De carrière van Johan Museeuw is er één van hoge pieken en diepe dalen. Eén van zijn dieptepunten beleefde hij in 1998 tijdens Parijs-Roubaix
De Leeuw van Vlaanderen kwam toen zwaar ten val op het gevreesde bos van Wallers. Hij brak zijn linkerknieschijf en liep ook een infectie op omdat hij met zijn knie in de uitwerpselen van een paard was gevallen. De artsen overwogen een been amputatie en er werd zelfs voor zijn leven gevreesd.
In de podcast Gravelgoeroes blikt Museeuw uitgebreid terug op die val en de periode die volgde. "Ik verloor de controle over mijn fiets en we zijn met drie gevallen", begon hij. "Ik ben op mijn linkerknie terechtgekomen. Ik stond recht en zakte door mijn knie."
Knieschuif gebroken
"Ik kijk naar mijn knie en zag mijn bot. Mijn knie ging vol bloed, ik moest de wonde dichthouden en wachten tot de ambulance er was. Die bracht me naar het dichste ziekenhuis, een klein ziekenhuisje in het noorden van Frankrijk. Ze hebben foto's genomen en mijn knieschijf bleek op vier plaatsen gebroken. Ze hebben het gereinigd en de wonde dichtgenaaid. "Ga morgen eens naar de dokter", kreeg ik te horen.
In dat ziekenhuis bleek Museeuw echter een verkeerde behandeling gekregen te hebben. "Zo'n wonde moet 24 uur open blijven en gespoeld worden of je krijgt miserie. Zij hebben het oppervlakkkkig dichtgenaaid, gereinigd en ik mocht vertrekken. Resultaat: rond 23 uur begon het al te kloppen in mijn knie, rond middernacht was het nog erger."
Met helikopter naar ziekenhuis
"Rond 2 uur snachts zeg ik tegen mijn vrouw "Ik houd het niet meer uit van de pijn, je moet me naar het ziekenhuis brengen." Ze heeft me binnengedaan in het Sint-Jansziekenhuis in Oostende. Lang ben ik daar niet gebleven. Ze hebben me vrij snel per helikoper overgebracht naar Gent omdat de situatie vrij kritisch was."
"Ik zat al met een nierblokkage door de giffen die mijn lichaam aan het prodcueren was. Ik was mezelf aan het vergiftigen. Ik had een bacterie opgelopen. De zondag, als er geen Parijs-Roubaix is, is die strook waar ik gevallen ben een doorgang voor paarden. Ik ben in de mest van een paard gevallen. Zo is die bacterie in mijn lichaam terecht gekomen."
Beenamputatie
"Ik heb acht dagen tegen beenamputatie gevochten. Gelukkig is het niet zover gekomen. Ik moest vechten om dat been te behouden. Ik heb heel veel pijn gehad. De morfine was niet voldoende. Op dat moment dacht ik niet aan terugkeren. Ik wilde gewoon naar huis."
Museeuw lag maar liefst anderhalve maand in het ziekenhuis. "Ik zie het plafond nog voor me. Ik begon op den duur alle gaatjes in het plafond te tellen. De chirurg zei: 'Johan, ik kan u vandaag niet zeggen hoe het gaat evolueren. Ik kan ook niet garanderen dat u ooit nog zal kunnen fietsen. Ik antwoorddde: 'Ik ga dat wel zelf bepalen. Ik ga er alles aan doen om terug te kunnen fietsen'. De dokter schrok wel even van mijn antwoord."
Museeuwt wint Roubaix
"Het was een lange revalidatie en ik wist niet of het ging lukken. Maar ik ben teruggekeerd en heb twee jaar later diezelfde wedstrijd gewonnen. Ik kwam solo over de streep, klikte mijn linkerschoen uit het pedaal en wees naar mijn knie. Ik deed dat voor de mensen die mijn geholpen hadden tijdens de revalidatie. Ik reed zes maanden lang elke dag met de fiets naar Lieven Maesschalck."