Na twee zwaardere etappes is het in de Tour de France tijd voor een sprintersrit. Kan er iemand tippen aan het Alpecin-duo Mathieu van der Poel en Jasper Philipsen?
Twee etappes in de Tour liggen achter de rug, met twee onverwachte en Franse ritwinnaars: Romain Bardet en Kévin Vauquelin. Wie pakt de eerste kans voor de spurters?
De start
Ook op de derde Tour-dag blijven we volledig in Italië. Dus kunnen we nog steeds spreken van een ‘Partenza’, deze keer in Piacenza. Deze stad ligt helemaal in het noorden van de regio Emilia-Romagna en staat met name bekend om haar Palazzo Comunale en de basiliek van Sant’Antonino.
De wielerwereld heeft met name qua vrouwenpeloton veel te danken aan Piacenza. Een dubbele wereldkampioen komt namelijk uit deze stad en wel die van 2010 en 2011. In de tijd dat Marianne Vos de wielerwereld domineerde, vond de Nederlandse het namelijk nog steeds bijzonder moeilijk om haar topjaren te bekronen met een wereldtitel.
Meer dan eens zaten de Italiaanse dames haar in de weg. In 2010 in Geelong was Giorgia Bronzini een eerste keer sneller dan Vos, een jaar later kon de Italiaanse in Kopenhagen nog eens zegevieren. Dat terwijl eerder dat jaar in Piacenza, daarmee is de cirkel rond, juist Vos won in de Giro Rosa – zoals de Giro Donne destijds nog heette. In 2018 won Jolien D’Hoore hier in diezelfde koers.
De aankomst
In de derde eeuw voor Christus ontstond de stad Torino, die rond 28 voor Christus verder ging onder de naam Castra Taurinorum. Het werd een militaire nederzetting voor de Romeinen, de invloeden uit die tijd zijn nog steeds in het stadscentrum te zien.
Na Milaan is Turijn, zoals het in de Nederlandstalige boeken heet, de grootste stad van Noord-Italië. Het is de hoofdstad van Piemonte en van de provincie Torino, dat mag geen verrassing zijn.
Torino kreeg het zwaar te verduren tijdens de economische crisis in de jaren ’80 van de vorige eeuw, maar kwam weer helemaal op de kaart te staan toen in 2006 de Olympische Winterspelen in de stad werden gehouden.
De stad in Piemonte staat bekend als de meest openbaar groene stad van het Land van de Laars. Het helpt daarbij dat de Po door de stad stroomt, maar de stad is vol van prachtige stedelijke en buitenstedelijke parken en omliggende landgoeden.
Eerder dit jaar won Jhonatan Narváez er de eerste etappe in de Giro d’Italia, door alleskunner Tadej Pogacar en Maximilian Schachmann te kloppen in een spurt met drie. We verwachten deze keer echter een groter aantal renners dat zal sprinten voor de winst.
De route
Vanuit de start in Piacenza, Plaisance voor de Franse wedstrijdorganisatie, gaat het direct in westelijke richting, op weg naar de Italiaanse Alpen. Die zijn echter voor de dinsdag bewaard gebleven.
Onderweg volgt een korte beklimming waar men Fausto Coppi mee eert in Tortona en zijn ook op zeventig en vijftig kilometer van de streep nog klimmetjes van de vierde categorie te bespeuren. In de tussentijd ligt de supersprint na ruim negentig kilometer koers in Alessandria.
De finale is vrij rechttoe, rechtaan in Torino, al liggen er in de slotfase nog twee 90-gradenbochten naar links te wachten op de spurters en hun treintjes. Wat meer door zal wegen, zo verwachten wij toch, is de afstand: meer dan 230 kilometer, zonder de neutralisatie mee te rekenen.
De favoriet
Hij mag dit jaar dan nog altijd niet even goed spurten als in 2023 het geval was, toch durven wij hem aan: Jasper Philipsen is ook in de Tour de France van 2024 de favoriet om de derde etappe te winnen.
Vorig jaar deed Philipsen dat in Bayonne, mede vanwege de perfecte lead-out gevoerd door Mathieu van der Poel. De wereldkampioen liet eerder dit jaar in Milaan-Sanremo nog eens zien zich perfect weg te kunnen cijferen voor de ‘Vlam van Ham’ en zal dat ook nu met alle plezier doen – ook omdat net als vorig jaar (WK in Glasgow) een groter doel heeft: de Olympische Spelen in Parijs.
De outsiders
Het is de eerste keer deze Tour dat we het spurtersveld te zien krijgen. Van tevoren lijkt één naam de grootste uitdager van Philipsen: Mads Pedersen. De Deen van Lidl-Trek wil alles geven voor de groene trui en zijn overleven in de groep der favorieten op de eerste dag duidt op een hoogvorm.
Dylan Groenewegen kent geen bijzonder slecht jaar en spurtte toch wel op indrukwekkende wijze naar de Nederlandse driekleur. Die andere Nederlandse topsprinter van jaren terug, Fabio Jakobsen, lijkt het een beetje kwijt te zijn. Kan hij weer opstaan?
Er is nog wat interessante concurrentie uit eigen land trouwens, want Wout van Aert lijkt in opperbeste vorm te zijn. En wat dan gezegd van Arnaud De Lie? Hij werd niet voor niets Belgisch kampioen in Zottegem. Gerben Thijssen kent niet meteen zijn allerbeste jaar bij Intermarché-Wanty, maar is duivels snel.
Ook bij de Engelstaligen zijn er twee interessante namen: Mark Cavendish is op zoek naar Tour-rit nummer 35 en Sam Bennett wil de hoogconjunctuur bij Décathlon AG2R La Mondiale doorzetten.
Voor de rest blijven de dagjesmensen onder de sprintkanonnen over. Pascal Ackermann, Phil Bauhaus, Bryan Coquard, Arnaud Démare, Fernando Gaviria, Biniam Girmay, Alexander Kristoff en Marijn van den Berg: de namen die de top tien kunnen kleuren zijn eindeloos.
De sterren
Dat zorgt voor de volgende sterrenverdeling:
****
Jasper Philipsen
***
Dylan Groenewegen & Mads Pedersen
**
Sam Bennett, Mark Cavendish & Wout van Aert
*
Phil Bauhaus, Bryan Coquard, Alexander Kristoff & Gerben Thijssen
De televisie
De volledige Tour de France is van de eerste tot de laatste kilometer live te volgen via Eurosport en HBO Max. Vanaf 11:00 uur gaat men daar live met in de finale het commentaarduo Jan Hermsen en Bobbie Traksel.
De VRT is er niet iedere kilometer van de Tour bij en pikt op deze tweede dag later in. Vanaf 13:30 uur draait het op Één om de commentatoren Renaat Schotte en José De Cauwer. Ook de Nederlandse omroep NOS zal de Tour uitzenden.
Vive le Tour, geniet van de koers!