In de voorbije Tirreno-Adriatico liet Remco Evenepoel het afweten op de lastige Monte Carpegna, iets wat hem in de Ronde van Valencia ook al overkwam tijdens de steile slotkilometers van de Alto Antenas del Maigmó. Indien hij zijn droom wil waarmaken om een grote ronde te winnen, weet het goudhaantje van Quick-Step-Apha Vinyl dus waaraan hij moet werken. Al moet gezegd dat zijn omkadering bergop ook veel beter kan/moet.
Quick-Step zet al jaren hoog in op klassieke overwinningen en sprintzeges, iets wat de ploeg ook een pak grote successen heeft opgeleverd. Het rondewerk, vooral dan bergop, was nooit een groot doel. Tot Evenepoel plots in het spel kwam. Met het aantrekken van onder meer Fausto Masnada, Mattia Cataneo en Louis Vervaeke werd alvast een inhaalbeweging ingezet. Ook jongeren als James Knox, Mauro Schmid en Mauri Vansevenant kunnen een aardig stukje bergop rijden.
Maar dat stelt op papier niet zoveel voor in vergelijking met de indrukwekkende klimtreinen van onder meer UAE Emirates, Bora-Hansgrohe, Jumbo-Visma, Ineos Grenadiers, ... . Om Evenepoel op termijn van een echte topploeg te voorzien in het gebergte, zal dus een tandje bijgestoken moeten worden. Gelukkig komen er, volgens de gegevens van Pro Cycling Stats, na dit seizoen enkele interessante renners vrij die in een helpersrol behoorlijk lang moeten meekunnen bergop. WielerNieuws zette er alvast enkele opties op een rijtje.
BAUKE MOLLEMA
Eind dit jaar wordt de sympathieke Nederlander alweer 36, maar hij is zeker nog niet versleten. In de voorbije Parijs-Nice werd renner van Trek-Segafredo nog knap 18de in het eindklassement. Ook in de Tour van vorig jaar haalde hij de top 20. Mollema trekt bovendien goed zijn streng in de klimklassiekers, zo won hij in 2019 nog de Ronde van Lombardije. Zijn ervaring zou Evenepoel heel wat kunnen bijbrengen. Maar is hij in het slot van zijn carrière bereid om zijn vrije rol op te geven om meer in dienst te gaan rijden?
THYMEN ARENSMAN
Jong, talentvol, een sterke tijdrit in de benen en steeds beter wordend in de beklimmingen ... Arensman heeft alles om een mooie profcarrière als ronderenner uit te bouwen. Niet voor niets werd hij 6de in de voorbije Tirreno. Bovendien bewees de Nederlander al dat hij een grote ronde zeker aankan. Vorig seizoen werd hij bijvoorbeeld derde in de afsluitende tijdrit na een erg lastige Vuelta. Naast luxe-knecht zou hij op termijn ook een wisselkopman kunnen worden.
MAXIM VAN GILS
Belgische klimmerstypes zijn van nature niet zo dik gezaaid. De 22-jarige Van Gils liet echter al bij de jeugdcategorieën zien dat hij een aardig stukje bergop kan rijden. Dat hij vorig seizoen als neoprof de Vuelta kon uitrijden, heeft zijn ontwikkeling zichtbaar deugd gedaan. Zo schreef hij begin februari op overtuigende wijze de Saudi Tour achter zijn naam. Het potentieel is dus zeker aanwezig, mogelijk kan hij dat verder ontwikkelen in de klimtrein van leeftijdsgenoot Evenepoel.
RUBEN GUERREIRO
De Portugees is een product van Axeon Hagens Berman, de uitstekende opleidingsploeg van Axel Merckx. Aan talent dus geen gebrek, maar bij Guerreiro komt het er te wisselvallig uit. Al was zijn Giro in 2020 wel indrukwekkend met onder meer ritwinst en de klimmerstrui. Vorig jaar werd hij dan weer 18de in het eindklassement van de Tour. De Portugees kan dus zeker een waardige kracht zijn bergop.
RIGOBERTO URAN
Een oude getrouwe die de ploeg bovendien goed kent. De flegmatieke Colombiaan reed in 2014 en 2015 al voor Quick-Step. Patrick Lefevere had toen gehoopt een potentiële rondewinnaar in huis te hebben gehaald, maar dat kwam er nooit van. Al staan er naast verschillende dagsuccessen ook tweede plaatsen in het eindklassement van de Tour en Giro op zijn palmares. De vraag is evenwel of Uran op zijn 35ste bereid is om zijn kopman-ambities op zij te leggen voor een rol als luxe-helper.
JAN POLANC
Je ploeg versterken is één ding, maar je kan tegelijk ook één van de grote concurrenten verzwakken. Polanc begon zijn profcarrière bij Lampre en bleef daar ook toen de ploeg transformeerde in UAE Emirates. Daar rijdt hij de laatste jaren in dienst van landgenoot Tadej Pogacar. Al kon Polanc ook zelf goede resultaten neerzetten, zoals twee ritten in de Giro en onlangs nog zijn zege in de Trofeo Laigueglia. Hij zou een zeer waardevolle kracht kunnen worden, al zal UAE hem niet zonder slag of stoot naar een concurrent laten vertrekken. Bovendien valt het te betwijfelen of Polanc ook tégen zijn vriend en landgenoot Pogacar wil rijden.
LUCAS HAMILTON
De Australiër liet bij de beloften veelbelovende resultaten noteren met onder meer een 4de plaats in de Ronde van de Toekomst. Bij de profs presteerde Hamilton tot dusver echter met ups en downs. Vorig seizoen viel hij echter op met top 10-noteringen in de eindklassementen van Parijs-Nice, de Ronde van Romandië en de Ronde van Catalonië. Op zijn 26ste is er overigens nog voldoende ruimte tot progressie.
CRISTIAN RODRIGUEZ
Deze 27-jarige Spanjaard rijdt momenteel voor TotalEnergies en is meer dan behoorlijk van start gegaan aan het huidige seizoen. Zo werd Rodriguez tweede in de Ruta del Sol en eindigde 17de in het eindklassement van de Tirreno-Adriatico. Bovendien heeft hij elke grote ronde al minstens één keer gereden, aan ervaring dus geen gebrek.