De Tour de France begon met een zware en vooral snikhete etappe door Toscane en Emilia-Romagna. Wie is op de tweede dag de sterkste in Bologna?
Dat Frank van den Broek de man van de eerste dag zou zijn en Romain Bardet de winnaar van de openingsrit en dus de eerste ‘Maillot Jaune’, had bijna niemand verwacht. Wat gaan we op dag twee zien?
De start
Bracht de eerste etappe van de Tour met de finish in Rimini een ode aan de overlijdensplaats van Marco Pantani, ‘Il Pirata’ krijgt ook op dag twee een hommage. De twintig jaar geleden overleden legendarische klimmer werd immers geboren in Cesena en woonde zowat zijn hele leven in Cesenatico.
Pantani werd de winnaar van de wereldberoemde ‘Tour de Dopage’, die van 1998. De Italiaan was voorlopig de laatste in de geschiedenis die de prestigieuze dubbel Giro-Tour in hetzelfde jaar kon afstrepen.
Een unieke bezienswaardigheid in Cesenatico is het Museo della Marineria. Bijzonder is vooral dat het museum deels bestaat uit een drijvende collectie: tien kleurrijke historische vissersboten drijven op het water van het kanaal dat voor het museum kabbelt, meestal met gehesen zeil.
De aankomst
De aankomstplaats klinkt eenieder wat bekender in de oren. Bologna is de hoofdstad van de regio Emilia-Romagna en ligt op een zuchtje van de regio Toscane, aan de voet van de Apennijnen. Het is qua inwoners de zevende stad van Italië.
Bologna mag trots zijn op haar universiteit, want dat is de oudste van Europa. Het historische centrum wordt gekenmerkt door vele gebouwen die met rode bakstenen gevormd zijn, waardoor de stad ook vaak ‘La Rossa’ wordt genoemd.
Van het Piazza Maggiore, tot de arcadengalerij van het Palazzo della Banca d’Italia en van de torens van Garisenda en Asinelli tot de verschillende basilieken in de stad: voor de toerist is het goed toeven in Bologna.
De route
De eerste zeventig kilometer van de tweede rit lopen volledig vlak. Eerst gaat het noordwaarts richting Ravenna, waar men linksaf slaat en tot aan Brisighella eigenlijk geen hindernis tegen komt. Dan zijn er nog 130 kilometer te rijden en begint het gedeelte der klassieke coureurs.
Twee beklimmingen richting Monticino en Gallisterna volgen elkaar in relatief rap tempo op, waarna ook de supersprint in Dozza op het menu staat en men vervolgens in rechte lijn op Bologna af rijdt. Voor de stad wordt aangedaan volgen nog twee klimmetjes.
Daarvan is die naar Moncalvo de steilste, met een kleine drie kilometer aan ei zo na acht procent gemiddeld. Na de eerste passage van de finishlijn volgt de uit de Giro dell’Emilia gekende klim naar het Santuario Madonna de San Luca, met haar haarspeldbochten aan de voet en passage door de stadsmuur halverwege.
Deze steile beklimming met ferme uitloper volgt nog eens op vijftien kilometer van de finish, waarna het vanaf de top van het plateau nog eens uitkijken is in de afzink, om nog een aantal vlakke kilometers af te werken naar de daadwerkelijke streep in Bologna.
De favoriet
Ondanks dat hij zijn team in de eerste rit ferm van leer liet trekken en vervolgens zelf besloot om niet aan te vallen, verwachten we dat Tadej Pogacar in de tweede etappe wel los gaat.
Zeker omdat er bovenop de tweede keer San Luca ook nog eens acht, vijf en twee bonificatieseconden te verdienen zijn. Het kan dus inderdaad opnieuw lonen om de aanval te zoeken en dan lijkt ‘Pogi’ de aangewezen man én de snelste aan de meet van de klimmers.
De outsiders
In eerste instantie zal Pogacar toch vooral af moeten rekenen met zijn collega-klassementsrenners. Iemand die zich in zijn sas voelt op de wegen van de Giro dell’Emilia is Primoz Roglic; de landgenoot van Pogacar won niet alleen driemaal die eendagskoers in de laatste vijf jaar, ook zegevierde hij in de openingstijdrit van de Giro van 2019 met aankomst aan het heiligdom.
Dan die andere coureur die héél goed is in de klassiekers en nu tot de klassementsmannen gerekend wordt: Remco Evenepoel. De kopman van Soudal Quick-Step vindt hier een parcours dat precies bij zijn capaciteiten past. Het gaat immers om bergop volhouden en achteraf de slag slaan, iets dat hij als geen ander kan.
De vraag is opnieuw hoe hard de koers gaat zijn. Wordt het weeral een afwachtende wedstrijd, dan speelt dat allemaal des te meer in de kaart van Wout van Aert. Hij liet op de eerste dag al zien bij zijn rentree in topvorm te zijn, net als kopman Jonas Vingegaard; wij hadden dan ook niet anders verwacht, zo kon je uit alle voorbeschouwingen opmaken.
Met Maxim Van Gils hebben ‘we’ bovendien nog een kanshebber in deze etappe, zeker omdat hij volledig voor eigen kansen mag rijden en niet hoeft te kijken naar wat een eventuele klassementsman in de ploeg graag ziet gebeuren. Verder is het rijtje outsiders behoorlijk groot.
De sterren
Dat zorgt voor de volgende sterrenverdeling:
****
Tadej Pogacar
***
Remco Evenepoel & Primoz Roglic
**
Tom Pidcock, Wout van Aert & Maxim Van Gils
*
Alex Aranburu, Pello Bilbao, Ben Healy, & Jonas Vingegaard
De televisie
De volledige Tour de France is van de eerste tot de laatste kilometer live te volgen via Eurosport en HBO Max. Vanaf 12:00 uur gaat men daar live met in de finale het commentaarduo Jan Hermsen en Bobbie Traksel.
De VRT is er niet iedere kilometer van de Tour bij en pikt op deze tweede dag later in. Vanaf 13:30 uur draait het op Één om de commentatoren Renaat Schotte en José De Cauwer. Ook de Nederlandse omroep NOS zal de Tour uitzenden.
Vive le Tour, geniet van de koers!