Dries De Bondt had een teleurstellende dag in de Ronde van Vlaanderen, waar hij uitviel na een valpartij. Hij was zich echter goed bewust van het koersverloop en de finale, die hij in de bus van zijn ploeg, Decathlon AG2R-La Mondiale, volgde.
De val en het plan van Pogacar
De Bondt had zich goed gevoeld tijdens de koers, maar zijn dag eindigde toen hij ten val kwam in de aanloop naar de Eikenberg, een plek waar ook Mathieu van der Poel zijn valpartij beleefde. Terwijl Van der Poel snel weer kon doorrijden, moest De Bondt wachten op de volgauto, die ver achteraan reed. Uiteindelijk besloot hij de koers te verlaten.
Toch bleef De Bondt scherp en volgde hij de finale. Hij vertelde in de podcast Vals Plat dat Tadej Pogacar tijdens de tweede beklimming van de Oude Kwaremont een versnellingsbeweging maakte die de koers in vuur en vlam zette. Echter, volgens De Bondt was dit niet het oorspronkelijke plan van Pogacar en UAE Team Emirates-XRG. "Ze wilden alles al openbreken op de eerste keer Oude Kwaremont, maar door wat schermutselingen kwamen enkele renners achterop, waaronder Nils Politt en Jhonatan Narvaez," legt De Bondt uit.
Pogacar en Van der Poel
Hoewel Pogacar op elke helling aanzette, had hij lange tijd moeite om Van der Poel eraf te krijgen. In de bus werd op een bepaald moment gezegd dat Pogacar Van der Poel niet meer zou kunnen lossen, maar De Bondt zag al iets anders aankomen. "Als Mathieu onklopbaar is en een van die dagen heeft, dan weet je dat aan hoe hij rijdt," aldus De Bondt. "Maar nu was hij aan het schokschouderen en keek hij naar beneden, wat een teken is dat het niet goed zit."
Een andere afloop?
Toch was De Bondt van mening dat de koers misschien een andere wending had kunnen nemen. "Als Mathieu zich niet zou opblazen door Tadej te volgen en hij had met de andere renners samengewerkt, denk ik dat ze teruggekomen zouden zijn," stelt De Bondt. Op de Paterberg had Van der Poel 25 seconden verloren, maar als hij niet zo diep had moeten gaan, zou het verschil misschien kleiner zijn geweest en had het podium nog in zicht kunnen komen.
De analyse van De Bondt toont de complexe dynamiek van de Ronde van Vlaanderen aan, waar koersplannen, fysieke grenzen en mentale keuzes een grote rol spelen in het bepalen van het resultaat.