Opvallende verhalen doen de ronde over het Portugese wielrennen. Het Zuid-Europese land, bekend door renners als Rui Costa, Rui Olivieira en Joao Almeida, zou geteisterd worden door misbruik en schandalen.
Werken zonder betaling
De wielerwebsite CyclingUpToDate deed onderzoek naar de wantoestanden bij Portugese wielerformaties. Een anonieme bron deed er zijn verhaal. "Ik realiseerde me al snel dat ik geen vast schema zou hebben, wat ik accepteerde. Maar de werkelijkheid was anders: ik werkte overuren, vaak zonder betaling, en soms van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat, ook in weekenden en vakanties. Dit alles voor een minimumloon."
De anonieme bron moest ook zijn eigen verkeersovertredingen betalen die hij maakte tijdens de werkuren. En dat terwijl de voorzitter hem zo goed als dwong die fouten te maken.
"Mijn dagen duurden soms 12 uur, en de volgende dag werd ik behandeld alsof ik vroeg was weggegaan. Uit noodzaak moest ik de clubvoorzitter naar afspraken rijden, vaak onder gevaarlijke omstandigheden, zoals hoge snelheden en telefoongesprekken terwijl ik reed."
De werkomstandigheden voor stafleden bij Portugese formaties waren vaak schrijnen. Zo vertelt een peroon dat hij een gsm kreeg om constant bereikbaar te zijn. Zijn leidinggevende belde hem echter in het midden van de nacht om te controleren of hij de telefoon bij zich had. "Mensen die een dag vrij vroegen, werden vernederd en slecht behandeld."
Gebrek aan sponsors
Door de wantoestanden blijven sponsors steeds vaker weg. "Het gebrek aan sponsoring komt door de groeiende achterdocht bij bedrijven, die zien hoe mensen hun verplichtingen niet nakomen en betalingen niet uitvoeren", vertelt een andere bron.
Toptalenten blijven op die manier onder de radar koersen van de grote teams. "Het voelde alsof ze wilden dat ik een paleis bouwde zonder me de juiste gereedschappen te geven."