De nieuwe dopingbom in de wielerwereld is die rond Miguel Ángel López. Kwam de Colombiaan eerder vandaag nog met een statement naar buiten, de Spaanse media werpen nieuw licht op de zaak.
Op maandag maakte Astana Qazaqstan bekend dat het de 28-jarige Colombiaanse klimmer de deur had gewezen. Eerder dit jaar viel López uit tijdens de Giro d'Italia en reed hij ook de Tour de France niet, waarbij verhalen naar buiten kwamen over banden met dopingdokter Marcos Maynar, die in mei van dit jaar werd opgepakt in het kader van Operación Ilex, een onderzoek naar het vervoer van verboden middelen.
LEES MEER: ASTANA ONTSLAAT LÓPEZ
LEES MEER: LÓPEZ REAGEERT OP CONTRACTBREUK DOOR ASTANA
Nu blijkt, naar door de Guardia Civil verstrekte documentatie aan de Spaanse krant ABC, dat López geen deel uitmaakte van het vervoer van verboden middelen. Nee, de Colombiaanse klimmer - die in 2018 zowel in de Giro d'Italia als de Vuelta a España derde werd - was het eindstation van het dopingvervoer. Hoe zit dat?
HOMMELES IN HONGARIJE
Volgens de documenten van de Spaanse politie verscheepte dokter Maynar het groeihormoon Menotropina - een hormoon dat de spiermassa verhoogt - voor aanvang van de Giro d'Italia naar Hongarije, waar de Italiaanse ronde begin mei startte. Dat deed hij via Vicente Belda García, de zoon van oud-coureur en op dat moment masseur van Astana, Vicente Belda. Spaanse autoriteiten pakten Belda García in juli op, doorzochten al zijn bezittingen, maar konden niets vinden. Vanaf dat moment verbrak Belda García zijn banden met de Astana-ploeg.
Volgens het onderzoek rond dokter Maynar zou 'Superman' López een injectie van het groeihormoon hebben gekregen in Hongarije, voorafgaand aan de Giro. Daardoor kreeg hij pijn aan zijn linkerbeen, waardoor de Colombiaan nog voor de eerste aankomst bergop op de Etna moest opgeven. Buiten het beëindigen van zijn contract door Astana, is het nog onbekend welke gevolgen dit dopingonderzoek heeft voor Miguel Ángel López, die in zijn carrière al 22 overwinningen boekte.