Wout van Aert kwam zondag als vierde over de meet in Parijs-Roubaix. Het was opnieuw een koers waarin de kopman van Team Visma | Lease a Bike op karakter overeind bleef, maar waarin het ontbrak aan de explosiviteit om écht mee te doen voor de overwinning. Bewegingswetenschapper en trainer Jim van den Berg ziet een patroon en denkt dat het geen toeval is.
Extreem fit
“Hij is extreem fit, extreem aeroob”, begint Van den Berg in de podcast Live Slow, Ride Fast. “Maar daardoor ook extreem niet anaeroob. Hij kan die korte, felle inspanningen nauwelijks aan. Dat zag je al in Dwars door Vlaanderen, toen hij die sprint verloor. Het was niet alleen een kwestie van kramp of slechte benen, maar ook een gebrek aan anaerobe capaciteit. In het Bos van Wallers zag je dat weer: hij kan het moment niet grijpen.”
Volgens de Nederlander heeft die verminderde explosiviteit ook gevolgen voor zijn plaatsing in de koers. “Positionering is deels een conditioneel ding. Als je die korte piekinspanningen niet aankan, zit je vaker net te laat of niet goed genoeg. Je ziet dat hij de momenten wél leest, maar het lichaam werkt niet mee.”
Kansloos
Zelfs in de sprint voor de derde plaats tegen Mads Pedersen was Van Aert kansloos. “Pedersen is natuurlijk een klasbak, maar Wout kon hem niet eens bedreigen. Alles onder de vijf minuten is bij hem duidelijk minder dan in andere jaren.”
De vraag is dus: gebeurt dit per ongeluk, of is het onderdeel van een bewuste aanpak? Van den Berg neigt naar het laatste. “Bij Visma hebben ze de boel doorgaans goed op orde. Het zou kunnen dat dit onbewust komt door een bepaalde trainingsaanpak, maar ik denk eerder dat het bewust is. Ze hebben zijn seizoen anders opgebouwd, en de hoogtestages richting de Giro suggereren dat ze iets nieuws proberen.”
Giro d'Italia
En dan komt de Giro d’Italia in beeld. Officieel rijdt Van Aert daar niet voor het klassement, maar Van den Berg twijfelt. “Er wordt gezegd van niet, maar ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat ze bij Visma | Lease a Bike toch iets anders aan het doen zijn met hem. Misschien wordt hij minder explosief, maar juist duurzamer. Ik denk dat dit niet zomaar is.”