Saoedi-Arabië (en dus het grote geld) lijkt steeds meer haar stempel op de koers te gaan drukken. De aldaar gevestigde initiatiefnemers van het immens ambitieuze hervormingsproject genaamd OneCycling smijten immers met bizarre geldbedragen.
De 'Champions League van het wielrennen'. Dat moet het project gaan worden. De nieuwe competitieopzet moet voor een evolutie in de economie van het profwielrennen zorgen, alsook de attractiviteit van de sport richting het grote publiek vergroten.
300 miljoen euro
Om dat te bewerkstelligen, is het Saoedische investeringfonds SURJ Sports Investment - een dochteronderneming van Public Investment Fund (PIF) - bereid om over de komende drie jaar zo'n 300 miljoen euro (!) te investeren.
Dat er serieus werk gemaakt wordt van dit ontzettend ambitieuze project, wordt bewezen door de betrokken namen. Als CEO van ONECYCLING LIMITED is namelijk Richard Plugge, 'opperbevelhebber bij Visma | Lease a Bike, ingeschreven.
Yellow B Cycling, het bedrijf achter Visma | Lease a Bike, is tevens de enige aandeelhouder op moment van schrijven. Volgens WielerFlits is dit echter vooral een formaliteit en komt de leiding/uitvoering van OneCycling bij een neutrale organisatie te liggen.
Visma en tal van andere (rijke) WorldTour-ploegen
Is Visma dan de enige WorldTour-ploeg achter dit plan? Het lijkt er niet op. Volgens het Nederlandse wielerplatform zouden ook de zakelijke krachten achter INEOS Grenadiers, Red Bull-BORA-hansgrohe, EF Education-Easy Post, Soudal Quick-Step, Lidl-Trek en organisator Flanders Classics welwillend tegenover het concept staan.
''Het doel is om de economie van het wielrennen te verbeteren en de beste renners vaker tegen elkaar te laten koersen'', zo omschrijft WielerFlits. ''De teams die deel uitmaken van OneCycling gaan de komende drie jaar een vaste fee van 1 miljoen dollar per jaar ontvangen voor hun deelname aan de wedstrijden op dit hoogste platform.''
85 wedstrijddagen in plan OneCycling
Zelfs de Italiaanse organisator RCS, van onder meer de Giro d'Italia, lijkt al achter het idee te staan. Anderzijds is de ASO, de organisator van bijvoorbeeld de Tour de France, juist fel tegenstander van het plan. ''Mocht ASO niet akkoord gaan, kan de kalender van OneCycling naast die van ASO bestaan en de betreffende ploegen zullen de wedstrijden van ASO zeker niet gaan boycotten.''
Momenteel ligt het voorstel op tafel voor een kalender van zo’n 85 koersdagen grotendeels gebaseerd op de hedendaagse WorldTour. We zijn benieuwd hoe dat gaat aflopen, want op het forum van WielerFlits zijn de negatieve reacties in de dikke meerderheid en bovendien niet mals. To be continued...