De Ronde van Vlaanderen staat elk jaar garant voor spektakel, sensatie maar ook af en toe controverse. Vandaag nemen we u terug naar het wielerjaar 2010, waar ene Tom Boonen en Fabian Cancellara om de zege streden.
Fabian Cancellara beleefde in 2010 een droomseizoen. De Zwitser gaf vooraf aan dat de Ronde van Vlaanderen zijn hoofddoel was en zette dat statement ook kracht bij door de E3 Prijs in Harelbeke een week eerder op magistrale wijze naar zijn hand te zetten.
MOTOR OF PURE KLASSE?
In de Ronde van Vlaanderen is het opnieuw Cancellara die een hoofdrol opeist. Bij de beklimming van de Molenberg, op zo'n veertig kilometer van het einde kiest hij het hazenpad en enkel Tom Boonen kan volgen. In de achtergrond doen David Millar, Gilbert en Leukemans nog verwoede pogingen om het gat te dichten maar dat lukt uiteindelijk niet. De Muur van Geraardsbergen zou het toneel worden voor een stukje sportgeschiedenis (of moeten we sportcontroverse zeggen?). Boonen plaatste een versmachtende aanval maar werd vervolgens genadeloos gecounterd door de Zwitser die wel naar de top van de Muur lijkt te 'vliegen'. Uiteindelijk zou Cancellara aan de meet nog een voorsprong van meer dan een minuut uitbouwen op de Belg, daarachter mag er met Gilbert nog een tweede landgenoot het podium op. Bekijk hieronder nog eens het bewuste moment dat Cancellara ervandoor gaat:
BESCHULDIGINGEN VAN EX-PROF
Twee maanden na de zege van Cancellara duiken de eerste verhalen op over mechanische doping. In een filmpje op Youtube duikt ex-prof Davide Cassani in deze wondere wereld en hij legt tot in de puntjes uit hoe er 'gemakkelijk' kan gesjoemeld worden met een motortje in de buis van een fiets. "Je moet gewoon één keer op de knop duwen". De Zwitser zelf ontkent alles en ook een onderzoek van de UCI levert niets op.
In 2017 duiken nieuwe beschuldigingen en 'bewijzen' op wanneer ex-prof Phillip Gaimon in zijn biografie opnieuw zwaar uithaalt naar Cancellara. "Ik heb de beschuldigingen aan Fabians adres altijd ontkend, tot ik zijn ploegmaats hoorde praten", schrijft Gaimon, die onder meer voor Garmin-Sharp en Cannondale-Drapac reed. "Zij hadden het over bepaalde evenementen waarvoor Fabian een persoonlijke mecanicien had en dat zijn fiets tijdens die evenementen niet bij de andere fietsen van het team mocht staan."
Recent kwam door nog een beschuldiging bij van Frans De Cock, de sterke man van Quick-Step. Hij had het over het 'onrecht' dat Tom Boonen werd aangedaan in 2010: "Iedereen weet dat er toen iemand mechanische doping gebruikte". Uiteindelijk blijft het tot op vandaag bij insinuaties. Cancellara zelf won dat jaar ook nog Parijs-Roubaix, met een nieuwe solo vanaf 50 kilometer voor de meet. De Zwitser wordt aanzien als één van de beste renners ooit met maar liefst 10 medailles op een wereldkampioenschap en 3 op de Olympische Spelen. In 2016 kreeg hij een spetterend afscheidsfeest voor 6000 toeschouwers in 'T Kuipke.