De prijs voor de beste - of zullen we het meest constante noemen? – klimmer in de Tour de France is de bolletjestrui. Wie zijn dit jaar de favorieten?
De bolletjestrui… Voor sommige renners een van de hoofdprijzen uit hun carrière, voor de echte klassementsmannen een mooie bijkomstigheid om het Tour-palmares verder mee aan te vullen of een tegenvallende Tour toch nog wat ‘jus’ mee te geven.
Dit jaar zijn er in totaal maximaal 354 bergpunten te verdienen, met onder meer zes cols van Hors Catégorie op het menu. Hoe het allemaal zit qua regels, lees je in onze uitgebreide uitleg van het bergklassement.
De eerste
Het bergklassement is al heel lang onderdeel van de Tour de France. Sedert 1933 wordt deze rangschikking ieder jaar opgemaakt, maar het was – net als bij de witte trui – pas in 1975 dat er voor het eerst ook een daadwerkelijke bolletjestrui aan werd gehangen.
Voor die tijd had ‘De Adelaar van Toledo’, Federico Bahamontes, al zes keer dit klassement op zijn naam geschreven. In de jaren ’70 nam ‘De Kleine van Mere’ het over: Lucien Van Impe. De laatste Belg die ooit de Tour de France won (in 1976), ging het jaar ervoor aan de haal met de allereerste bolletjestrui.
Met Eddy Merckx en Joop Zoetemelk bestond het gehele podium in het klassement der klimmers dat jaar uit renners die van de Lage Landen kwamen. In die tijd was dat nog de gewoonste zaak van de wereld, tegenwoordig zien we amper nog Belgen en Nederlanders strijden voor de bollen.
De laatste
Vorig jaar werd de strijd om de bollentrui een spannende. In de eerste twee weken van de Tour behoorde de witte trui met rode bollen toe aan Neilson Powless, de Amerikaan van EF Education-EasyPost.
Het was pas tijdens de etappe richting Morzine dat Jonas Vingegaard op gelijke hoogte kwam. Echter droeg de Deen al het geel, waardoor Powless de bollen mocht blijven dragen. Dat duurde nog één etappe, want in de veertiende en vijftiende rit reed Giulio Ciccone – een erkend winnaar van bergklassementen – genoeg punten bij elkaar om de nieuwe leider te worden.
De Italiaan zag in de laatste week met name nog dreiging komen van de Oostenrijkse revelatie Felix Gall, maar stelde in de voorlaatste rit door de Vogezen orde op zaken; Gall en Vingegaard konden niet meer over Ciccone, die met name door zijn explosiviteit het verschil maakte.
De cijfers
Twee grote winnaars van het bergklassement in de Tour de France zijn hierboven al vernoemd: Bahamontes en Van Impe. Echter is er ook op dit gebied maar één ‘baas boven baas’: Richard Virenque. De Fransman won liefst zeven keer de ‘Maillot à Pois’.
7 zeges: Richard Virenque (1994, 1995, 1996, 1997, 1999, 2003 & 2004)
6 zeges: Federico Bahamontes (1954, 1958, 1959, 1962, 1963 & 1964) & Lucien Van Impe (1971, 1972, 1975, 1977, 1981 & 1983)
3 zeges: Julio Jiménez (1965, 1966 & 1967)
De favoriet
Dit klassement is altijd het lastigst van alle vier om een favoriet voor aan te wijzen. Waarmee we onszelf niet willen indekken, want we gaan gewoon een voorspelling doen. Wat we daarbij moeten afwegen, zijn in totaal drie factoren: hoe goed klimt iemand in het hooggebergte, hoe explosief is een renner en – misschien wel het belangrijkst – in hoeverre gaat een renner ook voor het eindklassement?
Als we deze factoren bij alle renners in werking brengen, komen we uit op Giulio Ciccone als topfavoriet. Bepaald niet de meest risicovolle keuze, maar toch. De Italiaan heeft een tijdrit die niet goed genoeg is om een goed klassement te rijden en Lidl-Trek neemt wellicht met Tao Geoghegan Hart nog een klassementsman mee. Gaat Ciccone voor het verlengen van zijn ‘titel’?
De outsiders
Met het bepalen van de favoriet, kunnen we nu lekker namen gaan smijten. Drie namen die altijd belangrijk zullen zijn, omdat ze vanwege het strijden voor het algemeen klassement niet eromheen kunnen soms voor de grootste aantallen bergpunten te sprinten, zijn die van Tadej Pogacar, Primoz Roglic en – inderdaad - Jonas Vingegaard. Wij vermoeden namelijk dat de Deen gewoon top zal zijn.
Dat rest ons nog de twijfelgevallen op te noemen. Bij renners als Santiago Buitrago, Richard Carapaz, Felix Gall, Sepp Kuss (als Vingegaard niet thuisgeeft) en Simon Yates is het namelijk de vraag of ze voor een klassement gaan en indien ja, of ze daar constant genoeg voor zullen zijn.
Vroeg u nog een aantal namen van de tweede rij, die echt hun stempel ook wel gaan drukken in de strijd om de bolletjestrui? Romain Bardet, David Gaudu, Tobias Halland Johannessen, Alexey Lutsenko, Guillaume Martin, Louis Meintjes, Wout Poels en Kévin Vauquelin.
De sterren
Uiteindelijk komen we tot de volgende sterrenverdeling:
****
Giulio Ciccone
***
Felix Gall & Tadej Pogacar
**
Richard Carapaz, Tobias Halland Johannessen & Jonas Vingegaard
*
Santiago Buitrago, Guillaume Martin, Primoz Roglic & Simon Yates