In de Tour de France liggen er nog drie kansen te wachten op de spurters. Komt het opnieuw tot een clash tussen Jasper Philipsen en Wout van Aert?
Na de zware etappe naar Le Lioran volgt er een tweeluik aan sprintersritten. Aangezien de enige kans daarna nog de zestiende rit is, zullen de spurtersploegen deze mogelijkheden niet laten liggen.
De start
De start van de twaalfde etappe vindt plaats in het majestueuze Aurillac. Gelegen in de prachtige Cantal, ligt de stad aan het riviertje genaamd de Jordanne. Het is de grootste gemeente van de Cantal en de hoofdstad van de paraplu. Inderdaad, de regenbeschermer wordt voornamelijk in Aurillac gefabriceerd.
De stad spat uiteen van de pareltjes als het gaat om bouwwerken. Van het Hotel de Ville tot het gerechtsgebouw en van de Chapelle Notre-Dame d’Aurinques tot aan het Château Saint-Étienne: de toerist komt hier niets tekort.
De laatste keer dat de Tour de France Aurillac, wat het nu dus niet doet, aandeed als aankomstplaats dateert alweer van 2008. Destijds lag de meet van de zevende etappe hier en bleef Luis Léon Sánchez een peloton favorieten gecontroleerd door zijn kopman Alejandro Valverde voor.
De aankomst
We trekken echt naar het zuiden, want het departement Lot-et-Garonne maakt deel uit van de regio Nouvelle-Aquitaine. En als we die namen lezen, dan ruiken we de Pyreneeën. Villeneuve-sur-Lot staat vooral bekend om haar conservenfabrieken.
Het groteske Hôpital Saint-Cyr zorgt met 373 bedden voor veel zieken, maar ook voor een ruime hoeveelheid werkgelegenheid in de regio. Qua toeristische trekpleisters staat de Pont des Cieutats toch wel op nummer één.
Twee keer eerder deed de Tour de France Villeneuve-sur-Lot aan als aankomstplaats. In 1996 was Massimo Podenzana de beste, vier jaar later soleerde aanvaller pur sang Erik Dekker naar de eerste van zijn drie ritzeges in die editie.
De route
Een start in de Cantal betekent onvermijdelijk dat er geklommen en gedaald gaat worden in de eerste kilometers. Hoewel er uiteindelijk in Villeneuve-sur-Lot gerust wel een sprint verwacht wordt, is het niet evident om de vluchtersgroep zo klein mogelijk te houden.
De eerste veertig kilometer gaat door een glooiend landschap, waarna de afdaling volgt en vervolgens de Côte d’Autoire een eerste echt noemenswaardige hindernis vormt. Tot aan de volle finale gaat het op en af, maar de laatste zestig kilometer zijn echt wel doenbaar voor spurtersploegen om goed te achtervolgen. Het wordt zaak daarvoor al bijna zeker te zijn van een massaspurt.
De aankomst in Villeneuve-sur-Lot gaat waarschijnlijk niet al te hectisch zijn. Waar we eerder deze week in Saint-Amand-Montrond zagen dat bochten in de finale de boel juist uit elkaar trekken en de veiligheid bevorderen, is er hier sprake van een laatste rechte lijn van een kilometer na een rondpunt driekwart te hebben genomen. Genoeg tijd voor treintjes dus!
De favoriet
Eindelijk was de trein van Alpecin-Deceuninck op de rails, afgelopen dinsdag. Wereldkampioen Mathieu van der Poel gaf aan dat dit deels ook kwam doordat de vermoeidheid groter wordt in het peloton. “Het is dan iets gemakkelijker om het verschil te maken”, aldus de misschien wel aanstaand olympisch kampioen.
Er is dus geen reden om Jasper Philipsen niet opnieuw als topfavoriet te bestempelen. Nu hij het succes in deze Tour de France heeft geproefd, zal de groene trui van vorig jaar er alles aan willen doen om er in ieder geval weer een groene strijd van te maken.
De outsiders
Zijn grootste concurrent voor die trui is de huidige drager Biniam Girmay, die in deze Tour laat zien ook in de helemaal vlakke sprints over meer dan genoeg snelheid te beschikken en zich beter te plaatsen dan de laatste jaren het geval was.
Met Wout van Aert en Arnaud De Lie zijn er ook twee Belgische kapers op de kust, Dylan Groenewegen zal het voor de noorderburen moeten doen en Pascal Ackermann, Fernando Gaviria, Sam Bennett, Arnaud Démare, John Degenkolb, Phil Bauhaus, Marijn van den Berg, Bryan Coquard, Alexander Kristoff en Mark Cavendish hopen allemaal erbij te zijn wanneer er wordt gesprint.
De sterren
Dat zorgt voor de volgende sterrenverdeling:
****
Jasper Philipsen
***
Biniam Girmay & Wout van Aert
**
Pascal Ackermann, Sam Bennett & Fernando Gaviria
*
Phil Bauhaus, Arnaud De Lie, John Degenkolb & Marijn van den Berg
De televisie
De volledige Tour de France is van de eerste tot de laatste kilometer live te volgen via Eurosport en HBO Max. Vanaf 12:15 uur gaat men daar live met in de finale het commentaarduo Jan Hermsen en Bobbie Traksel.
De VRT is er niet iedere kilometer van de Tour bij en pikt op deze dag later in. Vanaf 13:50 uur draait het op Één om de commentatoren Renaat Schotte en José De Cauwer. Ook de Nederlandse omroep NOS zal de Tour uitzenden.
Vive le Tour, geniet van de koers!