Historisch WK-brons en Evenepoel laat zich verrassen: Jaaroverzicht 2022

door
Historisch WK-brons en Evenepoel laat zich verrassen: Jaaroverzicht 2022
Foto: © PhotoNews

Het is december en dus is het tijd om lekker terug te gaan blikken op het wielerjaar 2022. We hebben nagenoeg het hele jaar achter de rug, maar dé belangrijkste afspraak volgt nog: de wereldkampioenschappen op de weg. Vandaag trekken we de snelle tijdritpakken uit de kast, want we blikken terug op de individuele tijdritten in de verschillende categorieën.


Het WK op de weg vond dit jaar plaats in het Australische Wollongong. Tegen de klok werden er midden september, meer bepaald op 18, 19 en 20 september, in vijf reeksen een gouden, een zilveren en een bronzen medaille uitgereikt: vrouwen junioren, mannen junioren, beloften mannen, elite vrouwen en elite mannen. Vijf wedstrijden die verrassende en iets minder verrassende winnaars en medaillewinnaars opleverden.

HISTORISCH BRONS BIJ DE VROUWEN JUNIOREN
De wedstrijd bij de vrouwen junioren was zonder twijfel de minst spannende van de vijf strijden om de regenboogtrui. De grote topfavoriete maakte kipkap van de tegenstand. De Britse Zoe Bäckstedt - de dochter van ex-renner Magnus Bäckstedt - toonde nog maar eens aan de wereld waarom zij dé coming lady is voor het vrouwenwielrennen. Een jaartje eerder werd ze op het WK ITT in Knokke Heist tweede achter de intussen haast spoorloze Alena Ivachenko op amper 10 seconden, maar op het heuvelachtige traject in Wollongong smaakte haar wraak zoet. Over een parcours van amper 14.1 kilometer zette ze de nummer twee, de Duitse Justyna Czapla op maar liefst 1'36". Haast onwerkelijke verschillen, maar wie de voorbije jaren de Britse met Zweedse roots - die ook in het veldrijden een absolute topper aan het worden is - een beetje in het oog hield, is haast niet meer verbaasd van deze stunt.

Er was ook Belgisch succes met een knappe derde plaats van de 17-jarige Febe Jooris. Een nipte medaille weliswaar, want ze was minder dan een seconde sneller (0.33 seconden om precies te zijn) dan de Tsjechische Eliska Kvasnickova. Drie tienden van een seconde: het verschil tussen brons en helemaal niets. En dat brons mag gerust historisch genoemd worden, want het was de allereerste Belgische vrouwelijke WK-medaille ooit in tijdrijden.



Bij de mannen junioren speelden de Belgen dan weer geen rol van betekenis. Duarte Marivoet eindigde achtste op 1'40" van winnaar Joshua Tarling, schaduwfavoriet Jens Verbrugghe was ontroostbaar met een 26ste plaats. En dat viel te begrijpen, want net voor de start werd zijn tijdritfiets afgekeurd door de jury. Verbrugghe moest zo de 28.8 kilometer lange tijdrit in Wollongong afleggen op een reservefiets van de Belgische bond. Weg medaillekansen, weg grote droom. Hamisch Mckenzie schonk het thuisland zilver, de Duitser Emil Herzog nam het brons mee naar huis.

BELGEN MET WISSELEND SUCCES
Bij de beloften ging de titel ook naar de topfavoriet, al deed Alec Segaert zijn stinkende best om daar een stokje voor te steken. De Belg eindigde op 17 seconden van de Noorse winnaar Soren Waerenskjold en won daarmee knap zilver. Leo Hayter, het jongere broertje van INEOS-topper Ethan Hayter, bezorgde Groot-Brittannië het brons. Met Lennert Van Eetvelt kwam nog een Belg in actie. Hij eindigde op een veertiende plaats.

De voorbije drie categorieën deed België mee om het eremetaal, maar dat kon helaas niet gezegd worden over de tijdrit bij de elite vrouwen. Niet alle grote namen deden mee, maar titelverdedigster Ellen van Dijk stond wel op het startpodium. Met onder meer ook Grace Brown, Marlen Reusser, Kristen Faulkner en Annemiek van Vleuten kreeg ze alvast stevige concurrentie. Voor België nam Lotte Kopecky deel, maar ze stelde ietwat teleur met een negende plaats. Julie Van De Velde kwam dan weer niet verder dan een 22ste stek.



Van Dijk toonde op 35-jarige leeftijd dat ze nog steeds bij de allergrootsten behoort. Ze rekende - nipt - af met thuisfavoriete Brown. Van Dijk startte vooral bijzonder sterk. De Australische kwam in het laatste deel van het traject nog wel opzetten, maar de Nederlandse had genoeg marge opgebouwd. De Zwitserse Reusser maakte het podium compleet. Voor Van Dijk was het al haar derde regenboogtrui tegen de klok. De renster van Trek-Segafredo kon na afloop amper zelf geloven wat ze gerealiseerd had.

Een apart gegeven: ook het goud bij de U23 van de vrouwen werd uitgereikt na diezelfde race, met dank aan de UCI die nog steeds geen aparte wedstrijd voor de vrouwelijke beloften wil inplannen op het WK. De Italiaanse Vittoria Guazzini kreeg het goud en dat was meer dan verdiend. Want ze klokte af op amper 52 seconden van Van Dijk, wat goed was voor de vierde tijd van alle deelneemsters. En dat op haar 21ste, knap!



PUUR ONGELOOF BIJ DE PROFS
De categorie waar de buitenwereld het meest oog voor heeft, is natuurlijk de wereldtitel bij de elite mannen. Aan favorieten geen gebrek: Remco Evenepoel, Filippo Ganna, Stefan Küng, Ethan Hayter, Stefan Bissegger en Tadej Pogacar. Stuk voor stuk maakten ze kans op die felbegeerde regenboogtrui, maar tegen alle verwachtingen in was het nog iemand anders die met alle aandacht ging lopen.

Op het traject met tweemaal de steile Mount Ousley zette Yves Lampaert even de snelste chrono neer, maar daar kon hij niet al te lang van genieten. Europees kampioen Bissegger dook onder zijn tijd, maar ook zijn tijd zou niet volstaan voor een medaille. Een secondespel leek in de maak tussen de topfavorieten na het zien van de tijden aan de eerste tussenmeting. Maar aan tussenpunt twee was de topfavoriet al uitgeschakeld. Destijds regerend wereldkampioen Ganna zakte door het ijs en zou geen medaille pakken. Het was Küng die op weg leek naar goud.

De Noor Tobias Foss zat aan dat punt op koers voor zilver, Evenepoel voor brons. Küng had een comfortabele voorsprong van meer dan tien seconden en met enkel nog een afdaling te gaan kon het goud hem niet ontsnappen. Maar aan de streep gebeurde het onmogelijke: hij strandde alsnog op drie seconden van Foss. Net zoals op het EK greep hij op het laatste nippertje naast de trui. Evenepoel kwam nog wat opzetten, maar moest toch ook negen seconden prijsgeven aan de Noor. Brons dus voor Evenepoel en met Lampaert (9de) eindigde nog een Belg in de top tien. Leuk weetje: de Noor van Jumbo-Visma werd wereldkampioen in een geleend tijdritpak.



En hoewel Foss bekend staat als een talent, kwam deze regenboogtrui zelfs voor de grootste kenners compleet uit de lucht vallen. De Noor had voordien amper twee tijdritzeges op zijn naam, en dan nog wel twee Noorse tijdrittitels waar concurrentie onbestaande was. Zijn derde zege tegen de klok levert hem meteen de regenboogtrui op. Niet alleen Foss was stomverbaasd, ook Evenepoel schrok zich een hoedje toen hij hoorde wie de beste tijd had. "Huh? Foss?", floepte hij eruit. Exact wat wij ook dachten, Remco. Wie deze winnaar had voorspeld, is nu wellicht zalig aan het rentenieren op de Bahamas.





DE KROON OP HET WERK
In het volgende deel van het Jaaroverzicht, dat morgen om 12.00 uur verschijnt, blikken we terug op het WK op de weg bij de vrouwen. Een bloedstollende wedstrijd die je gewoon nog een keertje moét herbeleven. Hoe dat allemaal nu weer verliep? Dat leest u morgen!

POLL: Had u de titel van Foss zien aankomen?

Meest recent

Lefevere zet vader Evenepoel op zijn plaats: "Dat gaat hij toch niet bepalen?"
Lefevere zet vader Evenepoel op zijn plaats: "Dat gaat hij toch niet bepalen?"

Patrick Lefevere is vanaf dit seizoen geen CEO meer van Soudal Quick-Step. Jurgen Foré is ...

51
51
Michel Wuyts zag ontredderde Sven Nys: "Epo-generatie"
Michel Wuyts zag ontredderde Sven Nys: "Epo-generatie"

Sven Nys zal ongetwijfeld een bijzonder gelukkig man zijn. Vorige week zag hij zijn zoon Thibau ...

93
93
Biniam Girmay geeft - met spijt in het hart - forfait: "Ik ben geen Van Aert"
Biniam Girmay geeft - met spijt in het hart - forfait: "Ik ben geen Van Aert"

Hij leek even in een moeilijke periode te zitten na zijn zege in Gent-Wevelgem van 2022, maar plots ...

4
4
'Grote stunt in de maak omtrent Thibau Nys'
'Grote stunt in de maak omtrent Thibau Nys'

Echt veel crossen heeft hij dit seizoen niet gewonnen, maar ook deze winter mogen we toch alweer ...

40
40
Balen: 'Nieuw duel tussen Van Aert & Van der Poel door de neus geboord'
Balen: 'Nieuw duel tussen Van Aert & Van der Poel door de neus geboord'

We zouden deze winter vier duels krijgen tussen Wout van Aert en Mathieu van der Poel, maar door ...

152
152
Concurrent prijst Wout van Aert de hemel in: "Één van de beste aller tijden"
Concurrent prijst Wout van Aert de hemel in: "Één van de beste aller tijden"

Het wordt komend voorjaar weer bikkelen voor de grote prijzen. Uiteraard zijn de grote drie – ...

140
140
Van der Poel breekt stilte over beruchte hotelnacht: "Er zijn dingen gebeurd..."
Van der Poel breekt stilte over beruchte hotelnacht: "Er zijn dingen gebeurd..."

Mathieu van der Poel gold uiteraard altijd al als één van de beste wielrenners ter ...

907
907
UCI spreekt zware straffen uit voor seksueel misbruik bij vrouwenploeg
UCI spreekt zware straffen uit voor seksueel misbruik bij vrouwenploeg

Een tijd geleden kwamen er berichten naar boven over seksuele intimidatie bij wielerploeg ...

139
139
Vingegaard is terug van weggeweest: '2024 was zwaar, maar voor 2025 heb ik hoop'
Vingegaard is terug van weggeweest: '2024 was zwaar, maar voor 2025 heb ik hoop'

Na een bewogen 2024 is Jonas Vingegaard vastberaden om in 2025 opnieuw geschiedenis te schrijven. De ...

7
7
Broer van huidig wereldkampioen op de weg kiest voor een Belgische ploeg
Broer van huidig wereldkampioen op de weg kiest voor een Belgische ploeg

Timo Behrens, de 23-jarige oudere broer van wereldkampioen beloften Niklas Behrens, heeft een kans ...

22
22
Team Visma | Lease a Bike heeft duidelijke kopman en een Belg in Tour Down Under
Team Visma | Lease a Bike heeft duidelijke kopman en een Belg in Tour Down Under

Team Visma | Lease a Bike heeft de selectie bekendgemaakt voor de Santos Tour Down Under, de eerste ...

14
14
Volgens Nairo Quintana is Tadej Pogacar de reden dat de Giro in 2025 mooi wordt
Volgens Nairo Quintana is Tadej Pogacar de reden dat de Giro in 2025 mooi wordt

Nairo Quintana heeft zijn programma voor 2025 bekendgemaakt. De 34-jarige Colombiaan, die in 2014 de ...

15
15
Sepp Kuss kiest niet langer voor kopmanschap: 'Meesterknecht past me veel beter'
Sepp Kuss kiest niet langer voor kopmanschap: 'Meesterknecht past me veel beter'

2024 was niet bepaald het jaar van Sepp Kuss. De Amerikaanse klimmer, die in 2023 de wielerwereld ...

18
18
Goed nieuws voor Nys met oog op Tour? Lidl-Trek verschaft meer duidelijkheid
Goed nieuws voor Nys met oog op Tour? Lidl-Trek verschaft meer duidelijkheid

Lidl-Trek geeft alvast een inkijk in de plannen voor 2025, en het lijkt erop dat het team zijn ...

23
23
Richard Plugge laat zijn licht schijnen over Tourploeg Visma zonder Nederlanders
Richard Plugge laat zijn licht schijnen over Tourploeg Visma zonder Nederlanders

Team Visma | Lease a Bike maakte deze week bekend dat er in de Tour de France van 2025 geen enkele ...

46
46