Aanstaande vrijdag gaat met de Giro d'Italia de eerste grote ronde van het seizoen van start. In aanloop naar La Grande Partenza in Boedapest blikt WielerNieuws alvast vooruit op het drie weken durende wielerspektakel. Dit keer nemen we een blik op het kransje met kandidaten voor de roze trui.
Nog voor het startschot is gegeven, staat al quasi vast dat de eindoverwinning van de 105de Ronde van Italië naar een klimmerstype zal gaan. Organisator RCS Sport besloot om slechts 26.3 tijdritkilometers in het parcours op te nemen. Peanuts gezien er in totaal meer dan 3400 kilometer moet afgelegd worden. Bovendien staat dit in schril contrast met de 7 aankomsten bergop, de meer dan 50.000 hoogtemeters en de moordende slotweek die bol staat van de beklimmingen. Het mag dan ook niet verbazen dat het lijstje met favorieten vooral bestaat uit berggeiten.
VAN GOUD NAAR ROZE
Wie de Giro de laatste jaren achter zijn naam wou zetten, zat daarvoor het beste op zijn plaats bij Ineos Grenadiers of voorloper Team Sky. Van de laatste 4 edities kon de Britse formatie er 3 winnen. In 2019 werd dat reeksje onderbroken door Richard Carapaz, die toen won in het truitje van Movistar. Dit jaar is de sympathieke Ecuadoraan opnieuw van de partij en gaat hij op zoek naar zijn tweede eindzege, maar nu wel in loondienst van ... Ineos.
Sinds zijn triomf van drie jaar geleden heeft Carapaz alleen maar stappen gezet. Zo kroonde hij zich tot Olympisch kampioen en stond hij inmiddels op het podium in de eindklassementen van de Tour de France en Vuelta d'España. Geen wonder dat de 28-jarige naar voren wordt geschoven als de topfavoriet. Bovendien krijgt hij ook nog eens een beresterke selectie met zich mee. Met renners als Richie Porte en Pavel Sivakov in dienst, kan je al een eind ver geraken.
DE REKENING VAN YATES
Carapaz zal de zege evenwel niet cadeau krijgen. Zonder ongelukken wordt Simon Yates één van zijn grootste uitdagers. De inmiddels 29-jarige Brit leek in 2018 al op de roze trui af te stevenen. In de 19de en 20ste rit zakte hij er toen echter compleet onderdoor, waardoor hij zelfs nog buiten de top 20 viel. Die rekening wil hij nu vereffenen. De oud-winnaar van de Vuelta bewees dit seizoen al over goede benen te beschikken met ritzeges in Parijs-Nice en in de Ronde van Asturië. Al staan er ook enkele vraagtekens achter zijn naam. Kan hij een inzinking nu wel vermijden? En kan hij dit keer standhouden bij warmer weer?
HET KRYPTONIET VAN SUPERMAN
Qua pure klimcapaciteiten behoort Miguel Angel Lopez bij de absolute top van het peloton, dat bewees de Colombiaan meermaals. En in principe moet hij ook in staat zijn om een goed klassement te rijden. In 2018 werd hij niet voor niets derde in zowel de Giro als de Vuelta. Maar 'Superman', zoals zijn bijnaam klinkt, zal dan wel zijn kryptoniet moeten zien verslaan. Zo blijft hij mentaal behoorlijk broos en de voorbije jaren kende hij in nagenoeg elke grote ronde wel minstens één offday. Bij Astana-Kazachstan, dat dringend nood heeft aan succes, kan hij alvast rekenen op de steun van ex-winnaar Vincenzo Nibali. Maar zal de Haai bereid zijn om zich volledig te schikken in een dienende rol?
BORA IN DE BREEDTE
Eén van de sterkste blokken op papier, is toch wel dat van Bora-Hansgrohe. De Duitse ploeg verschijnt aan de start met al zeker vier renners die in principe in staat moeten zijn een goed klassement te rijden. Wilco Kelderman lijkt de meest vooruit geschoven man. Al kon de nummer 5 van de meest recente Tour nog geen spraakmakende resultaten voorleggen dit seizoen. Jai Hindley, die in 2020 nog volop met Kelderman streed voor de eindzege in de Tour, moet ook ver kunnen geraken. Maar als de Duitse formatie een kans ziet om te winnen met een Duitse renner, zal het ongetwijfeld die kaart trekken. Uitkijken dus tot wat Emmanuel Buchmann en Lennard Kämna toe in staat zijn.
DE PORTUGESE POGI
Bij afwezigheid van Tadej Pogacar, die alles op zijn derde Tour-zege zet, legt UAE Emirates zijn eieren in het mandje van Joao Almeida. De Portugees is niet zo'n fenomeen als zijn Sloveense ploegmaat, maar bewees al meermaals dat hij ook over een pak talent beschikt. Onder meer met de 4de en 6de plaats in de twee voorbije Giro's. Almeida hoopt dat hij na zijn overgang van Quick-Step naar UAE een extra stap heeft gezet die hem richting het podium kan brengen. Het wordt vooral afwachten in welke mate hij zal kunnen aanklampen in het hooggebergte. Met onder meer Davide Formolo, Rui Costa, Alessandro Covi en Diego Ulissi moet zijn ploeg alvast in staat zijn één en ander recht te zetten indien nodig.
DE REST VAN HET PAK
Maar er verschijnen natuurlijk nog maar kanshebbers aan de startlijn in Boedapest. Bij Jumbo-Visma hoopt men vurig dat Tom Dumoulin de benen kan terugvinden die hem in 2017 de roze trui opleverden. Al kan Tobias Foss een interessante wisselkopman worden. Trek-Segafredo rekent dan weer op thuisrenner Giulio Ciccone. EF Education wil zijn matige seizoen tot dusver kleuren met een sterke prestatie van Hugh Carthy. Het uitstekend rijdende Bahrain-Victorious legt zijn lot in de Spaanse handen van Pello Bilbao en Mikel Landa. Bij Team DSM hoopt men dat Romain Bardet zijn vorm kan doortrekken van in de Tour of the Alps, waar hij de eindzege pakte. En bij Movistar tot slot, zou good old Alejandro Valverde wel eens een ideale bliksemafleider kunnen worden voor Ivan Ramiro Sosa.
DE STERREN VAN WN
*** Richard Carapaz
** Simon Yates, Miguel Angel Lopez, Joao Almeida
* Hugh Carthy, Romain Bardet, Giulio Ciccone, Jay Hindley, Pello Bilbao