We zagen een bijzonder sterke Wout van Aert in De Ronde van Vlaanderen, maar aan Tadej Pogacar was daar nog weinig of niets te doen. De waardeverhoudingen zouden in Parijs-Roubaix weleens anders kunnen liggen, en daarvoor heeft de Kempenaar ook nog een geheim wapen achter de hand.
GRAVAA-systeem
Nu ja, geheim. Het GRAVAA-systeem werd al uitvoering getest door Van Aert en Visma-Lease a Bike. Een systeem waarbij je op de fiets de bandendruk kan aanpassen. Volgens Ronan McLaughlin, materiaalspecialist bij Escape Collective, is het inmiddels zo goed als zeker dat het systeem effectief zal worden gebruikt tijdens Roubaix komende zondag.
“Dat is bijna zeker. Visma-Lease a Bike heeft intensief met de producent GRAVAA samengewerkt om de gebruikersinterface op het stuur te optimaliseren”, laat hij optekenen. “Dat hebben ze, denk ik, gedaan met de bedoeling het in Parijs-Roubaix te gebruiken.”
Uitvoerige testen
Zoals gezegd waren er enkele maanden geleden al uitvoerige testen met het GRAVAA-systeem op de kasseien in Noord-Frankrijk. Van Aert & co wisten toen nog niet te bevestigen of het zou gebruikt worden. “Ik weet niet of we het Graava-systeem daar ook gaan gebruiken, maar het is wel sowieso iets dat we dit jaar echt toepassen in de ploeg”, klonk het bij de Kempenaar.
In De Ronde van Vlaanderen werd het niet gebruikt, maar in Roubaix lijkt de kans dus groot. “Het is sowieso een goed systeem. Ik heb het deze winter getest en ik ben onder de indruk van hoe het werkt en ook blijft werken. Het kan ons zeker helpen”, oordeelde Van Aert wel bijzonder positief.
De eerste vraag is natuurlijk hoe betrouwbaar het systeem is, waar Van Aert dus klaarblijkelijk toch gerustgesteld is. Daarnaast moet worden afgewogen hoeveel verschil het echt maakt in een koers. “Als het 25 watt verschil maakt, doen renners het meteen. Maar als het slechts 2,5 watt scheelt, dan zeggen ze misschien eerder: dan hoeft het niet”, verwoordt Jenco Drost, head of performance bij Visma-LaB, het.
Het is dus afwegen wat de winstmarge is tegenover het risico, dat er ongetwijfeld wel een beetje zal zijn. “Als ik tegen een renner zeg dat ze erop kunnen rijden, dan kunnen ze erop vertrouwen dat het systeem op een hoog niveau zit en dat ze niet bang hoeven te zijn dat het systeem stopt met werken gedurende een wedstrijd.”
Afwachten nu of we het zondag inderdaad zullen zien, maar - mits een goede werking ervan - zo blijven we met twee woorden spreken, heeft Van Aert mogelijk wel een gouden voordeel achter de hand tegenover Mathieu van der Poel & co. Die is zelf overigens - net als vorig jaar - van plan om van fiets te wisselen voor de eerste kasseistrook. Tom Boonen gaf daar al zijn duidelijke visie over.