In de Tour de France beginnen we aan de slotweek. De laatste kans voor de sprinters is daar. Wie pakt deze mogelijkheid met beide handen aan?
Na een weekend vol historische prestaties van Tadej Pogacar was de tweede rustdag in de Tour welgekomen. Nu is het weer tijd voor zes dagen feest op de fiets.
Start
We starten aan de oostzijde van de Pyreneeën in het departement van de Aude. In Gruissan om exact te zijn. Een prachtige gemeente met dito jachthaven aan de Middellandse Zee, met achter de lagunes het Massif de la Clape.
De heuvels van dit massief zijn doordrenkt van de wijngaarden en naaldbossen en befaamde garrigue. Het was hier dat in 2017 de Vuelta a España een etappe zag aankomen, niet geheel toevallig met de plaatsnamen van deze Tour-rit in omgekeerde volgorde.
Die dag reed Quick-Step Floors alles aan gort in de wind. Uiteindelijk was het niemand minder dan Yves Lampaert – volgens sommige commentatoren heel geforceerd ‘The Farmers Son’ gekopt – die het werk afmaakte voor zijn ploeg en teamgenoot Matteo Trentin achter zich de sprint voor plaats twee zag winnen.
De aankomst
De Tour zet koers richting de Alpen en doet dat langs de kust, om aan te komen in Nîmes. Deze stad is al heel wat bekender, zeker omdat de overblijfselen uit de Romeinse tijd nog altijd uitstekende bezienswaardigheden voor deze stad bieden.
Zo zijn er het Maison Carrée, de kathedraal Notre-Dame-et-Saint-Castor, het waanzinnige Amfitheater, de Romeinse ringmuur en steengroeve van Barutel te zien. Om nog maar te zwijgen over het wereldberoemde aquaduct Pont du Gard dat toebehoort aan de UNESCO Werelderfgoedlijst.
De laatste keer dat de Tour hier passeerde was in 2021. Destijds won Nils Politt na een solo van bijna twaalf kilometer en een ietwat heuvelachtige finale. De Duitser maakt nu een immens belangrijk deel uit van de ploeg die Tadej Pogacar waarschijnlijk naar zijn derde Tour-winst loodst.
De route
Hoewel we niet volledig langs de kust rijden op deze dag, zal de befaamde ‘Mistral’-wind die vanuit de Mediterraanse Zee blaast ervoor zorgen dat het peloton de hele dag op haar hoede zal zijn.
In Oostelijke richting zal het de hele dag zowat vlak zijn. De enige hindernis van de dag met één schamel bergpuntje op de top is de Côte de Fambetou van 1.200 meter aan vijf procent gemiddeld. U begrijpt dat de organisatie naarstig op zoek is geweest…
In de finale draait men vanuit het zuidoosten om Nîmes heen, om in de Romeinse stad twee ronde punten aan de rechterzijde te nemen in de slotkilometer. De laatste rotonde ligt op een 300-tal meter van de streep, dus je wordt best op de perfecte plaats afgezet.
De favoriet
Ondanks dat hij tot nu toe niet de meeste ritten won van alle sprinters, die eer valt immers Biniam Girmay ten deel, lijkt Jasper Philipsen er alles aan gelegen de laatste mogelijkheid der rappe mannen naar zich toe te trekken.
Voor lead-out Mathieu van der Poel wordt het, uitgezonderd een eventuele poging in de lange vlucht op weg naar Barcelonnette, de laatste kans om zijn regenboogtrui aan de grote wereld te tonen voor zijn grote doel van deze zomer: de wegrit op de Olympische Spelen in Parijs.
De outsiders
Voor Wout van Aert is de tijd van winnen nu toch echt gekomen. In een jaar waarin de pechfactor enorm zwaar doorweegt, heeft de alleskunner van Team Visma | Lease A Bike net als kopman Jonas Vingegaard zijn weerbarstigheid getoond. Het resulteerde in twee tweede plekken in de tweede week, nu eens in winst?
Girmay is de meest succesvolle Tour-spurter tot nu toe dit jaar, met drie dagsuccessen en de quasi zeker zijnde groene trui om zijn schouders. De tegenstand is nog steeds niet mals, met Mark Cavendish en Dylan Groenewegen als andere ritwinnaars in massasprints in deze Tour.
Andere snelle mannen als Pascal Ackermann, Phil Bauhaus, Sam Bennett, Bryan Coquard, Arnaud De Lie, Arnaud Démare, Fernando Gaviria en Alexander Kristoff blijven – wellicht tegen beter weten in – hopen op de dag dat de eerstgenoemde namen een kans laten liggen.
De sterren
Dat zorgt voor de volgende sterrenverdeling:
****
Jasper Philipsen
***
Biniam Girmay & Wout van Aert
**
Pascal Ackermann, Mark Cavendish & Dylan Groenewegen
*
Phil Bauhaus, Sam Bennett, Arnaud De Lie & Fernando Gaviria
De televisie
De volledige Tour de France is van de eerste tot de laatste kilometer live te volgen via Eurosport en HBO Max. Vanaf 12:45 uur gaat men daar live met in de finale het commentaarduo Jan Hermsen en Bobbie Traksel.
De VRT is er niet iedere kilometer van de Tour bij en pikt op deze dag later in. Vanaf 14:30 uur draait het op Canvas en later op Één om de commentatoren Renaat Schotte en José De Cauwer. Ook de Nederlandse omroep NOS zal de Tour uitzenden.
Vive le Tour, geniet van de koers!