Parijs-Roubaix is steevast een iconische afspraak, maar als de weersomstandigheden tegen zitten (of meezitten, zo u wel), krijgt de wedstrijd een nog groter heroïsch aspect. Dan hebben we het uiteraard over regenval. Die was eerst voorspeld voor tijdens de wedstrijd, maar dat lijkt nu anders te liggen.
Gevaarlijke toestanden
Al vallen natuurlijk steeds de laatste weermodellen af te wachten. Momenteel ziet het ernaar uit dat het in de nacht van zaterdag op zondag zou regenen, en ook in de ochtend van zondag is dat nog mogelijk. Tijdens de wedstrijd blijft het voorlopig droog. Het valt af te wachten hoe het zal verlopen, maar ook indien het tijdens de wedstrijd niet regent, is er gevaar.
Natte kasseien zijn immers de grote boosdoener, zo weet Johan Museeuw als geen ander. “Licht natte kasseien zijn vaak het gevaarlijkst. Als het echt regent, dan spoelt de vuiligheid van de kasseien, maar als ze licht bevochtigd zijn, worden ze spekglad”, waarschuwt hij dus voor slippartijen.
Sep Vanmarcke denkt daar enigszins anders over, al blijft de voorspelde regenval ook voor hem een gevaar. “Aangezien het de voorbije dagen droog is geweest, verwacht ik dat de kasseien wel zullen drogen na die bui, maar het gevaar zit in mogelijke plassen”, ziet de oud-renner in Het Nieuwsblad daar het grootste euvel voor de deelnemers.
“De auto’s die voor de renners uit rijden kunnen dat water doen opspatten waardoor de kasseien toch weer licht bevochtigd worden. Als er plassen zijn, moeten renners uitwijken en kunnen ze minder de zijkanten opzoeken. Renners die wel door de plassen rijden, nemen dan weer risico. Natte bochten die traag genomen moeten worden, zijn wel in het voordeel van renners als Van Aert en Van der Poel.”
Kans op waaiers
Dat zullen die twee graag horen. Uiteraard specialisten in het berijden van iets ontoegankelijker terrein. Ook vader Van der Poel weet hoe het is om op gladde kasseien te moeten rijden. “Bij droog weer kun je op de stroken aan een kant van de weg rijden. Maar als ze nat liggen, dan moet je bovenop de rug van de weg rijden – in het midden, dus.”
“Je moet echt constant druk houden, je mag geen foutjes maken. Anders glijd je naar rechts of links en dan moet je van je remmen afblijven, want anders slip je zo weg op die keien. Dat zal heel veel concentratie vragen”, legt hij uit.
Daarnaast moeten de renners nog waken voor een bepalende factor: de wind. Die kan enerzijds de kasseien bevuilen met zand, maar het wordt ook oppassen geblazen voor waaiers. Momenteel komt de wind hoofdzakelijk schuin uit de rug, ideaal voor waaiers te trekken.