Afzien, afzien, afzien. De Spaanse zon hakt er zwaar in bij de renners in Vuelta. Temperaturen tot boven de 40 graden zijn niet ongebruikelijk in de laatste grote ronde van het jaar, maar is dat wel verantwoord?
Sportarts Ruud Van Thienen gaf bij Sporza een woordje uitleg. Eerder deze week kregen de coureurs af te rekenen met temperaturen tot wel 43 graden. Vandaag komt het Vuelta-peloton aan in Cordoba, de warmste stad van Europa. Is dit nog wel gezond?
"Bij zo'n hitte gaat je lichaam bij het sporten op een andere manier reageren. In de eerste plaats ga je meer zweten, waardoor je meer zout gaat verliezen. De hartslag gaat ook stijgen, want de hersenen gaan proberen om de lichaamstemperatuur ideaal te houden", aldus Van Thienen, sportarts en inspanningsfysioloog.
Verantwoord?
De grote vraag blijft dan: is dit niet gevaarlijk? "Dat lijkt logisch, maar dat is eigenlijk niet zo", nuanceert Van Thienen. "Het hangt van drie factoren af. In de eerste plaats gewenning: is de atleet het gewoon om in zulke temperaturen te sporten. Ten tweede conditie: hoe getraind is de atleet? En ten derde hydratatie: is er genoeg vocht in het lichaam?"
Maar volgens Van Thienen is er één doorslaggevend factor: "Er is natuurlijk ook een grote genetische factor. De ene persoon is de andere niet", legt de sportarts verbonden aan de UGent uit.