Sep Vanmarcke heeft de fiets dan misschien wel aan de haak gehangen, de ex-renner is nog steeds enorm bezig met het wielrennen. In een pleidooi wil hij de UCI nu oproepen op hookless velgen te verbieden.
Hookless velgen is een nieuwigheid in het peloton en zorgde ook bij Thomas De Gendt al voor bezorgheid. "Mijn oproep aan de UCI is duidelijk: verbiedt het", laat Vanmarcke optekenen in Het Nieuwsblad.
Eén plus één is twee
De oproep van de ex-prof komt er nadat de Spanjaard Marc Brustenga (Equipo Kern Pharma) uit het niets onderuit ging in de tweede etappe van de Ster van Bessèges. "Toen ik het zag gebeuren, dacht ik meteen: dit komt door de hookless velgen waarmee hij rijdt", vertelt Vamarcke. "Equipo Kern Pharma heeft Cadex als wielsponsor en inderdaad: zij verkopen hookles velgen. Eén plus één is twee."
🚴🇫🇷 | Marijn van den Berg probeert het in de laatste bocht, maar is te vroeg. Søren Wærenskjold wint de sprint en daarmee etappe 2! 🙌🇳🇴 #EDB2025
— Eurosport Nederland (@Eurosport_NL) February 6, 2025
📺 Stream koers op HBO Max pic.twitter.com/DgwXyU7ji1
Voordelen en nadelen
Maar wat zijn hookless velgen nu precies? "Bij normale velgen, oftewel hooked velgen, zit aan de binnenkant van de velg een randje waar de band achter haakt zodat de band op z'n plaats blijft zitten. Nu zijn wielproducenten de laatste jaren in de weer geweest met het ontwikkelen van velgen zonder zo'n randje: de hookless velgen."
Er zouden heel wat voordelen verbonden zijn aan het nieuwe snufje. "Ze zijn goedkoper om te produceren, ze zijn lichter en door het ontbreken van die ran kan de band dus mooier tegen de velg zitten met als gevolg dat het aerodynamischer en dus sneller is."
Vanmarcke wist ook nog te vertellen dat er op dit moment maar enkele ploegen rijden met hookless velgen én dat ze niet ongevaarlijk zijn. "Dat klinkt allemaal mooit, maar er is één gigantisch nadeel aan verbonden: het is absoluut niet veilig", aldus de Belg. "Doordat er geen randje is die de band op z’n plaats houdt, schiet de band er af als je een lekke band hebt. En dan heb je als renner gewoon geen kans meer, met alle gevolgen van dien."
UCI
Dus doet Vanmarcke een duidelijke oproep aan de internationale wielerbond. Renners kunnen namelijk zelf niet beslissen met welk materiaal ze rijden. Als sponsor willen dat ze met hookless volgen koersen, dan zal dat gebeuren. Daarom moet de UCI ingrijpen en ze verbieden.