Het noodgedwongen wielerpensioen van Nathan Van Hooydonck heeft heel wat losgemaakt in de wielerwereld. De renner van Jumbo-Visma maakt een einde aan z'n carrière nadat hij betrokken raakte bij een verkeersongeval veroorzaakt daar een hartaanval. Volgens cardioloog Rik Willems zal Van Hooydonck echter niet de laatste renner zijn die moet stoppen door hartritmestoornissen.
Op amper 27-jarige leeftijd moet Van Hooydonck zijn koersfiets definitief aan de haak hangen. 10 dagen geleden raakte hij betrokken bij een verkeersongeval waardoor hij in coma belandde. Er werd een defibrillator ingepland en ondertussen zou hij aan de betere hand zijn.
De Belgische topper is de laatste in het rijtje renners die het koersen moesten opgeven door problemen aan hun hart. Ook Sep Vamarcke, Niels Albert en Sonny Colbrelli moesten door hartritmestoornissen stoppen met wielrennen.
ONGEZOND
Het is geen geheim dat sporten op het hoogste niveau bijzonder veel vraagt van het menselijk lichaam. “We denken dat er iets aan de hand zou kunnen zijn”, aldus professor Rik Willems, cardioloog aan het UZ Leuven, in Terzake. “We vermoeden dat echt te lang sporten misschien ook niet meer zo gezond is.”
“Het hart vergroot bij doorgedreven inspanningen. Het wordt ook trager. Dat zijn allebei redenen waardoor je iets gemakkelijker stoornissen kunt krijgen. Tijdens wedstrijden komt daar ook adrenaline bij en dat is de vonk die stoornissen kan uitlokken.”
Willems is er dan ook van overtuigd dat Van Hooydonck niet de laatste renner is die vervroegd op pensioen zal moeten gaan. “Ik verwacht zeker nog berichten van sporters op hoog niveau die moeten stoppen door stoornissen.”