Kopecky uit frustraties na tragisch overlijden van Furrer

door
Kopecky uit frustraties na tragisch overlijden van Furrer
Foto: © PhotoNews

Het tragisch overlijden van Muriel Furrer (18) heeft heel wat stof doen opwaaien in de wielerwereld. De juniore overleed aan haar verwondingen nadat ze op het WK voor junioren uit de bocht vloog. De discussie over veiligheid in het peloton laait weer helemaal op. 

Lotte Kopecky, die zich in Zürich voor een tweede keer tot wereldkampioen kroonde, was enorm aangedaan door het incident. De Belgische renster droeg haar overwinning ook op aan de overleden Zwitserse en boog zich bij Sporza over de veiligheid in de koers. 

Eigen verantwoordelijkheid

"Veiligheid in de koers is een topic waar al langer over wordt gesproken, maar nooit een eenduidig antwoord op wordt geformuleerd", begint ze haar relaas. Kopecky is van mening dat alle betrokken partijen meer moeten doen om de veiligheid van de renners en rensters te garanderen.

“Sowieso zijn we als renster deels verantwoordelijk voor de veiligheid van onszelf. Ik heb deze week al enkele keren mijn ogen dichtgedaan toen ik renners zag afdalen. En anderzijds moeten ook de organisatoren hun deel doen, zeker met het oog op het maken van een parcours.”

Kledij

Een eventuele oplossing die steeds vaker genoemd wordt, is het dragen van veiligere kledij. “Op een dag als deze is dit zeker mogelijk, maar wanneer we straks cols moeten oprijden bij 35 graden, wil iedereen zo weinig mogelijk kledij aantrekken. Daar is heel moeilijk een lijn in te trekken", weet Kopecky. 

"Ik ben alvast vragende partij om er meer onderzoek naar uit te voeren. We zijn het afgelopen jaar echt te veel renners op een jammerlijke manier kwijtgeraakt", besloot de wereldkampioene.

POLL: Is extra veiligheidskledij een optie in het wielrennen?

Meer over