Afgelopen woensdag zagen we nog dat er nog veel werk aan de winkel is qua veiligheid in het wielrennen. Daarvoor worden jaarlijks nieuwe maatregelen genomen, maar een beslissing van het PCC druist nu volledig in tegen het veiliger maken van de sport. Zo zullen de grote rondes een extra wildcard mogen uitdelen.
Extra ploeg
Daarvoor heeft het PCC – het Professional Cycling Council – deze week beslist. Een meerderheid van de stemgerechtigden gaven een positief oordeel voor het uitdelen van een extra wildcard in elk van de drie grote rondes. Wilcards worden uitgedeeld aan ProTeams die niet automatisch ‘gekwalificeerd’ zijn voor Tour, Giro en Vuelta, zoals dat bij WorldTour-ploegen het geval is.
De UCI moet zijn fiat nog geven, maar de kans lijkt intussen bijzonder groot dat we een extra ploeg zullen krijgen. Sowieso mogen grote rondes vier wildcards uitdelen, dat zouden er nu dus vijf worden. Een gegeven dat volledig haaks staat op een eerder genomen beslissing.
Enkele jaren geleden werd er immers besloten dat er maar 22 ploegen mogen deelnemen. Daarbij mochten ploegen dan ook nog eens een renner minder meenemen dan voordien het geval was. 8 renners per ploeg, waar dat er voordien 9 waren. Dit om de veiligheid in koers te kunnen verbeteren. Minder verkeer is minder gevaar, zo werd ongeveer geconcludeerd.
UCI Management Committee to decide on 31 March whether to approve request from the Professional Cycling Council to increase the number of teams participating in the men's Grand Tours https://t.co/t7bdzgNov4 pic.twitter.com/K4qPHFcDxr
— UCI_media (@UCI_media) March 26, 2025
Grote vraag
Om nu dus opnieuw een ploeg extra binnen het peloton te brengen roept dan ook vragen op. Dat komt door het feit dat er de laatste jaren een flinke opmars is geweest bij de ProTeams. Ploegen als Uno-X, Tudor Pro Cycling en Q36.5 zijn bijzonder kapitaalkrachtig en beschikken ook over tal van toprenners. Denk bij Tudor bijvoorbeeld aan Julian Alaphilippe, of Tom Pidcock bij Q36.5.
Het zijn argumenten om de ploegen grotendeels tevreden te houden, maar zoals gezegd roept het vragen op over de inschatting tussen het financiële en het veilige aspect. Bovendien wordt deze beslissing midden in een seizoen genomen, een ander gegeven waar flinke vraagtekens achter kunnen worden geplaatst.
Lees verder onder de foto
Onder meer het Tudor van Julian Alaphilippe hengelt mee naar wildcards
Commerciële belangen
Mocht deze stemming bekrachtigd worden door de UCI zullen deze kleinere ploegen uiteraard wel tevreden zijn. Hun merk tonen in de grootste koersen ter wereld is van groot (financieel) belang. En zo heeft iedere ploeg ook wel zijn argumenten op tafel te leggen om de uitverkorene te zijn.
“We hebben enkele van de grootste renners ter wereld in onze rangen met Alaphilippe en Hirschi. Die jongens willen gewoon aan de start staan van die grote rondes, en we moeten als ploeg bewijzen dat we hen kunnen geven wat ze willen door hen aan de start te brengen”, klonk het bijvoorbeeld bij Tudor tegenover Wielerflits.
Ook bij Q36.5 luidde daar eenzelfde boodschap. Commercieel gezien zijn deze grote rondes van uitermate groot belang om in leven te kunnen blijven. “We hebben grote bedrijven als partners. Als we hen niet naar een grote ronde brengen, met als hoogst haalbare de Tour, dan is het al het derde jaar op rij dat we hen moeten teleurstellen.”
“Gaandeweg kunnen ze zo de interesse verliezen om nog geld te investeren. Grote rondes hebben nu eenmaal de grootste impact op televisie en zorgen voor de meeste aandacht. Het is dus cruciaal om daar te zijn.”