Met het wereldkampioenschap van afgelopen zondag gaan we alweer richting einde seizoen op de weg. Helaas kende dat WK in Zürich ook een enorme zwarte vlek met het overlijden van juniore Muriel Furrer.
Mijlenver achter
Het verhaal is intussen bekend: De Zwitserse ging uit de bocht op het parcours, en belandde in het struikgewas. Pas meer dan een uur later werd ze door iemand opgemerkt. Alle hulp bleek te laat op het moment dat ze werd afgevoerd naar het ziekenhuis met de traumaheliktoper. Nogmaals een voorbeeld over hoe veiligheid stevig moeten worden aangepakt door de UCI.
Ook Richard Plugge haalt andermaal hard uit naar de wielerunie. “Op WK’s worden innovaties normaal gezien juist geïntroduceerd. En op het WK wielrennen gaan we 20, 30 jaar terug in de tijd. En rijden we opeens zonder oortjes, weet niemand wie waar rijdt, rijden we ineens met minder renners per team.”
“Alles gaat terug in de tijd, terwijl je zou verwachten dat het WK net hét voorbeeld wordt van innovatie binnen onze sport. Alleen blijft de UCI daarin mijlenver achterophinken”, is de Nederlander bijzonder scherp in Het Nieuwsblad.
Onafhankelijke 'safety-group'
Dat oortjes nog steeds niet toegelaten zijn tijdens de kampioenschappen kan er bij Plugge echt niet in. “Omdat je mensen kan informeren over gevaarlijke punten, omdat je mensen kan informeren als er iets gebeurd is. Andere renners kunnen aan de ploegleider doorgeven dat er iemand gevallen is."
"Het is een vorm van communicatie en in noodsituaties wil je altijd kunnen communiceren. Dat moet je niet wegnemen.” Volgens Plugge moet er een onafhankelijke groep komen die moet optreden bij alle aspecten van de veiligheid.
“Zij (de UCI, nvdr) hebben net als wij niet de juiste kennis over veiligheid. Maar zij zijn wel de governing body van onze sport. En dus moeten zij het leiderschap tonen om dit in handen te leggen van een onafhankelijke partij. Want anders willen ze altijd of de teams of de organisatoren of de renners de hand boven het hoofd willen houden.”