Na een voorjaar waarin Tadej Pogacar en Mathieu van der Poel de hoofdrol speelden, rest de Belgische wielerwereld weinig anders dan dat te erkennen. Op de dag na Luik-Bastenaken-Luik is de conclusie hard: van de gehoopte triomfen voor Wout van Aert in Vlaanderen en Remco Evenepoel in de Ardennen kwam weinig terecht.
Pogacar zette zondag zijn tweede Monument van het seizoen op zijn naam na eerder al de Ronde van Vlaanderen te hebben gewonnen. Van der Poel was de beste in Milaan-Sanremo en Parijs-Roubaix. Daarnaast schreef Pogacar nog Strade Bianche en de UAE Tour bij op zijn palmares, terwijl Van der Poel Le Samyn en de E3 Saxo Classic won. De Sloveen en de Nederlander staken er duidelijk bovenuit.
Voor de Belgen verliep het voorjaar minder rooskleurig. Van Aert bleef zonder klassiekerzege, Evenepoel redde de eer nog met winst in de Brabantse Pijl. In Luik-Bastenaken-Luik werd Evenepoel echter pas 59e. "Ik ben geen robot. Iedereen heeft een normale winter gehad, ik niet," legde de renner van Soudal-Quick Step zijn teleurstellende prestatie nuchter uit.
Sergeant: "Geen reden tot paniek"
Voormalig renner Marc Sergeant ziet geen reden tot overhaaste conclusies. "Zou ik Evenepoel zijn, ik maakte mij niet te veel zorgen," schreef hij maandag in zijn column voor Het Nieuwsblad. "Misschien heeft hij zichzelf enkel tekortgedaan door na zijn zege in de Brabantse Pijl te veel te verwachten."
Sergeant richtte zijn blik liever op Thibau Nys, die met een vijfde plaats in zijn eerste La Doyenne indruk maakte. "Lidl-Trek heeft zijn ontwikkeling verstandig opgebouwd. Nu is hij klaar om door te groeien. In de Tour kan hij wellicht al een rit winnen. En op termijn is hij zeker een kandidaat voor winst in een Monument als Luik."
Naast Nys presteerde Lidl-Trek sterk deze lente, met zeges voor Mads Pedersen in Gent-Wevelgem en Mattias Skjelmose in de Amstel Gold Race. "Lidl-Trek met stip op 1," concludeerde José De Cauwer in zijn analyse bij Sporza, al wees Sergeant ook op de kracht van UAE: "Die ploeg maakt het Pogacar makkelijk. Dat is hun grootste troef."
De Cauwer: "Valpartijen hakken er stevig in"
De Cauwer genoot ondanks de Belgische teleurstellingen van het voorjaar, vooral van de manier waarop Pogacar telkens weer de strijd aanging. "In Parijs-Roubaix heeft Pogacar zijn menselijkheid getoond. Hij viel, vocht terug tot op twaalf seconden, maar kraakte dan toch. Mathieu van der Poel kraakte die dag de code van Pogacar."
Tegelijkertijd nam De Cauwer het op voor Evenepoel en Van Aert. "Visma | Lease a Bike moest zich herbronnen, maar dat is niet de schuld van Van Aert. Dat zijn omstandigheden: Laporte valt weg, Van Baarle rijdt onder zijn niveau. Bij Soudal-Quick Step zitten ze ook met vragen."
Volgens De Cauwer wordt vaak onderschat wat valpartijen doen met renners. "Het verhaal dat je altijd sterker terugkomt klopt niet. Valpartijen hakken er stevig in. Ondertussen blijft de rest vooruitgang boeken. Van der Poel was dit jaar sterker dan vorig jaar en zal blijven groeien, omdat hij kan blijven koersen."