Het Vlaamse voorjaar is in volle gang en op zondag is het opnieuw tijd voor een klassieker van formaat: Gent-Wevelgem. Traditioneel een lange koers waarin het gevecht met de elementen net zo belangrijk is als de strijd tussen de renners. Wat mogen we dit jaar verwachten?
Koers voor kampioenen
Een blik op de erelijst van Gent-Wevelgem zegt genoeg: hier winnen alleen kampioenen. Van Greg Van Avermaet en Peter Sagan tot Wout van Aert en Biniam Girmay, het is een wedstrijd waarin de sterkste renners zich onderscheiden. Tien jaar geleden werd de koers een legendarische slijtageslag door stormachtige weersomstandigheden, met Luca Paolini als overlever van de chaos. Dit jaar lijken de weersomstandigheden milder, maar de koers blijft een test voor de echte specialisten.
Vorig jaar zagen we een aanvalslustige Mads Pedersen, die samen met Mathieu van der Poel naar de finish reed en de sprint won. Nu Van der Poel er niet bij is, rijst de vraag of Pedersen opnieuw een hoofdrol kan spelen of dat de sprinters hun kans grijpen.
Parcours: Kemmelberg als scherprechter
De naam Gent-Wevelgem is al jaren een tikje misleidend, want gestart wordt er niet in Gent, maar in Ieper. Van daaruit trekt het peloton richting De Moeren, een open vlakte waar de wind vaak voor waaiers zorgt. Vervolgens begint het echte werk in Heuvelland, met een reeks bekende hellingen zoals de Monteberg, Baneberg en de Scherpenberg.
De Kemmelberg is dé klim van deze koers en moet drie keer beklommen worden, waarvan de laatste keer op ruim 34 kilometer van de finish. Daarna is het een lange, relatief vlakke aanloop naar Wevelgem, waar we of een sprint van een uitgedund peloton of een aanvallersscenario mogen verwachten.
Weer en wind: wat kunnen we verwachten?
Het weer speelt een cruciale rol in Gent-Wevelgem, en vooral de wind in De Moeren bepaalt vaak hoe de koers zich ontvouwt. Dit jaar staat er een matige wind (kracht 3 op de schaal van Beaufort) die schuin van achteren waait in De Moeren. Dat kan voor snelheid zorgen, maar niet per se voor waaiers. In de finale staat de wind vol in de rug, wat aanvallers een extra duwtje in de rug kan geven.
De temperatuur ligt rond de 12 graden Celsius en de zon laat zich geregeld zien. Kortom, geen extreme omstandigheden, maar genoeg factoren om de koers spannend te maken.
Favorieten: sprint of aanval?
Met de afwezigheid van Tadej Pogačar, Wout van Aert en Mathieu van der Poel lijkt dit een Gent-Wevelgem waarin de sprinters hun kans kunnen grijpen. Een massasprint is de laatste jaren niet meer standaard in Wevelgem, maar met het deelnemersveld van dit jaar is die kans groter dan anders.
Lidl-Trek beschikt met tweevoudig winnaar Mads Pedersen en sprinter Jonathan Milan over een ijzersterke ploeg. Ook Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck), Tim Merlier (Soudal Quick-Step) en Olav Kooij (Visma | Lease a Bike) hopen op een sprint, al is het afwachten hoe Merlier en Kooij herstellen van hun val in Classic Brugge-De Panne.
Maar niet alleen de sprinters maken kans. Ook Biniam Girmay (Intermarché-Wanty) weet hoe hij deze koers moet winnen en heeft een ploeg achter zich die hem perfect kan ondersteunen. Verder zien we aanvallers als Matej Mohoric en Fred Wright (Bahrain Victorious) en Tim Wellens en Florian Vermeersch (UAE Emirates-XRG) als outsiders. Reken ook op snelle mannen als Jordi Meeus, Michael Matthews, Milan Fretin en Alexander Kristoff, die hopen dat de sprintersploegen het bij elkaar houden.
Open koers met meerdere scenario’s
Gent-Wevelgem 2025 heeft alle ingrediënten voor een spannende wedstrijd. Krijgen we een klassieke sprint met de snelste mannen, of zorgt een sterke groep aanvallers ervoor dat de sprintersploegen tekortkomen? Het wordt een dag waarin positionering, wind en koersinzicht het verschil zullen maken. Eén ding is zeker: de winnaar van Gent-Wevelgem mag zich opnieuw scharen in een rijtje met kampioenen.
De vrouwen
In tegenstelling tot de E3 Saxo Classic van vrijdag krijgen de vrouwen in Gent-Wevelgem ook een editie voor de kiezen geschoteld. Wat kunnen we daar verwachten? Wel, ongeveer hetzelfde verhaal als bij de mannen zo lijkt, met voornamelijk de snelle dames die tot de grootste kanshebbers mogen worden gerekend. Kopecky & co moeten dan wel zo'n 90 kilometer minder afleggen dan hun mannelijke collega's, ook daar blijven de scherprechters intact.
Zo is de naam van Lotte Kopecky meteen gevallen, en uiteraard kunnen we haar tot de grote favorieten rekenen. Echter moet de absolute topfavoriet binnen haar eigen ploeg van SD Worx-Protime worden gezocht. Zo lijkt Lorena Wiebes de laatste weken zo goed als onklopbaar, en moet de Nederlandse ook in staat worden geacht om te kunnen overleven en te sprinten voor de zege. Indien dat het geval is lijkt de winnares alvast bekend.
De andere ploegen zullen toch moeten proberen om van Wiebes af te geraken, al zijn hun speerpunten ook veelal snelle dames, zij het iets minder snel dan de Nederlandse. Elisa Balsamo - de winnares van 2022 - kan zeker naar voren worden geschoven. Ook Charlotte Kool beschikt over een sterk eindschot, net als Chiara Consonni en Marta Confalonieri. Voorts is het de vraag of dames als Pfeiffer Georgi, Elisa Longo Borghini of Chloë Dygert een sprint met grote groep kunnen vermijden.
De sterren van WielerNieuws
****
Mads Pedersen
***
Jonathan Milan, Jasper Philipsen
**
Michael Matthews, Biniam Girmay, Jordi Meeus
*
Olav Kooij, Tim Merlier, Paul Magnier, Soren Waerenskjold
---------------------------------------------------------------------------
****
Lorena Wiebes
***
Lotte Kopecky, Elisa Balsamo
**
Chiara Consonni, Charlotte Kool, Marta Confalonieri
*
Pfeiffer Georgi, Elisa Longo Borghini, Chloé Dygart, Lara Gillespie