Volgende zaterdag start de Tour de France van 2024. De renners starten in Firenze en eindigen in Nice. Wat krijgt het peloton allemaal te verwerken? Wij blikken vooruit!
Er zijn twee belangrijke zaken die voor het eerst plaatsvinden in de aankomende Tour: een Grand Départ vanuit Italië en een Grand Arrivée niet in Parijs.
Vanwege de Olympische Spelen die op 26 juli in de Franse hoofdstad starten werd de belangrijkste rittenkoers van het jaar alvast een week vervroegd, maar dus ook uitgeweken naar Nice voor de aankomst; de Franse autoriteiten willen niet het risico lopen dat de inzetbaarheid op het gebied van veiligheid voor de Spelen in het gedrang komt.
Grande Partenza
Dus hebben we alvast niet te maken met een Grand Départ, maar een Grande Partenza. Vanuit het Toscaanse Firenze krijgen de coureurs een ferm openingsweekend te verwerken, een beetje in lijn met dat van vorig jaar in het Baskenland.
De eerste etappe voert richting Rimini en herbergt niet minder dan zeven serieuze beklimmingen, de tweede komt aan in Bologna en ziet onder meer de Basilica di San Luca twee keer beklommen worden. Dat gaat wat geven met de fans langs de kant!
In de derde etappe, de eerste maandag van de Tour dus, komen de spurters voor het eerst aan bod. In de straten van Torino, daar waar ook de eerste Giro-rit aankwam, zullen namen als Jasper Philipsen en kersvers Belgisch kampioen Arnaud De Lie het moeten doen.
Hoge toppen
Al op dag vier trekken we het hooggebergte in. Vanuit Italië naar Frankrijk rijden kan namelijk langs de Ligurische kust en de Côte d’Azur, maar de Tour-organisatie heeft voor een iets ruigere optie gekozen.
Het resultaat: een korte Alpen-rit waarin de beklimming naar Sestrière, de Col du Montgenèvre en de Col du Galibier – waar nu nog een serieuze sneeuwmassa ligt – beklommen worden. Vanaf de Galibier volgt de afzink richting Valloire.
Vermoedelijk zal het de volgende twee dagen telkens spurten zijn. Zowel in Saint-Vulbas als een dag later in Dijon wordt het de sprinters niet bepaald lastig gemaakt als het gaat om techniek, hetgeen de gevaarlijke treintjesvorming misschien nog wel meer in de hand werkt.
Tijd voor gravel
Op de zevende dag was Gods schepping voltooit en rustte Hij? Neen, niets van dat. Op de zevende dag gaan we tijdrijden! Een dikke 25 kilometer op een parcours dat gemaakt is voor Remco Evenepoel. Slaat de wereldkampioen toe?
Een dag later is het aan de spurters die het wat meer van een klassiek parcours moeten hebben. Richting Colombey-les-deux-Églises zullen de Mads Pedersens, De Lies en natuurlijk ook Philipsens hun goesting wel krijgen.
De laatste dag voor de eerste ‘Jour de Repos’ is er één voor de échte klassieke namen. Waarschijnlijk zal Wout van Aert wel op Jonas Vingegaard moeten letten op de gravelstroken rond Troyes, maar Mathieu van der Poel – en natuurlijk Tadej Pogacar – zullen zich bepaald niet inhouden. Vermoeden wij dan toch…
Overgangsdagen
Met een sprintersrit trekken we de boel weer op gang daags na de rustdag. In Saint-Amand-Montrond moet er al een straffe stoot aan te pas komen, willen we niet een massaspurt gaan zien.
De elfde etappe is dan weer een gevaarlijke voor de klassementsmannen. In het Centraal Massief zien we een rit die acht jaar geleden ook op het menu stond – niet toevallig ook in een olympisch jaar.
Ritwinnaar en olympisch kampioen destijds: Greg Van Avermaet. Het is dat deze etappe te zwaar is voor Van der Poel… Of mogen we de kampioen van Parijs nog niet verklappen?
Dan volgen twee traditionele Tour-ritten. Vlak, vlakker, vlakst op weg naar de Pyreneeën. In Villeneuve-sur-Lot en in Pau – hé, wat toevallig dat we met de Tour in Pau komen, dat gebeurt nou nooit! – gaan de beste spurters van dit peloton spierballen rollen. Of is er eindelijk eens kans op een ouderwetse vlakke, tactische vluchtersrit?
Dubbele portie Pyreneeën
Het derde weekend van de Tour zal loodzwaar worden. Op de zaterdag krijgen we alvast een traktatie van het beste Zuid-Franse klimwerk: de Tourmalet, de Hourquette d’Ancizan en de aankomst op Pla d’Adet.
Daags voor de laatste rustdag is het nog eens tijd voor de Pyreneeën. Weliswaar in een veel langere rit, maar of deze hetzelfde effect zal sorteren als de veertiende etappe… De namen liegen alvast niet: Peyresourde, Menté, Portet-d’Aspet, Agnes en Plateau de Beille. Dag Jelle Vanendert!
Voorgerechtjes
Ook in de slotweek gaat er natuurlijk genoeg geklommen worden. Eerst nog tijd voor de laatste – klopt dat? – vlakke etappe van deze Tour: de zestiende… Inderdaad, Philipsen & co kunnen maar beter beschikken over doorzettingsvermogen, want na de aankomst in Nîmes is het vijf keer aan een ander type renner.
Te beginnen met de aanvallers. De zeventiende etappe richting Superdévoluy lijkt namelijk net niet zwaar genoeg om echt zware koers te krijgen tussen de klassementsmannen, al weet je in een derde Tour-week natuurlijk nooit.
Tussen Gap en Barcelonnette durven we hem echter wel aan: dit is een parcours dat de term ‘overgangsrit’ uitdraagt. Zes beklimmingen en een glooiend slot richting Barcelonnette, dat moet toch wel voor de aanvallers zijn?
Slotweekend der slotweekends
Dus blijven er nog drie ritten over. En wat voor drie etappes zijn dat… Te beginnen met de hoogste top van deze Tour: op de laatste vrijdag vormt de Col de Vars de start van een waanzinnig zware bergetappe, met de Col de la Bonette als hoogtepunt (top op 2.800 meter boven zeeniveau!) en de klim naar Isola 2000 als adembenemende afsluiter.
Zaterdag is dan opnieuw bestemd voor de betere klimmers van het pak, want dan staat een rit met enkele beklimmingen bekend van Parijs-Nice op het menu: de Col de Braus, Col de Turini, Col de la Colmiane en slotklim richting Col de la Couillole klinken bekend in de oren.
Drie weken koers culmineert allemaal op 21 juli: dan is voor het eerst in de geschiedenis niet Parijs het eindpunt van de Tour, maar die andere plaats bekend van de ‘Koers naar de Zon’: Nice! En dus eren we die wedstrijd met een tijdrit van Monaco naar Nice, over La Turbie en de Col d’Èze. Wat een machtig mooi slotstuk moet dat worden!
Een interessant parcours dus, met voor iedere soort renner wat wils. Voor de klassementsmannen is er zoals de laatste jaren drie weken lang geen mogelijkheid tot verstoppen: de winnaar van de Tour de France van 2024 mag zich met recht een alleskunner noemen.
DIT ZIJN ALLE ETAPPES VAN DE TOUR DE FRANCE 2024:
Zaterdag 29 juni – Etappe 1 – Firenze - Rimini (206.0 km) – Heuveletappe
Zondag 30 juni – Etappe 2 – Cesenatico - Bologna (198.7 km) – Heuveletappe
Maandag 1 juli – Etappe 3 – Piacenza - Torino (230.5 km) – Vlakke etappe
Dinsdag 2 juli – Etappe 4 – Pinerolo - Valloire (139.6 km) – Bergetappe
Woensdag 3 juli – Etappe 5 – Saint-Jean-de-Maurienne – Saint Vulbas (177.4 km) – Vlakke etappe
Donderdag 4 juli – Etappe 6 – Mâcon – Dijon (163.5 km) – Vlakke etappe
Vrijdag 5 juli – Etappe 7 – Nuits-Saint-Georges – Gevrey-Chambertin (25.3 km) – Tijdrit
Zaterdag 6 juli – Etappe 8 – Semur-en-Auxois – Colombey-les-deux-Eglises (183.4 km) – Vlakke etappe
Zondag 7 juli – Etappe 9 – Troyes – Troyes (199.0 km) – Heuveletappe
Maandag 8 juli – Eerste rustdag
Dinsdag 9 juli – Etappe 10 – Orléans – Saint-Amand-Montrond (187.3 km) – Vlakke etappe
Woensdag 10 juli – Etappe 11 – Évaux-les-Bains – Le Lioran (211.0 km) – Bergetappe
Donderdag 11 juli – Etappe 12 – Aurillac – Villeneuve-sur-Lot (203.6 km) – Vlakke etappe
Vrijdag 12 juli – Etappe 13 – Agen – Pau (165.3 km) – Vlakke etappe
Zaterdag 13 juli – Etappe 14 – Pau – Saint-Lary-Soulan/Pla d’Adet (151.9 km) – Bergetappe
Zondag 14 juli – Etappe 15 – Loudenvielle – Plateau de Beille (197.7 km) – Bergetappe
Maandag 15 juli – Tweede rustdag
Dinsdag 16 juli – Etappe 16 – Gruissan – Nîmes (188.6 km) – Vlakke etappe
Woensdag 17 juli – Etappe 17 – Saint-Paul-Trois-Châteaux – Superdévoluy (177.8 km) – Bergetappe
Donderdag 18 juli – Etappe 18 – Gap – Barcelonette (179.5 km) – Heuveletappe
Vrijdag 19 juli – Etappe 19 – Embrun – Isola 2000 (144.6 km) – Bergetappe
Zaterdag 20 juli – Etappe 20 – Nice – Col de la Couillole (132.8 km) – Bergetappe
Zondag 21 juli – Etappe 21 – Monaco – Nice (33.7 km) – Tijdrit