Daarmee volgt komende zondag 6 augustus al meteen het hoogtepunt van deze wereldkampioenschappen met de wegrit voor de mannen. Precies een week later is het dan de beurt aan de dames met onder meer Lotte Kopecky als één van de favorieten. Eerst mogen dus echter de heren aan de bak in wat een – niet verbazend op een WK – slopende wedstrijd belooft te worden. Het staat vast dat we een mooie wereldkampioen zullen krijgen.
PARCOURS
Dat leert ons als we een blik werpen op het parcours dat de renners van de hoofdstad Edinburgh naar Glasgow brengt, waar de protagonisten vervolgens tien keer een plaatselijke ronde zullen afleggen. Een eerste obstakel volgt er na iets minder dan 100 kilometer te hebben afgelegd. Dat met de Crow Road, een klim van gemiddeld zo’n 4 procent die 5,6 kilometer lang is. Geen onoverkomelijk werk dus voor de doorwinterde profs. "Het is een mooie klim die sowieso in de kleren kruipt, maar vooral door de lengte van de koers. Van de klim op zich hoef je niet bang te zijn”, luidt dan ook het logische oordeel van Bert De Backer.Na het nemen van de top van de Crow Road is het nog iets meer dan 20 kilometer vooraleer de renners het lokale parcours in Glasgow aansnijden. Daar belooft het pas echt zwaar te worden. Een golvend parcours van 14,3 kilometer lang met 42 bochten inbegrepen. Constant draaien en keren dus, en moeilijk om van positie te veranderen. “Je weet niet waarnaar te kijken of te draaien. Het is de hele tijd van links naar rechts. Opschuiven op zo'n bochtige omloop is helemaal niet evident. Het zal niet makkelijk zijn om plaatsjes te winnen”, aldus De Backer.
Goed opdraaien is dus de boodschap. Daarbovenop dreigt het ook te gaan regenen en kan het behoorlijk gladdig worden in de straten van Glasgow. Een echt beslissend punt lijkt er niet te zijn, maar zal het dus voornamelijk de opeenstapeling van inspanningen worden die voor schifting zullen zorgen. Al moet er wel rekening worden gehouden met Montrose Street, een heuveltje van 200 meter op 1,5 kilometer van de streep dat met 7,4 procent omhoog loopt.
KLUS VOOR KAMPIOENEN
U merkt het zelf ook: het zal geen pannenkoek zijn die hier komende zondag met de regenboogtrui aan de haal gaat. En wie is er no pancake (dixit Wout Poels in de Tour, nvdr)? Juist, Wout van Aert. Een WK is sowieso een koers waarin de renners met een grote motor komen bovendrijven maar dit parcours lijkt echt wel perfect aan te sluiten bij de kwaliteiten van de Kempenaar. Kort draaien, terug optrekken, goed positie kiezen, punchen op de vele hellingen, allemaal in één adem te noemen met Van Aert. Dat zagen we ook al op het Europees kampioenschap van 2018 dat toen op quasi hetzelfde parcours in Glasgow werd verreden. Van Aert werd daar derde en pakte brons.Één plaatsje voor hem eindigde daar zijn gedoodverfde concurrent: Mathieu van der Poel pakte zilver in 2018 en ook nu geven we hem toch nog net dat streepje voor op Van Aert. Bovengenoemde capaciteiten zijn immers ook allemaal van toepassing op de Nederlander, maar heeft hij wel het voordeel dat hij toch een meer beschermde status heeft binnen zijn land. Al moet er ook zeker rekening worden gehouden met Dylan van Baarle die een lange aanval al eerder tot een goed einde wist te brengen.
BELGISCHE WEELDE
Van Aert krijgt immers nog af te rekenen met flinke concurrentie binnen de eigen ploeg. Remco Evenepoel is er immers op gebrand om zijn wereldtitel te verlengen in Glasgow. “Ze zouden erin moeten geloven dat ik op bijvoorbeeld vijf kilometer van de streep nog kan wegrijden. Zeker op dit parcours”, liet die al optekenen. Dat is uiteraard een feit, maar er speelt nu eenmaal grote concurrentie binnen het eigen land. En laat net dat nu het grote gevaar te zijn voor de Belgen. Met Jasper Philipsen is er zelfs nog een derde hond in het spel die met het been wil gaan lopen.Evenepoel is zonder twijfel echter één van de grote favorieten voor zondag. Toch durven we Tadej Pogacar nog een trapje hoger te zetten. Het fabeltje dat Remco fietstechnisch niet onderlegd is werd natuurlijk al lang onderhaald, maar op puur technisch aspect heeft de Sloveen toch nog een streepje voor. Al zal dit natuurlijk weinig ter zake doen mochten beide fenomenen er met een lange aanval samen vandoor gaan. Aan de streep heeft Pogacar evenwel ook een steviger eindschot in de benen.
SCHADUWFAVORIETEN
Daarmee hebben we de grootste favorieten voor de regenboogtrui gehad. Al moeten er nog wel enkele namen worden besproken die zeker kans maken om zondag op het hoogste schavotje te eindigen. Dat niet in het minst met Mads Pedersen. De Deen heeft zich het voorbije jaar definitief tussen de wereldtop gevestigd en ook hij vindt in Glasgow een parcours op zijn maat. Bovendien beschikken ook de Denen over een fantastische ploeg, met Kasper Asgreen als tweede kopman.Ook de voormalige winnaar van De Ronde van Vlaanderen liet op het einde van de Tour de France nog zien in een uitstekende vorm te verkeren. Hij won de etappe naar Bourg-en-Bresse en deed daar een dag later ei zo na nog een tweede ritzege bij in Poligny. En op WK’s moet er ook steeds rekening worden gehouden met Frankrijk en Italië. Want net zoals dat in het voetbal het geval is weten die op dat moment altijd het beste in zichzelf naar boven te halen. Bij de Fransen is Christophe Laporte de uitgesproken kopman. Daardoor wordt ook Julian Alaphilippe een gevaarlijke klant door zijn rol in de schaduw. Italië beschikt over een sterke kern, maar spreken we met Alberto Bettiol en Matteo Trentin toch eerder over outsiders, ook al won die laatste in 2018 het al eerder besproken EK in Glasgow.
Van outsiders hebben we er overigens nog wel een aantal in stock. Fred Wright en Ben Turner voor Groot Brittannië, Magnus Sheffield, Matteo Jorgenson en Neilson Powless bij de Verenigde Staten, Michael Matthews voor Australië, Stefan Küng bij Zwitserland en Rasmus Tiller en Alexander Kristoff bij Noorwegen. Ook de Ier Ben Healy, de Duitser Nils Politt en de Kazach Alexey Lutsenko zijn zeker niet kansloos.
FAVORIETEN WK WEGRIT 2023
****
Mathieu van der Poel
***
Wout van Aert, Tadej Pogacar
**
Remco Evenepoel, Mads Pedersen, Christophe Laporte
*
Kasper Asgreen, Jasper Philipsen, Dylan van Baarle, Julian Alaphilippe
The 2023 UCI Cycling World Championships is almost here. The Men’s Elite Road Race will pass through Clackmannanshire on Sunday. The road between the Gartarry and Kilbagie roundabouts will be closed between approx 10.25am and 10.40am. Please plan ahead.https://t.co/PKXScsFcCV pic.twitter.com/nJ97Hlzyhu
— Clackmannanshire Council (@ClacksCouncil) August 2, 2023
ℹ️ Counted 48x 90-degree (or close to it) turn in 14.3 km RR circuit.
— ammattipyöräily (@ammattipyoraily) August 3, 2023
M Elite road race (271.1 km | Sun, 6/8)
in circuit before 1st lap = 30x 90-degree turn
10x full lap = 480x 90-degree turn
Total of 510x 90-degree turn
🌈#GlasgowScotland2023 pic.twitter.com/S8ojbLmcie