Het lijkt van kwaad naar erger te gaan bij Lotto Dstny. De Belgische traditieformatie wordt al langer gelinkt met ernstige financiële problemen. Anonieme bronnen gaan nog verder en vertellen een verhaal van pesterijen en intimidatie.
Het is de Nederlandse website Wielerflits die de problemen aan het licht brengt. Dat de Belgische formatie geldproblemen heeft, is al langer bekend. Naamsponsor Dstny vertrekt na dit seizoen en er is nog steeds geen opvolger gevonden.
Leegloop
Daarnaast moest Lotto ook al afscheid nemen van enkele grote namen. Denk dan maar aan Victor Campenaerts (Visma-Lease a Bike), Florian Vermeersch (UAE Team Emiratesà en Harm Vanhoucke (Q36.5 Pro Cycling).
"Wij zullen geen geld uitgeven dat we niet hebben", vertelde CEO Stéphane Heulot daarover in juni aan Het Nieuwsblad. "Financieel streef ik naar een hoger budget zodat we comfortabel kunnen verder werken en ons niet permanent moeten afvragen hoe we de rekeningen betalen.”
Eind vorig jaar nam Lotto Dstny dan ook nog eens afscheid met fietsenfabrikant Ridley. Een samenwerking van 12 jaar werd zo ten einde gedaan. Dit jaar zou het contract met kledingmerk Vermarc, dat al sinds 2004 instaat voor de kleding van Lotto, ook op de schop gaan.
Heulot de spelbreker
Anonieme bronnen meldden aan Wielerflits dat de samenwerking met CEO Heulot ook vaak moeilijk gaat. Zo vertellen heel wat renners dat ze het slachtoffer zijn geworden van treiteringen door de Fransman. Maar hij is niet de enige grote naam die kritiek krijgt.
Want ondanks het feit dat Lotto Dstny er op sportief vlak een goed jaar heeft opzitten, krijgt ook sportief directeur Kurt Van de Wouwer heel wat kritiek. Volgens sommige renners zouden de rustperiodes tussen wedstrijden niet gerespecteerd worden én zou Van de Wouwer niet luisteren naar voorkeuren voor wedstrijdprogramma's.
Lotto bijt van zich af
Lotto Dstny reageerde op het artikel van Wielerflits met het volgende. "De programma’s worden steeds opgesteld in samenspraak met de renners en het performance team, waarin ook de trainers en de dokters van het team zetelen."
"Beslissingen worden steeds in onderling overleg genomen, maar moeten ook het beschikbare budget respecteren. Hetzelfde geldt voor de sportieve beslissingen waarbij steeds naar de juiste balans wordt gezocht tussen de ploegbelangen en de individuele wensen en verwachtingen van de renners."
"Verder betreurt de ploeg het dat interne zaken of zelfs geruchten naar buiten komen op deze manier, blijkbaar met het doel een negatief klimaat te creëren. Ook bij onze ploeg, kloppen nieuwe potentiële partners aan. Wat de kledijsponsor betreft is er een lopende overeenkomst met de firma Vermarc die beide partijen wensen te respecteren. Er is geen sprake van dat die door een of andere partij zal stoppen."