De laatste weken staat het huidige model van het wielrennen steeds vaker onder druk. Ook analist en profrenner Thijs Zonneveld stelt nu dat er dringend nood is aan verandering.
In zijn column voor Algemeen Dagblad pleit Zonneveld, die uitkomt voor BEAT Cycling, voor verandering in het Nederlandse wielrennen. De aanleiding daarvoor is het verdwijnen van de ronde van Drenthe bij de mannen. Door de hoge kosten en veiligheidsproblemen ziet de organisatie het niet meer zitten om de koers te laten doorgaan.
“De KNWU en de organisatoren hebben al jaren een alternatief klaarliggen: wedstrijden laten begeleiden door ervoor opgeleide burgermotards – zoals in vrijwel alle landen om ons heen", stelt Zonneveld.
"Maar daarvoor is een wetswijziging nodig en het voorstel daartoe ligt al jaren te verstoffen in een laatje in Den Haag. Het is een catch 22: organisaties kunnen het zelf regelen, maar mogen het niet.”
Toekomstloos
"Het is symptomatisch voor wielrennen in Nederland: top aan de top, flop in de breedte", gaat de Nederlander door. Het EK en de Tour de France voor vrouwen worden wel in het land georganiseerd, maar voor kleinere rittenkoersen lijkt er geen plaats.
"Als we zo doorgaan, is wielrennen over een paar jaar een marginale sport voor een paar kleine groepjes, op circuitjes rond verlaten bedrijventerreinen, en roepen we dat Nederlandse renners er op het hoogste niveau geen pepernoot van bakken.”