In Ronde Retro blikken we de hele week terug op de schoonste Rondes van Vlaanderen die we de laatste jaren al gezien hebben. Voor de eerste van zes Retrorondes gaan we alweer 18 jaar terug. Waar blijft de tijd…
De tijd dat coureurs nog niet de hele dag op hun kilometriekske keken en het gewoon de benen waren die aangaven of je in het rood reed of niet. De tijd dat we geen mobiele telefoons hadden om de wieleruitslagen te bekijken (of om over vroegere edities van Vlaanderens Mooiste te lezen…) en voorbeschouwingen en analyses door te ploegen.
Het was de tijd dat de gazetten, magazines en televisieprogramma’s de macht hadden. En het volk alleen maar leefde voor de koers en niet voor andere sporten: dat is waar we naar terug gaan. Om precies te zijn, naar zondag 3 april 2005.
THE BOSS VS. DE BOM
Vol verwachting klopt het Vlaamse wielerhart. Voor die jonge, blonde God natuurlijk. Niet Frank Vandenbroucke, maar die nieuwe, die uit Balen. Toch gaat niet alle aandacht uit naar de kopman van Quick-Step Innergetic die dag. De meeste aandacht is er voor de dan nog zesvoudig Tour-winnaar Lance Armstrong.
De Amerikaan die later dat jaar zijn zevende Tour de France wint – waarna ze vanwege zijn dopinggebruik, de anderen waren in die jaren toch zo lief geweest om helemaal niks te gebruiken – heeft mooie woorden voor de Vlaamse Hoogmis bij de start op de Grote Markt in Brugge. In Amerikaans-Nederlands zegt hij: “Heel mooi hè, dit is voor de sterke mannen.”
Qua andere mannen draait het enkel en alleen om Tom Boonen. De oud-ploeggenoot van Armstrong – die nota bene in de kleuren van US Postal furore maakte in Parijs-Roubaix 2002 – is torenhoog topfavoriet. In 2004 heeft hij namelijk de E3 Prijs, Gent-Wevelgem en de Scheldeprijs bijgeschreven op zijn erelijst, maar dat is niet alles.
Na een totaalaantal van 19 zeges in datzelfde jaar (inclusief twee ritten in de Tour de France) lijkt 2005 het jaar waarin Boonen onklopbaar is. Voor de Ronde van Vlaanderen van start gaat, staan al twee ritten in de Ronde van Qatar en twee etappes in Parijs-Nice op zijn naam. Ook in de kleine Ronde, de E3 Prijs die hij het jaar ervoor dus al won, is het van dat: Andreas Klier is kansloos in een sprint-à-deux.
HET ZIET BLAUW VAN LEFEVERE
De Ronde wordt dan nog op het oude parcours gereden, dat we nu kennen van de Omloop Het Nieuwsblad. De finale vindt plaats op de Muur van Geraardsbergen en de Bosberg. Oude bekende – in 2023 inmiddels toch – Thomas Voeckler steekt als Frans kampioen de finale aan, terwijl op dat moment in de kopgroep Magnus Bäckstedt zit. De Zweed zal een week later zijn titel verdedigen in de ‘Hel van het Noorden’.
Zoals altijd in die jaren ontbrandt de koers echt op de Oude Kwaremont, met dan nog 85 kilometer te gaan. Nick Nuyens pakt de kop voor ploeggenoot Boonen, ook op de Paterberg is het al ploeg-Lefevere wat de klok slaat. Armstrong moet dan al lossen, voor wie nog dacht dat hij kon winnen in Vlaanderen.
Ook op de Koppenberg blijkt met name Boonen ongenaakbaar. Wel laten Klier en een duo van Fassa Bortolo bestaand uit Juan Antonio Flecha en Roberto Petito zien ook in orde te zijn. Even later krijgt Erik Zabel – dan al viervoudig winnaar van Milaan-Sanremo – een vrijgeleide. Bovenop de Taaienberg beent een kleine groep de Duitser bij.
Aangenaam, toekomstig Ronde-winnaar
Op de Foreest maakt de piepjonge Alessandro Ballan zich los van het peloton. Even later, na de Haaghoek en daaropvolgende Leberg, kletst de Italiaan de enige overgebleven vroege vluchter van de dag in naam van Constantino Zaballa uit zijn wiel op de Berendries.
Op kop in het peloton op dat moment: niemand minder dan Armstrong. ‘The Boss’ is teruggekeerd en wringt zichzelf uiteen voor kopman en vriend George Hincapie. Terwijl Ballan een minuut wegrijdt, vormen achter de Italiaan twee eerder geziene namen een achtervolgend duo: Petito en Zabel.
Op de Valkenberg krijgen zij gezelschap: Boonen, Klier en Peter van Petegem maken de oversteek. Als vijftal rijden ze enorm snel richting de Italiaan van Lampre-Caffita. Na het winnen van de openingsrit in de Driedaagse De Panne een aantal dagen eerder, is dit de echte kennismaking met Ballan. We weten allemaal wat hij daarna nog gaat winnen.
GEZICHT VAN KOERSEND VLAANDEREN
Met 6 koplopers rijden we af op de Muur van Geraardsbergen. Op de Kapelmuur maakt Van Petegem de beste indruk, Boonen volgt gezwind, Klier en Ballan laten een klein gaatje. Petito en Zabel lijken de minsten van de zes.
Voor de Bosberg komt het zestal weer bijeen. Daar pakt Klier de kop, voor Boonen versnelt. Van Petegem volgt op de top, maar ook de nummer twee van de E3 Prijs en opnieuw Ballan is erbij. Na nieuwe twijfel vooraan, wordt het viertal nog maar eens een zestal. Een tactische finale volgt, waarbij het de vraag is wie de snelste benen aan de meet zal hebben: Boonen of Zabel?
Die snelste benen blijken niet nodig. Met nog 9 kilometer te gaan versnelt Van Petegem. Boonen volgt opnieuw, waarna de ‘Bom van Balen’ zelf demarreert. De anderen hebben geen antwoord. In Meerbeke staat iedereen op de banken om de nieuwe held van Vlaanderen te verwelkomen. Tom Boonen wint voor het eerst – van in totaal zal later blijken drie keer – de Ronde van Vlaanderen en zet hier de toon voor een jaar lang dominantie.
Morgen rond hetzelfde tijdstip van 19.00 uur kunt u hier een nieuwe editie van Ronde Retro lezen. Op welke versie van Vlaanderens Mooiste we dan terugblikken? Dat gaan we natuurlijk niet verklappen, u leest het morgen!