In het professionele wielrennen is voeding een enorm belangrijk onderwerp geworden. Renners meten tot op de gram af wat ze in hun lichaam steken en zo goed als elke topformatie heeft een eigen team koks klaar. Maar ook coureurs van wereldklasse blijven mensen.
Voedingsapps, het afwegen van eten, privéchefs, ... Eten is een enorm groot aspect van het leven als profwielrenner. Bij INEOS Grenadiers reken ze op James Forsyth in de keuken om hun coureurs zo goed mogelijk te voeden. De Brit was te gast in de podcast van Geraint Thomas en vertelde daar over de eetgewoontes van sommige renners.
“Toen ik bij het team kwam, dan was er helemaal nog geen sprake van het wegen van voeding”, steekt Forsyth van wal. “Als renner moest je gewoon aan het buffet aanschuiven en je plan trekken, maar de laatste drie jaar zijn we veel meer geïndividualiseerd met voeding bezig. Iedereen eet namelijk op zijn eigen manier en dat verschilt echt renner per renner.”
Choco
Zo lijkt tijdritspecialist Filippo Ganna best wel vreemde eetgewoontes te hebben. “Hij heeft meestal wel een voedingsplan, maar wanneer het een belangrijke dag is en hij normaal gezien driehonderd gram pasta krijgt, dan vraagt hij toch nog om een tweede bord.”
Thomas pikte in met een geestige anekdote over de Italiaan. “Als hij een pot choco op tafel ziet, dan kan hij zich niet inhouden. Hij doet soms maar twee of drie dagen over een volledige pot. Hij vindt vooral de Italiaanse chocopasta van ‘Nocciolata’ lekker, want die is gezonder en beter dan Nutella. Vroeger liet Richie Porte de pot zelfs van de tafel halen.”
Pidcock en truffel
Forsyth weet ook te vertellen dat Tom Pidcock de meest veeleisende renner is. “Iedere dag heeft hij wel een opmerking. Soms is dat een dure opmerking, zoals truffel. Wanneer je al een voedingsplan klaar hebt en een renner om 17.00 uur afkomt met een opmerking, dan is het soms moeilijk om die nog in de voeding te verwerken.”