De Tour de France heeft eindelijk Frankrijk bereikt. Tijd om langzaam richting het noorden te trekken. Tijd voor de tweede spurt van de Tour.
Twee dagen na de absolute chaos in de straten van Torino is het opnieuw de beurt aan de spurtbommen om hun machogedrag los te laten in deze Tour de France. Wie komt als eerste over de meet in Saint-Vulbas?
De start
De Tour is terug in Frankrijk en dat mogen we weten ook. Saint-Jean-de-Maurienne is in de Tour-geschiedenis een naam als een klok. Het ligt natuurlijk aan de voet van de Col de la Croix de Fer, de Col de Madeleine, het skigebied La Toussuire-Les Sybelles en verbindt heel veel Alpen-passen met elkaar.
Bovendien vormt de gemeente een belangrijke halte in het treinverkeer dat de reizigers met de TGV vanuit onder meer Parijs richting de Italiaanse Alpen brengt, waar Torino en Milaan volgende tussenstops vormen.
Twee keer was Saint-Jean-de-Maurienne een aankomstplaats in de Tour: zowel in 2010 als in 2015 zegevierde een Fransman. Eerst was Sandy Casar aan het feest, vijf jaar later een renner die ook al in deze Tour een dagsucces vierde: Romain Bardet.
De aankomst
Aankomen doen we op de vijfde dag in Saint-Vulbas, een niemendalletje in het departement van de Ain. Het plaatsje ligt even ten oosten van een van de grootste Franse steden, Lyon. Aan het eind van de vorige eeuw trokken er nogal wat Lyonnais richting Saint-Vulbas, eens daar kerncentrales werden gebouwd.
Tussen twee van die centrales prijkt de Chapelle de Marcilleux, wat een ietwat hallucinant beeld vormt. Het dorp ligt aan de oevers van de Rhône-rivier die voor een groot deel de natuur vormt in deze omgeving.
In sportgerelateerde context is Saint-Vulbas ieder jaar de organisator van het Gentleman of Champions-evenement, een toernooi dat volledig gewijd is aan ‘Boule Lyonnaise’, een aftakking van de pétanque-sport.
De route
Ondanks dat Saint-Jean-de-Maurienne aan de voet ligt van vele grote Alpen-cols, heeft de Tour-organisatie ASO ervoor gekozen om de volledige vallei in de Savoie te benutten en de sprinters die toch al niet goed bedeeld zijn aan het begin van de Tour een extra kans te bieden.
De eerste zeventig kilometer richting Chambery zijn dus volledig vlak en daarom waarschijnlijk opnieuw geen uitnodiging voor aanvallers om hun slag te slaan. Hoewel het even later alsnog omhoog loopt en er zelfs nog een klimmetje van vierde categorie op de route ligt, zal het profielkaartje weinig renners motiveren.
Na ruim honderdtwintig kilometer volgt de Supersprint in Aoste, waarna de Côte de Lhuis nog een allerlaatste hindernis biedt om de absolute spurters overboord te gooien. Drie kilometer aan nauwelijks vijf procent is echter ook niet gigantisch veel.
Blijft over: de weg naar Saint-Vulbas, waar een lange rechte lijn uiteindelijk uitkomst moet geven over wie de tweede spurtersrit wint. Zoals we in Torino zagen: een rechte lijn hoeft zeker niet altijd behulpzaam te zijn als het gaat om de chaos in het peloton.
De favoriet
We moeten vanwege de valpartij van Jasper Philipsen in Torino toch ietwat een slag om de arm houden; we weten immers niet hoe de ‘Vlam van Ham’ zal herstellen van die harde klap op het asfalt. Daarom schuiven we de favorietenrol door.
Dat doen we naar één van onze noorderburen. Nederlands kampioen Dylan Groenewegen stelde dat hij voelde de snelste te zijn in Torino, maar geraakte ingesloten. Aan Groenewegen zelf om te laten zien dat hij niet te hoog van de toren blies.
De outsiders
Met Philipsen, maar ook zijn directe concurrent voor de groene trui Mads Pedersen, hebben we gelijk twee namen die ook meedingen voor de zege. Enkel zagen we in Torino al dat niemand echt veel beter is dan de rest.
Zo komt het dat winnaar Biniam Girmay, nummer twee Fernando Gaviria en de derde die dag Arnaud De Lie moeiteloos mee in het rijtje der favorieten kunnen. Intermarché-Wanty wilde de spurt aanvankelijk aantrekken voor Gerben Thijssen, kan hij zich nog een keer mengen?
Philipsen is niet de enige die op revanche aast. Wout van Aert en Mark Cavendish werd ook de kans ontnomen om te sprinten voor winst. Verder zijn ook Sam Bennett en Alexander Kristoff namen om rekening mee te houden.
De sterren
Dat zorgt voor de volgende sterrenverdeling:
****
Dylan Groenewegen
***
Mads Pedersen & Jasper Philipsen
**
Arnaud De Lie, Biniam Girmay & Wout van Aert
*
Mark Cavendish, Fernando Gaviria, Alexander Kristoff & Gerben Thijssen
De televisie
De volledige Tour de France is van de eerste tot de laatste kilometer live te volgen via Eurosport en HBO Max. Vanaf 13:00 uur gaat men daar live met in de finale het commentaarduo Jan Hermsen en Bobbie Traksel.
De VRT is er niet iedere kilometer van de Tour bij en pikt op deze tweede dag later in. Vanaf 14:30 uur draait het op Één om de commentatoren Renaat Schotte en José De Cauwer. Ook de Nederlandse omroep NOS zal de Tour uitzenden.
Vive le Tour, geniet van de koers!