Lotte Kopecky trok zondag niet alleen de sprint naar zich toe in de Ronde van Vlaanderen, maar ook de aandacht met haar opvallende zegegebaar: bij het overschrijden van de streep wees ze demonstratief naar haar biceps. Direct na afloop bleef ze op de vlakte over de betekenis daarvan, maar een post op Instagram van haar ploeg SD Worx-Protime werpt nieuw licht op het teken.
In het flashinterview noemde Kopecky haar gebaar nog met een knipoog: “Ik heb gewoon zeer sterke biceps.” Toch schuilt er meer achter. Op de Instagram-pagina van haar ploeg is een video te zien van ploeggenote Anna van der Breggen, die vlak voor de start hetzelfde gebaar maakt in de teambus. Op de achtergrond hangt een bekende afbeelding: de iconische ‘We Can Do It!’-poster.
Feministisch
De afbeelding – een vrouw met opgestroopte mouwen en gespannen arm – stamt uit de Tweede Wereldoorlog en werd toen gebruikt als moreel ondersteunende poster voor vrouwen die in wapenfabrieken werkten. In de jaren daarna groeide het beeld uit tot een krachtig feministisch symbool.
Bij SD Worx-Protime hangt de poster inmiddels letterlijk aan de muur. “We hebben die ooit op de kop kunnen tikken voor vier euro en toen gewoon in onze bus gehangen”, vertelt ploegleider Danny Stam bij Sporza. “Het is als grap begonnen. Een soort gebaar dat we ervoor zouden gaan. Niet echt een strijdkreet, gewoon iets simpels.”
Teambuilding
Ook Kopecky zelf geeft toe dat het spierballenteken meerdere betekenissen heeft binnen de ploeg. “Afgelopen winter waren we met het team op teambuilding in Lapland. We reden daar met sneeuwscooters en spraken wat signalen af. Dit gebaar betekende: gas geven.” In die zin lijkt het perfect te passen bij haar dominantie in de koers van zondag.
Met haar derde zege in de Ronde van Vlaanderen is Kopecky nu alleen recordhoudster. En of het gebaar nu bedoeld was als feministisch statement of een verwijzing naar snelheid, één ding is duidelijk: de wereldkampioene straalt kracht uit – op én naast de fiets.