Mathieu van der Poel heeft in de vroege fase van de Ronde van Vlaanderen een eerste tik moeten incasseren. De Nederlandse topfavoriet kwam op 126 kilometer van de streep ten val bij een massale schuiver links op de weg. Daarbij waren meerdere renners van Alpecin-Deceuninck betrokken, net als Tim Wellens van UAE Emirates. Van der Poel stond relatief snel recht, maar verloor kostbare tijd doordat hij pas laat een nieuwe fiets kreeg.
De valpartij vond plaats in de aanloop naar de Eikenberg, de tweede helling van de dag. In een moment van onoplettendheid of nervositeit schoof een tiental renners onderuit op het smalle asfalt. Hoewel er bij de eerste inschatting geen zware blessures leken te zijn, was de schade voor Van der Poel direct duidelijk: een minuut achterstand op een peloton dat zich ondertussen richting de Eikenberg versnelde.
Achtervolging
Met hulp van ploeggenoten begon Van der Poel aan een gecontroleerde maar nerveuze achtervolging. In eerste instantie leek het peloton wat gas terug te nemen — een klassiek gebaar van fair play bij valpartijen van favorieten. Maar die kalmte was van korte duur. Nog voor de Eikenberg liep de snelheid opnieuw op, en werd het peloton uitgerekt in een lang lint. Van der Poel moest een flink jasje uitdoen om zich weer in de voorhoede te melden.
Het is een tegenvaller van formaat voor de wereldkampioen, die vooraf als uitgesproken favoriet aan de start stond. Zijn vorm van de voorbije weken liet niets aan de verbeelding over, maar koersincidenten als deze herinneren eraan dat ook de beste renners afhankelijk blijven van koersgeluk. In deze fase van de wedstrijd moest hij al een eerste cartouche verschieten — niet ideaal met het zwaartepunt van de koers nog ruim voor de boeg.
🚴🇧🇪 | Oh nee, zware valpartij! Van der Poel valt nooit, maar hier raakt hij betrokken. Al komt hij er nog goed vanaf... 💥💥
— Eurosport Nederland (@Eurosport_NL) April 6, 2025
📺 Stream koers op HBO Max pic.twitter.com/CmyrJxW5tm
Heeft de val invloed?
Toch mag de manier waarop Van der Poel zich terug in koers reed niet onderschat worden. Zonder paniek, en met een ploeg die alert reageerde, werd de schade enigszins beperkt. Het blijft nu afwachten of deze inspanning zich later in de koers laat voelen, zeker met het zwaartepunt van de wedstrijd rond de tweede passage over de Oude Kwaremont en Paterberg. Op dat moment is elke procent frisheid van belang.
Een crash hoeft overigens geen breekpunt te zijn in de Ronde van Vlaanderen. In 2022 reed Pogacar zichzelf na een ongunstig moment alsnog naar een beslissende rol in de finale. Ook Van der Poel weet wat het is om met tegenslag om te gaan. Maar het is duidelijk dat hij nu niet langer met een volledig blanco koersverloop onderweg is richting de cruciale fase.