In de Tour de France kunnen de spurters hun voorlaatste kans gaan. Wie is de snelste in de straten van Pau?
Voor het tweeluik in de Pyreneeën een einde maakt aan de tweede week, gaan we nog één keer sprinten. Tenminste, dat is toch wat er doorgaans gebeurt in Pau. In de finale liggen wat kleine hellingen gestoken, maar dat mag normaal de spurtpret niet drukken.
De start
Starten doen we in Agen, waarbij we nog steeds in het departement Lot-et-Garonne bivakkeren. Waar Villeneuve-sur-Lot, de aankomstplaats op donderdag, aan de Lot lag – hoe kan het ook anders, ligt Agen juist aan de andere rivier die dit departement haar naam geeft.
Que bezienswaardigheden zit het hier wel goed: de Cathédrale Saint-Caprais, de Préfecture d’Agen, het stadspark en theater en bovendien de adembenemende brug over de Garonne zorgen voor een waardig dagje uit.
Voor de vierde keer zal Agen worden gebruikt als startlocatie in de Tour, terwijl het slechts één keer een aankomst mocht verzorgen; in 1951 won hier de legendarische Zwitser Hugo Koblet. Als Spanje zondag Europees Kampioen voetbal wordt, heeft Agen er met Aymeric Laporte ineens een superster bij.
De aankomst
Aankomstplaats Pau klinkt bij de wielerliefhebber al heel wat bekender in de oren. Je zou zelfs kunnen stellen dat een Tour de France zonder Pau geen echte Tour de France is. Als grootste stad van de Pyrénées-Atlantiques valt daar ook wel wat voor te zeggen.
Voor de Eerste Wereldoorlog stond Pau vooral bekend als een kuuroord. Met name de Engelsen zagen dit als uitvalsbasis om uit te waaien in de Pyreneeën. Na Bordeaux en Toulouse is deze stad de voornaamste locatie voor het Zuid-Franse toerisme dat niet kustgebonden is.
Na Parijs en Bordeaux is Pau bovendien de meest bezochte start- en/of aankomstplaats in de Tour. Alfredo Binda was de eerste die hier zegevierde in 1930, de laatste keer dat Pau de aankomst verzorgde was in de door Julian Alaphilippe gewonnen tijdrit in zijn wonder-Tour van 2019.
De route
Aangezien dit weekend de Pyreneeën wachten op de renners, mag het geen verbazing wekken dat het op vrijdag de gehele dag zuidwaarts gaat. Hoewel het relatief op en af loopt, hoeven de minimale hellingen in de eerste helft van het parcours niet benoemd te worden.
De Supersprint ligt in Nogaro, waar Jasper Philipsen vorig jaar de vierde etappe won. Eens de strijd om de groene trui daar gestreden is, wachten er richting de finale wat hindernissen die nog wel het vermelden waard zijn.
De Côte de Blachon en Côte de Simacourbe zijn beide van vierde categorie, waarna nog dertig kilometer richting Pau volgt. Daar ligt in de laatste halve kilometer nog een rondpunt dat volledig aan de linkerzijde genomen moet worden. Wie bij het afdraaien van de rotonde in tweede positie zit, heeft de beste winstkansen.
De favoriet
We kunnen er echt niet meer omheen: Biniam Girmay is gewoon de snelste spurter van deze Tour de France. Al driemaal wist de Eritreeër van Intermarché-Wanty te zegevieren, in drie verschillende soorten sprints.
In Torino was het een spurt van het recht gebleven deel van het peloton, in Colombey-les-deux-Églises een sprint bergop en in Villeneuve-sur-Lot een onvervalste massasprint. Girmay moet dus de te kloppen man zijn in Pau.
De outsiders
Wie aast op de ritzege en er in Villeneuve-sur-Lot behoorlijk dicht bij kwam? Wout van Aert natuurlijk. Samen met Jasper Philipsen behoort hij tot de beste outsiders, alleen heeft die laatste bij Alpecin-Deceuninck wat personele problemen door ziekte en buiten tijd geraakte renners.
De vraag is dus of het wel tot een spurt komt. Vanuit de vlucht kunnen renners als Jonas Abrahamsen en Anthony Turgis wellicht toeslaan, als er weinig ploegen goesting hebben te achtervolgen.
Mocht het wel tot een massasprint komen, zijn de gekende namen ook weer outsider. Van Pascal Ackermann tot Mark Cavendish en van Sam Bennett tot Dylan Groenewegen, u kent ze ondertussen wel.
De sterren
Dat zorgt voor de volgende sterrenverdeling:
****
Biniam Girmay
***
Jasper Philipsen & Wout van Aert
**
Pascal Ackermann, Sam Bennett & Fernando Gaviria
*
Jonas Abrahamsen, Mark Cavendish, Dylan Groenewegen & Anthony Turgis
De televisie
De volledige Tour de France is van de eerste tot de laatste kilometer live te volgen via Eurosport en HBO Max. Vanaf 13:15 uur gaat men daar live met in de finale het commentaarduo Jan Hermsen en Bobbie Traksel.
De VRT is er niet iedere kilometer van de Tour bij en pikt op deze dag later in. Vanaf 14:50 uur draait het op Één om de commentatoren Renaat Schotte en José De Cauwer. Ook de Nederlandse omroep NOS zal de Tour uitzenden.
Vive le Tour, geniet van de koers!