Tom Dumoulin is intussen al even wielrenner af. De ex-renner van onder meer Visma-Lease a Bike doet nu dienst als analist voor Nederlandse wielershows, maar ook in België wordt hij wel eens gepolst. Al zeker als het gaat om de Amstel Gold Race, de grootste Nederlandse klassieker.
Te veel data (?)
Op televisie werd gevraagd naar de bevindingen van Dumoulin, na de spannende strijd tussen Tadej Pogacar en Remco Evenepoel, waar weliswaar derde hond Mattias Skjelmose met het been ging lopen. Ook José De Cauwer ging hem opzoeken, en dan ging het onvermijdelijk ook over het vroegtijdig eindigen van zijn carrière.
Het was De Cauwer die de kat de bel aanbond. Hij ziet bij Visma-Lease a Bike intussen toch wel wat renners die niet helemaal lijken te gedijen in hun systeem. “Ze moeten daar misschien ook eens naar de balans kijken”, was zijn oordeel. Dumoulin gaat daar helemaal mee akkoord. Hij kon zichzelf ook niet helemaal vinden in het uitgelijnde systeem.
“Met hun datagestuurde manier van werken hebben ze een aantal jaar megasucces gehaald. Die aanpak werkt zeker ook voor een aantal renners. Maar zoals je zegt: Fem van Empel, Cian Uijtdebroeks, Christophe Laporte die ze nu toch al een tijd kwijt zijn. Er zijn er ook die minder goed presteren”, aldus Dumoulin.
Van der Poel het voorbeeld
De Nederlander denkt dan ook dat ze bij Visma eens in de spiegel zullen moeten kijken. “In de breedte doen ze het minder dan de voorbije jaren. Voor alle ploegen, maar ook voor Visma, wordt het een uitdaging om de balans te vinden tussen data, wetenschap, maar ook een menselijke coaching.”
Waar De Cauwer dan weer naadloos terechtkomt bij Pogacar en Van der Poel. Uiteraard zijn ook zij gedreven door data, maar pakken zij het toch ook nog veel op gevoel aan. Dumoulin kan bij Het Nieuwsblad het gedrag van de twee toppers absoluut smaken.
“Mathieu heeft bij uitstek nog een enorme ‘autonomie’. Die eet gezond, die gebruikt alle wetenschap, maar hij bepaalt zelf welke koersen hij wel en niet rijdt, waar hij goed wil zijn en wanneer hij een week gaat golfen”, lacht hij.
“Als je zo het gevoel hebt dat je de baas bent over je eigen carrière, kan je door muren heen gaan. De ploegen en renners die doorslaan in de wetenschap en marginal gains zijn toch vaak degene die het net niet hebben.”