Als Parijs-Roubaix zondag ook maar een beetje de intensiteit en dramatiek van de Ronde van Vlaanderen weet te benaderen, staat ons een koersdag van het hoogste niveau te wachten. De Helleklassieker is een van de mooiste, zwaarste en meest onvoorspelbare koersen van het jaar.
Dit jaar staan alle sterren opnieuw gunstig voor een koers die tot het allerlaatste moment spannend blijft: wereldkampioen Tadej Pogačar debuteert, Mathieu van der Poel jaagt op een hattrick en Wout van Aert lijkt eindelijk klaar om zijn ultieme droom waar te maken. Tijd voor een uitgebreide blik op de koers der koersen.
Een eeuwige klassieker: de geschiedenis van Roubaix
Parijs-Roubaix is een monument. Letterlijk en figuurlijk. De eerste editie vond al plaats in 1896 en sindsdien is deze koers uitgegroeid tot hét symbool van afzien op de fiets. De mythische modder, de meedogenloze kasseien, de heroïsche verhalen – ze behoren allemaal tot het DNA van deze race.
De erelijst is rijk gevuld met grote namen, maar ook met verrassingen. Kijk alleen al naar de laatste tien winnaars: van wereldkampioenen als Peter Sagan en Philippe Gilbert tot underdogs als Mathew Hayman en Sonny Colbrelli. Sinds 2022 heeft Mathieu van der Poel zich daar twee keer bijgevoegd met dominante zeges – in 2023 zelfs met een ongeziene solo van bijna zestig kilometer.
De route
De 2025-editie is 259,2 kilometer lang en telt dertig kasseistroken – eentje meer dan vorig jaar. De eerste 100 kilometer zijn relatief rustig, maar vanaf Troisvilles (na 95,8 km) barst de hel los. Dan volgen de stenen elkaar snel op, met Saint-Python als eerste echte test.
Een nieuwigheid dit jaar is de terugkeer van de strook bij Saint-Python en twee nieuwe kasseistroken rond Quérénaing. Die zorgen ervoor dat er al vroeg in de koers een opeenvolging van vijf stroken is die het peloton flink kunnen uitdunnen, nog voor de renners aan de legendarische Trouée d’Arenberg beginnen.
De aanloop naar dat Bos van Wallers is aangepast met een extra lus en vier scherpe bochten, in een poging om de snelheid richting de eerste vijfsterrenstrook af te remmen. Daarna begint het echte slagveld: nog achttien stroken, waaronder Mons-en-Pévèle en Carrefour de l’Arbre – de zwaarste en vaak beslissende passages. Na de laatste strook, op 1,4 kilometer van de streep, wacht de beroemde Vélodrome van Roubaix. Daar volgt de ontlading: in een sprint, solo of heroïsche overlevingsstrijd.
De favorieten
Mathieu van der Poel weet wat winnen is in Roubaix. Zijn overwinning in 2023 behoort tot de meest dominante vertoningen van het voorbije decennium. Ondanks een val en een lichte verkoudheid in de aanloop naar de Ronde van Vlaanderen, finishte hij daar nog als vijfde. Zondag is hij fitter, scherper en gemotiveerder. Hij kent het parcours, voelt zich thuis op de kasseien en heeft met Jasper Philipsen opnieuw een wereldtopper als ploegmaat. Van der Poel is – op papier – dé favoriet.
Toch is daar ook Tadej Pogačar, die als wereldkampioen voor het eerst aan de start verschijnt. Zijn krachtsexplosie op de Oude Kwaremont was indrukwekkend, maar Parijs-Roubaix is een ander beest. Zijn lichte gewicht kan hem parten spelen op het vlakke, waar pure wattages tellen. Analisten als Matthew Hayman en Sep Vanmarcke zijn sceptisch: “Roubaix win je niet op vermogen per kilogram, maar op pure kracht.” Toch, als iemand tegen alle verwachtingen in kan winnen, is het Pogačar.
Wout van Aert is de derde man van het supertrio. Zijn vormcurve is stijgend en na zijn vierde plaats in de Ronde van Vlaanderen leeft het vertrouwen weer. Geen explosieve hellingen, maar lange kasseistroken: dit is zijn terrein. Met Dylan van Baarle, Matthew Brennan en Edoardo Affini krijgt hij sterke steun van Visma | Lease a Bike. Van Aert weet: als hij zonder pech door Carrefour de l’Arbre komt, kan hij tot op de piste meestrijden.
De uitdagers
Bij Lidl-Trek draait alles om Mads Pedersen. De Deen is in topvorm, technisch sterk en gemaakt voor dit soort races. Met Stuyven, Milan en Skjelmose als luxehelpers kan Lidl-Trek tactisch een sleutelrol spelen. Niemand wil met Pedersen naar de meet.
INEOS Grenadiers rekent op de machtige Filippo Ganna, die een beresterk voorjaar rijdt. Zijn zesde plaats vorig jaar smaakte naar meer en zijn kilo’s kunnen hem nu net wél helpen. Ganna’s sprint is ook een niet te onderschatten wapen. Ploegmaat Joshua Tarling is eveneens gevaarlijk als hij mag aanvallen.
UAE Emirates brengt dan weer een opvallend sterk blok. Naast Pogacar is er Florian Vermeersch – tweede in 2021 – en hardrijders als Nils Politt en Tim Wellens. Ook zij kunnen profiteren van chaos en pech bij de favorieten.
Zoals altijd in Roubaix loert de verrassing om de hoek. Denk aan Stefan Küng, een diesel met kasseiengevoel, of Jonathan Milan, als hij zijn weg vindt door het slagveld. Ook renners als Søren Wærenskjold, Mike Teunissen, Oier Lazkano en zelfs Jasper Philipsen mogen dromen.
Vanuit de Benelux hopen we op renners als Biniam Girmay, Alec Segaert, Nils Eekhoff (als hij start) en de broers Van Dijke. Zelfs renners van kleinere ploegen als Lukas Kubis (Unibet-Tietema Rockets) zouden op een goede dag kunnen meespringen in een beslissende ontsnapping.
De vrouwen
Sedert enkele jaren hebben we ook een vrouweneditie van Roubaix voor de vrouwen, dat is uiteraard dit jaar niet anders. Zij moeten net geen 150 kilometer afleggen, zoals steeds zijn dat er dus gevoelig minder dan bij de mannen. Echter blijven ook bij de dames de bepalende stroken overeind, en zullen we Lotte Kopecky & co ook over de kasseien van Het Bos van Wallers zien dokkeren, om net als de heren te arriveren in de Velodrome in Roubaix.
Met Kopecky hebben we meteen ook de grote favoriete voor zaterdag benoemd. Let op: de vrouwenwedstrijd is dus zaterdag, een dag later pas zijn de mannen aan de beurt. De grootste uitdaagster lijkt mogelijk wel uit eigen rangen te komen met Lorena Wiebes. Indien zij er nog aanhangt als ze de Velodrome opdraaien lijkt de Nederlandse de voorkeur weg te dragen.
Dat is dan uiteraard wel een voorwaarde voor Wiebes, maar ook verder dan SD Worx-Protime zijn er wel enkele gevaarlijke klanten. Dan denken we voornamelijk aan Elisa Balsamo die deze week in de Scheldeprijs nog duidelijk maakte in vorm te zijn. Over de vorm van Marianne Vos bestaan sedert vorige week de nodige twijfels, maar met Pauline Ferrand-Prévot hebben ze bij Visma nog een pion om te spelen. Voorts zijn ook Puck Pieterse, Ellen van Dijk, Chloe Dygert en Georgi Pfeiffer dames om in de gaten te houden.
De sterren
****
Mathieu van der Poel
***
Wout van Aert, Tadej Pogacar
**
Mads Pedersen, Filippo Ganna, Jasper Stuyven
*
Jasper Philipsen, Stefan Küng, Florian Vermeersch, Stefan Küng
------------------------------------------------------------------------------------------
****
Lotte Kopecky
***
Lorena Wiebes, Elisa Balsamo
**
Marianne Vos, Puck Pieterse, Pauline Ferrand-Prévot
*
Ellen van Dijk, Chloe Dygert, Pfeiffer Georgi, Elise Chabbey
Het weer: regen in de lucht
De regen zou weleens de grote spelbreker kunnen worden. In Compiègne wordt zondag 85 procent kans op neerslag voorspeld; in Roubaix is dat 75 procent. Rond vijf millimeter regen, met temperaturen tot 18 graden, kunnen zorgen voor gladde kasseien en verhoogde valrisico’s. Geen modderbad zoals in 2021, maar wél glibberen en glijden. Dat maakt het alleen maar spannender en uitdagender. Op zaterdag zou het evenwel droog blijven, al moeten Kopecky & co best wel zoveel mogelijk uit het stof zien te blijven.
👀🌦️ pic.twitter.com/e8ag4bmLvk
— Les Amis de Paris-Roubaix (@A_ParisRoubaix) April 8, 2025
Meer dan alleen een koers
Parijs-Roubaix is geen gewone wielerwedstrijd. Het is een strijd tegen de elementen, het materiaal en jezelf. Geen enkele andere koers combineert pure kracht, techniek en uithouding zoals deze. Zondag staan we opnieuw aan de vooravond van iets groots – een titanenstrijd, een klassieker die elke renner op zijn palmares wil.
Met Van der Poel als topfavoriet, Pogačar als joker en Van Aert als hongerige jager belooft het een editie te worden om niet te missen. En zoals altijd in Roubaix: verwacht het onverwachte!