De voorbije twee weken streek de Wereldbeker veldrijden neer in de Verenigde Staten. Sportief waren de twee manches in Waterloo en Fayetteville best een succes, maar de publieke opkomst was bijzonder matig. Toch kijkt de CEO van organisator Flanders Classics ook richting andere verre landen om manches te organiseren én droomt ervan een ex-wereldkampioen naar het veld te lokken.
Dit seizoen bestaat de Wereldbeker veldrijden uit veertien manches. Daarbij heel wat Belgische locaties, maar ook 'exotische' landen als Ierland, Spanje, Tsjechië en de Verenigde Staten komen aan bod. "Volgens ons contract met de UCI zijn wij tot 2028 verplicht om minstens veertien Wereldbekermanches te organiseren. Dat lukt. We moeten niet bedelen om aan voldoende locaties te geraken. Sommige locaties willen een meerjarencontract afsluiten, maar dat deden we nog niet”, vertelt Flanders Classics CEO Tomas Van Den Spiegel aan Het Laatste Nieuws. Er komen volgend seizoen dus wellicht weer nieuwe locaties bij.
Toch blijft Van Den Spiegel voorzichtig wanneer het gaat over andere continenten opzoeken met het veldritpeloton: "In de koers en andere sporten is al genoeg bewezen dat wedstrijden organiseren in regio’s zonder dat daar een basis aanwezig is, geen zin heeft. Het moeten regio’s zijn waar er een draagvlak is voor de sterren van vandaag. Naar China trekken heeft dus geen zin.” Toch ziet de CEO wel heil in intercontinentale avonturen: “We hebben al veel gesprekken lopen met historische crosslocaties, maar er zijn ook al verkennende gesprekken gevoerd met Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse landen. Al is dat momenteel nog niet aan de orde."
ALAPHILIPPE NAAR DE CROSS
Toch blijft die publieke interesse het grote stuikelpunt. “Het financiële en sportieve hart van de cross ligt en blijft in Vlaanderen, maar we moeten oog hebben voor internationale toekomstmogelijkheden.", vertelt Van Den Spiegel wanneer hem gevraagd wordt wie er zit te wachten op veldritten in pakweg de Sahara. "Wij waren fier dat Londen kandidaat was, maar dat gaat om praktische redenen nog niet door. Dublin wel en is een blijver, maar wil net als in Amerika participatie van het publiek."
Van Den Spiegel had ook een leuk antwoord klaar wanneer hem gevraagd wordt of hij wonderkind Remco Evenepoel niet kan overtuigen ook wat te crossen. “Remco? Ik denk niet dat hij crossambities heeft. Hij zal zich nog eerder op het werelduurrecord focussen. Ik droom eerder van ex-crosser Alaphilippe.”
Al heeft Van Den Spiegel daarvoor nog geen actie ondernomen. "Het is niet aan mij om het programma van een renner te bepalen, maar wel om alle faciliteiten te voorzien als ze willen crossen. Patrick Lefevere heeft mijn nummer.”, lacht Van Den Spiegel.