Het klassement van de winnaars van morgen. Zo zou je de jongerentrui in de Vuelta ook wel kunnen omschrijven. Het klassement staat een beetje in de schaduw van truien als de puntentrui en vooral de rode leiderstrui, maar is nog steeds een hele eer voor de jonkies van het peloton om te dragen en naar huis te nemen. Een voorbeschouwing.
Maar dat enkel kleppers de trui al naar huis namen, dat is dan weer wel een feit. Het zijn stuk voor stuk ronkende namen, maar ook één naam met een trieste weerklank. In 2019 was Tadej Pogacar de eerste winnaar. Hij werd bovendien derde in het eindklassement en won liefst drie etappes. Het was de voorbode van wat nu al – op nog steeds zeer jonge leeftijd – al een fantastische carrière zou worden. De Sloveen is er dit jaar echter niet bij in Spanje.
Een jaartje later won Enric Mas de trui en vorig jaar was het eindwinnaar Remco Evenepoel die als leuk extraatje ook de jongerentrui naar huis mocht nemen. Ook dit jaar komt de Aerokogel van Schepdaal nog altijd in aanmerking voor deze witte trui. Het zegt veel over hoe een grote kampioen hij nu al is.
De winnaar van 2021 was Gino Mäder, de betreurde jonge Zwitser die dit jaar verongelukte bij een tragische val in de Ronde van Zwitserland. De jongeman werd een topcarrière toegedicht en bewees dat in 2021 ook met deze eindwinst in het jongerenklassement. Zijn naam zal op deze manier voor eeuwig in de geschiedenisboekjes blijven staan.
Wie maakt er kans?
Dit jaar staan er heel wat jongeren aan de start in Barcelona. Lenny Martinez is met zijn 20 jaar de jongste renner die in aanmerking komt, maar ondanks dat de Fransman een echt toptalent is, zien we hem de trui niet mee naar huis nemen.
Want, behalve ene Tadej Pogacar, Tom Pidcock en Carlos Rodriguez zijn alle grote rondetalenten aanwezig. Beginnen moeten we natuurlijk doen met de man die zijn rode trui van vorig jaar wil verdedigen. Remco Evenepoel verkeert in bloedvorm en is gebrand op een nieuwe eindoverwinning. Met amper 23 lentes kan de Belg zelfs volgend jaar ook nog eens de witte trui winnen en een drie op een rij scoren. Meer nog, zelfs het jaar nadien komt de alleskunner nog in aanmerking voor wit.
Op naar vier op een rij? Daarvoor moet de renner van Soudal Quick-Step, die dit jaar al Luik-Bastenaken-Luik, het WK tijdrijden, de Clásica San Sebastián en nog zoveel meer won, natuurlijk eerst dit jaar het wit mee naar Schepdaal nemen.
Voor de grootste concurrentie moeten we niet richting Jumbo-Visma kijken (Primoz Roglic en Jonas Vingegaard komen op hun wat oudere leeftijd niet meer in aanmerking), maar wel naar UAE Team Emirates. Met het Spaanse supertalent Juan Ayuso en de Portugees Joao Almeida brengen ze twee kanonnen aan de start. De Spanjaard werd vorig jaar in zijn allereerste grote ronde al meteen derde in de Vuelta en wil dit jaar nog een stapje hogerop zetten. Opvallend: in de Ronde van Zwitserland eindigde hij voor Remco Evenepoel, dus aan de vorm zal het niet liggen.
Zijn ploegmakker Almeida gaf de voorbije weken ook een goede indruk. De renner van ‘vaak net niet’ werd vorig jaar vijfde in de Ronde van Spanje, al was dat wel op meer dan zeven minuten van Evenepoel. Ook dit jaar doet hij die bijnaam alle eer aan met een derde plek in de Giro, tweede in de Ronde van Polen en derde in Tirreno-Adriatico.
Toch moet Jumbo-Visma niet compleet wanhopen met oog op wit. Atilla Valter zette een ijzersterk voorjaar neer en wil nu ook tonen dat hij in het hooggebergte zijn mannetje kan staan. Toch mogen we geen mirakels verwachten van een renner die vooral in dienst zal moeten rijden.
Wie dat niet hoeft te doen, zijn Kévin Vauquelin (Arkéa-Samsic) en Santiago Buitrago (Bahrain Victorious). Zij krijgen nu al de rol van kopman toegewezen en moeten zich vooral eens een eerste keer echt gaan testen tegen de grote mannen. Alles mag, niets moet. Uitgroeien tot een sterke ronderenner is het voornaamste objectief.
De Belgen zetten maar beter hun tv aan voor deze laatste grote ronde van het jaar, want naast Evenepoel verdient ook een ander toptalent van eigen bodem alle aandacht. De 20-jarige Cian Uijtdebroeks komt in Spanje voor het eerst kennismaken met een drieweekse rittenkoers.
Ook Lotto Dstny heeft zo’n Belgisch klimtalent in zijn Vueltarangen. Lennert Van Eetvelt won eind mei nog de zware Alpes Isère Tour en komt nu voor het eerst kennismaken met een grote ronde. Ook Sylvain Moniquet kan een goed klassement beogen en is met zijn 25 jaar een van de oudste renners die nog in aanmerking komt voor wit.
Maar er zijn nog kapers op de kust. Naast oudgedienden Geraint Thomas en Egan Bernal, brengt INEOS Grenadiers ook Thymen Arensman aan het vertrek. De Nederlander kent de Spaanse wegen intussen goed na zijn zesde plaats in het eindklassement vorig jaar. Voor Arensman staat of valt alles met de paraatheid van zijn kopman Thomas. Als die goed is, moet de Nederlander zijn kansen opofferen en mag hij een goed klassement vergeten. Maar in geval van pech, zal Arensman er als de pinken bij zijn om toe te slaan.
Ook Team dsm-firmenich heeft twee kleppers in huis om te strijden voor de witte trui. Twee twintigjarige Britten dan nog: Oscar Onley maar vooral Max Poole kan wel eens helemaal doorbreken. Die laatste werd dit jaar al vierde in de Ronde van Romandië, vierde in de Ronde van Hongarije, dertiende in de Dauphiné. Maar Onley is ook stevig op dreef, met een tiende plek in de Ronde van Polen als laatste wapenfeit.
Verder zijn ook jonge talenten als Filippo Zana en Felix Engelhardt (Team Jayco AlUla), Rune Herregodts(Intermarché – Circus – Wanty), Andrea Piccolo en Simon Carr (EF Education EasyPost) en Dwars door Vlaanderen-revelatie Oier Lazkano zeker niet te onderschatten.