De eerste anderhalve week zit erop in de Tour de France, tijd voor deel 2. Starten doen we met een rit voor de sprinters, al ligt er in de finale nog wat leuks te wachten.
De spurtkoning tot nu toe in de Tour is Biniam Girmay. Inderdaad, het staat er echt. De Eritreeër won twee sprints, waarvan één die licht bergop liep. Kan iemand nog wat aan zijn leiding in het puntenklassement doen?
De start
Zij die zich in de zomer richting de zuidelijke regio’s van Europa begeven en via Parijs de weg naar Zuid-Europa afleggen, weten dat na de Franse hoofdstad de volgende grote stad op de route Orléans is.
Het ligt in de regio Centre-Val de Loire en dat is niet voor niets: de Loire doorkruist Orléans. De stad staat bekend om haar universiteiten en de enorme Cathédrale Sainte-Croix. Ook is het oude stadscentrum een trekpleister, met het Place du Martroi als kernpunt.
In Orléans passeerde de Tour de France tot nu toe slechts zeven keer als start- als aankomstplaats op het parcours. Winnaars in deze stad? Onder anderen Jean Stablinski en de onvermijdelijke Eddy Merckx.
De aankomst
Op diezelfde Route Parisienne naar het zuiden passeert men even na Orléans de steden Vierzon en Bourges, waarna op weg naar Clermont-Ferrand langs de A71 het plaatsje Saint-Amand-Montrond opduikt.
Gelegen aan de Cher, maar met ook La Marmande die door de gemeente heen stroomt is Saint-Amand-Montrond bijzonder pittoresk. De gemeente bestond eerst uit twee aparte steden, Saint-Amand en Montrond, waarna de Franse Revolutie ervoor zorgde dat het één gemeente werd.
In Saint-Amand-Montrond stond in de middeleeuwen een van de sterkste burchten van Frankrijk. Wat daar nu van overblijft, is een ruïne. Wel de moeite waard is de kerk van Saint-Amand, waarvan het orgel een beschermde status heeft als historisch monument.
Op wielergebied is deze gemeente enorm belangrijk. Hij zal zijn geboorteplaats niet kunnen eren, maar Julian Alaphilippe (en broertje Bryan) zijn afkomstig van Saint-Amand-Montrond. De tweevoudig wereldkampioen kende na enkele moeizame jaren een flinke heropleving in de Giro d’Italia, door de twaalfde etappe richting Fano te winnen.
De route
De enige etappe in de Tour zonder onderweg te verkrijgen bergpunten is daar. Dat is ook wel redelijk terecht, want echt grote hindernissen liggen er onderweg niet op de renners te wachten.
De kans is groot dat we opnieuw een ietwat saaie spurtersrit tegemoet gaan, want er zijn te veel sprinters aanwezig die nog niets hebben gewonnen en dat wel denken te kunnen doen. De enige keer spierballen rollen onderweg volgt na 57 kilometer, met de Supersprint in Romorantin-Lanthenay.
Op tien kilometer van de streep bij het buitenrijden van Bruère-Allichamps ligt er nog een kleine pukkel op de route, maar niets zou een onvervalste massasprint in de weg moeten staan. Eentje met vermoedelijk niet al te veel chaos, want in de laatste kilometer liggen nog drie bochten verstopt die het peloton ongetwijfeld op een lint zullen trekken. De spurter die met één man voor zich de laatste linkerbocht uit komt, zit in gouden positie.
De favoriet
Er zijn enkele sprinters die heel goed gedijen bij een gestroomlijnde sprint, waarbij schouderduwtjes niet per se nodig zijn vanwege de aard van het parcours. We vermoeden dat dit op dinsdag het geval gaat zijn in Saint-Amand-Montrond.
Met een steeds beter wordende Mathieu van der Poel aan zijn zijde verwachten wij dat Jasper Philipsen eindelijk de nul van de tabellen gaat vegen. Voor zichzelf, maar ook voor het ietwat tegenvallende Alpecin-Deceuninck.
De outsiders
De concurrenten van Philipsen zijn inmiddels wel gekend. Van groenetruidrager Biniam Girmay tot Nederlands kampioen Dylan Groenewegen en van ‘Mr. 35’ Mark Cavendish tot Arnaud De Lie: allemaal hebben ze hetzelfde doel.
Sam Bennett zal onderhand ook weer komaf willen maken met zijn periode van droogte die nu twee maanden duurt, terwijl ook Phil Bauhaus een uitgelezen kans krijgt. Hij stapte immers vroeger uit de Giro d’Italia, om hier ook nog goed te kunnen zijn.
Pascal Ackermann toonde deze Tour al vaker aan goed in orde te zijn en Bryan Coquard, maar ook Fernando Gaviria, Arnaud Démare, Fabio Jakobsen en Alexander Kristoff zullen zich er ongetwijfeld weer tussen smijten.
De sterren
Dat zorgt voor de volgende sterrenverdeling:
****
Jasper Philipsen
***
Biniam Girmay & Dylan Groenewegen
**
Mark Cavendish, Arnaud De Lie & Fernando Gaviria
*
Pascal Ackermann, Bryan Coquard, Arnaud Démare & Alexander Kristoff
De televisie
De volledige Tour de France is van de eerste tot de laatste kilometer live te volgen via Eurosport en HBO Max. Vanaf 12:45 uur gaat men daar live met in de finale het commentaarduo Jan Hermsen en Bobbie Traksel.
De VRT is er niet iedere kilometer van de Tour bij en pikt op deze tweede dag later in. Vanaf 14:25 uur draait het op Één om de commentatoren Renaat Schotte en José De Cauwer. Ook de Nederlandse omroep NOS zal de Tour uitzenden.
Vive le Tour, geniet van de koers!