Het belooft alweer een razend interessante editie van Parijs-Roubaix te worden, zoveel is nu al duidelijk. De meest onvoorspelbare klassieker van het voorjaar lijkt dit jaar een slag tussen de absolute titanen te zullen worden. Maar er is nog een bijkomende factor.
De fiets met het manneke
Zo zou het in de nacht van zaterdag op zondag immers gaan regenen in Noord-Frankrijk. Natte kasseien dus mogelijk voor de renners, en dat verandert een heleboel. Dat weet Adrie van der Poel als geen ander. Hij wist bij Wielerflits eerder al eens te vertellen over het rijden op die natte stenen. Het spreekt voor zich dat het zo des te technischer wordt.
“Bij droog weer kun je op de stroken aan een kant van de weg rijden. Maar als ze nat liggen, dan moet je bovenop de rug van de weg rijden – in het midden, dus. Je moet echt constant druk houden, je mag geen foutjes maken. Anders glijd je naar rechts of links en dan moet je van je remmen afblijven, want anders slip je zo weg op die keien. Dat zal heel veel concentratie vragen”, legt hij uit.
Maar op die natte kasseien dreigt de fiets het commando te gaan overnemen. Een vaak voorkomend probleem in Roubaix, weet Van der Poel sr. “De bedoeling is nog steeds dat jij met de fiets rijdt en niet die fiets met jou. In Roubaix zul je wel meer zien dat de fiets met het manneke rijdt, in plaats van andersom. Ik heb renners gezien die in de Ronde van Vlaanderen al met wat angst reden. Zo’n renner koerst in Roubaix met een eitje in zijn broek als het nat is.”
Regen niet allesbepalend
En wat met de koersomstandigheden dan bij nat weer, of op z’n minst natte kasseien? Dat verschil wil de Nederlander wel nuanceren. “Soms vind ik het wel wat overdreven dat ze dan zeggen dat de snelheid lager ligt bij nat weer. Maar als de wind gunstig staat, rijd je er ook gewoon rap overheen”, vindt Adrie dat een meer bepalende factor.
“Ik bedoel: een verschil van tien kilometer per uur gaat dat niet zijn, hè. In mooi weer rijden ze misschien aan een gemiddelde van vijftig kilometer op de rechte stukken van een strook. Ligt die gelijke secteur nat, dan rijden ze er 45 kilometer per uur. Snap je? Alleen natte omstandigheden maken geen groot verschil.”
Zoals aangegeven is het in die omstandigheden wel handig als je technisch goed met de fiets overweg kan. Maar allesbepalend is het dan ook weer niet, sluit Van der Poel af. “Nee. De benen geven nog altijd de doorslag, zoals in het verleden ook altijd het geval is geweest. Degene met de beste benen wint in Roubaix. Techniek of tactiek zal vast een beetje helpen. Maar als de beentjes niet mee zijn, win je niet.”