Vandaag staat de derde rustdag in deze Vuelta a Espana op het programma en die is voor veel renners geen dag te laat ingepland. Het zware weekend heeft er stevig ingehakt en het is dan ook geen overbodige luxe om te benen wat te laten bekomen. Bij Quick Step gingen ze nog een stapje verder en lieten ze hun renners smullen van een waar feestbuffet.
Zondagavond stond er een stevige "cheat meal" op het menu voor Remco Evenepoel en co. Mitch Coldenhoff, de chef-kok van de Belgische formatie, kookt normaal gezien enkel lichte maaltijden met weinig of geen vet en veel groentjes. Gisteren moest het gezonde eten echter plaats maken voor burgers, frieten en ijs. Coldenhoff praatte met Gazet van Antwerpen over hoe hij zijn job ziet veranderen tijdens een deelname aan een grote ronde.
"Dagelijks doe ik dus ook boodschappen en op basis daarvan bepaal ik het menu van de dag. Omdat er niet op elke locatie tijdens zo’n wielerwedstrijd de mogelijkheid is om boodschappen te doen, nemen we in de kookwagen ook altijd een voorraad van bij ons mee. Zeker vlees is een belangrijk ingrediënt voor de eiwitten", klonk het bij de chef-kok. De functie van een goeie kok mag absoluut niet onderschat worden, zeker niet tijdens grote rondes. "Wielrenners moeten echt gigantische hoeveelheden eten, waardoor het voor hen soms echt een zware karwei kan zijn."
400%
Renners verbruiken dan ook ongezien veel calorieën tijdens wedstrijden als de Vuelta en de Tour de France. Volgens Coldenhoff verbranden coureurs tussen de 6000 en 8000 calorieën per dag, of te wel drie tot vier keer zoveel als wat een gemiddelde man dagelijks verbruikt. “Tijdens belangrijke wielerwedstrijden, zoals bijvoorbeeld nu de Vuelta, is het superbelangrijk dat wielrenners voldoende energie hebben”, klink het nog.