Hagenes zet toppers een hak en wint Münsterland Giro na solo

door
Hagenes zet toppers een hak en wint Münsterland Giro na solo
Foto: © PhotoNews

De Sparkassen Münsterland Giro is gewonnen door Per Strand Hagenes. De Noor van Jumbo-Visma toonde zich de snelste in de Duitse eendagskoers en haalde het van de Australiër Kaden Groves (Alpecin-Deceuninck) en de Nederlander Nils Eekhoff (Team dsm-firmenich).

De 18de editite van de Münsterland Giro leidde het peloton van Osnabrück naar Münster, een afstand 192,4 kilometer met daarin 1724 hoogtemeters. De scherprechters van dienst waren ditmaal de Holperdorper Strasse (2,2km aan 4,9%) en de Grafenstrasse (1,2km aan 4%). 

Door het slechte weer werd het peloton al snel opgebroken in verschillende stukken. Een stevige groep van zo'n 30 renners nam de leiding met enkele klinkende namen als Pedersen, Merlier, Laporte en Graves. Ondanks de overmacht konden ze nooit meer als twee minuten wegrijden van hun achtervolgers. De regen speelde daarin een grote rol. 

Tijdens de laatste beklimming van de Grafenstrasse was het Danny van Poppel die het tempo de hoogte in joeg. Daardoor bleven er amper tien renners over van de grote kopgroep. Koch, Laporte, Affini, Hagenes, Groves, Pedersen, Edward Planckaert, Nils Eekhoff en Søren Waerenskjold voerden de forcing, de rest moest volgen op een minuut achterstand.

In de laatste twintig kilometer werd dat gat vergroot door stevig beulwerk van BORA-hansgrohe. Het werd snel duidelijk dat de winnaar in de tienkoppige leidersgroep zat. Op 2,3 kilometer speelde Hagenes het overtal van Jumbo-Visma perfect uit. De 20-jarige Noor sloeg een groot gat en liet de concurrentie ver achter zich.