Voorafgaand aan de Amstel Gold Race brengen wij zoals bij alle belangrijkste wedstrijden 3 topics om in de gaten te houden. Welke vragen willen wij beantwoord zien worden tijdens de enige Nederlandse wielerklassieker?
Na de kasseiklassiekers hadden we deze week de overlap richting de heuvelklassiekers in de vorm van de Brabantse Pijl. Hoewel daar één van de favorieten voor de zege in actie kwam, maar niet won – Benoît Cosnefroy werd derde, konden we voor de rest niet veel wijzer worden in aanloop naar de drie heuvelklassiekers: de Amstel Gold Race, de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. Wat willen we te weten komen tijdens de eerste van die drie wedstrijden?
GAAT DE AMSTEL GOLD RACE NIEUWE STIJL OPNIEUW OPEN KOERS ZIJN?
Sinds 2017 heeft de enige Nederlandse wielerklassieker van het hoogste niveau een nieuwe aankomst. De dan inmiddels traditioneel geworden aankomst op de Cauberg – hetzij bovenop de heuvel aan het casino, hetzij iets verder in Berg Terblijt – werd ingewisseld voor een nieuwe finaleomloop.
Na de Cauberg op ongeveer twintig kilometer van de streep volgt nu een minder zware finale met de Geulhemmerberg en de Bemelerberg. Het zorgt ervoor dat de betere klimmers van het stel vroeger in de finale moeten openen. Tot nu toe leverde dat steevast meer spektakel op. Zal dat dit jaar ook zo zijn, of komt er eens een tamme editie met een groepsspurt tot gevolg?
KAN SOUDAL QUICK-STEP EEN VRESELIJK VOORJAAR REDDEN?
We klinken verwend, want met 18 zeges kan Soudal Quick-Step eigenlijk niet eens zeggen dat het voorjaar zo slecht verloopt. Het is echter de manier waarop: alle overwinningen kwamen tijdens hetzij rittenkoersen, hetzij eendagskoersen van een lager kaliber. Tijdens het Vlaamse voorjaar was altijd de Quick-Stepformatie de referentie, nu reden de mannen van Patrick Lefevere achter de feiten aan.
Het doet ons afvragen of het jaar van Soudal Quick-Step enkel gered kan worden door een fenomenale Giro d’Italia van Remco Evenepoel, of dat we in de Waalse klassiekers toch nog iets te vieren hebben bij de ploeg van de West-Vlaamse leider. De talentenpoel die er voor deze koersen aankomt is sterk, maar is ze sterk genoeg om succes te hebben tegen onder andere de beste wielrenner ter wereld?
HOE GAAT POGACAR DIT KLEINE GAT OP ZIJN PALMARES VULLEN?
En daarmee zijn we gelijk aanbeland bij ons derde vraagstuk voor de Amstel Gold Race: gewoon de renner Tadej Pogacar an sich. De Sloveense slokop voegde weer eens wat toe aan zijn programma. Gewoon omdat hij te graag koerst, te graag wint en te graag aan het publiek toont hoe leuk de koers kan zijn.
We zijn eerlijk: ‘Pogi’ had meer baat gehad bij een finish op de Cauberg, want er was niemand geweest die zijn versnelling onder het viaduct over die kuitenbijter had kunnen volgen. Tegelijk zorgt het voor een extra dimensie. Hoe gaat Pogacar namelijk de Amstel Gold Race kunnen winnen? Moet hij al solo vanaf bijvoorbeeld de Eyserbosweg of Keutenberg? Of rijdt hij met een elitegroepje naar de streep in Berg en Terblijt om ze daar allemaal zijn hielen te tonen? Dat wordt interessant!
3 Verhalen Vooraf, wat betekent dat wij na afloop van de Amstel Gold Race ook 3 Verhalen Achteraf zullen brengen. Welke dat zijn? Dat lees je op maandag 17 april, om 11.00 uur!