Van Evenepoel tot Van Aert: alle 28 (!) Belgen in de Tour

Van Evenepoel tot Van Aert: alle 28 (!) Belgen in de Tour

Komende zaterdag is het zover: de Tour de France gaat van start. Op de lijst met startende namen prijken maar liefst 28 landgenoten. Wat mogen we van ze verwachten?



176 renners spelden aankomende zaterdag hun rugnummer op en 28 daarvan hebben de Belgische nationaliteit. We zijn dus goed voor zo’n 16 procent van de startlijst. Een teken dat het goed gaat met de Belgische wielersport en ook meteen een nieuw record aan deelnemers uit ons land.

Welke Belg rijdt deze Tour voor welke formatie en hoe denken wij dat ze in beeld gaan komen? We zetten alles eens op een rijtje, en komen meteen ook tot de conclusie dat Van Aert & co weleens voor een ongezien succes zouden kunnen zorgen. 

Alpecin-Deceuninck


Robbe Ghys - Vermoedelijk zal Robbe tijdens zijn Tour-debuut voornamelijk de vlakke kilometers in spurtersetappes voor zijn rekening moeten nemen op kop van het peloton.
Jasper Philipsen - Zorgt de ‘Vlam van Ham’ opnieuw voor het grootste Belgische succes in de Tour? Op basis van zijn vorm dit jaar lijkt een evenaring – vier ritzeges en de groene trui – lastig, maar met lead-out Mathieu van der Poel zal het ook al anders spurten zijn.
Jonas Rickaert - Rickaert viel hard tijdens het Belgisch kampioenschap, maar kan toch starten. Hij vormt een essentieel onderdeel van de sprinttrein van Philipsen, hij moet namelijk Van der Poel en de spurter zelf in ideale positie naar de laatste 500 meter brengen. Liefst nog wat korter.
Gianni Vermeersch - De eerste Tour voor de winnaar van Dwars door het Hageland en een van de beste coureurs in de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. Ook hij gaat mee voor het grote doel van Philipsen, maar wellicht dat Vermeersch (en Van der Poel) beslissend kunnen zijn voor het verloop van de Tour – door eens goed uit te pakken in de gravelrit.

Arkéa-B&B Hotels


Amaury Capiot - Capiot is zelf katterap en liet dat dit jaar nog zien met een ritzege in de Tour of Oman en talloze ereplaatsen in andere koersen. Echter draait het bij Arkéa in de sprints allemaal om Arnaud Démare. Is dat ijdele hoop?

Cofidis


Piet Allegaert - Ook Allegaert is een Tour-debutant. Voor de klassieke coureur is dat een beloning voor zijn loopbaan, waarin Allegaert ook in dit voorjaar liet zien een perfecte aanvulling voor het peloton te zijn. Hij zal Bryan Coquard, samen met Alexis Renard, moeten begeleiden in de sprints.

Décathlon AG2R La Mondiale


Oliver Naesen - Naesen gaat waarschijnlijk een dubbelrol vervullen in deze Tour; aan de ene kant zal hij in de vlakkere ritten de Ierse spurtbom Sam Bennett bijstaan, bergop draait alles weer om de Oostenrijker Felix Gall. Knechten, knechten, knechten!

INEOS Grenadiers


Laurens De Plus - Men zou denken dat een vijfde plaats in het Critérium du Dauphiné genoeg is om zelf met verwachtingen naar de Tour de France af te reizen, maar niets van dat: met Egan Bernal, Tom Pidcock en met name Carlos Rodríguez heeft het sterrenensemble van INEOS drie kopmannen. Of zal De Plus toch de betere zijn?

Intermarché-Wanty


Kobe Goossens - Na ontzettend veel blessureleed is het goed om Goossens weer terug op het hoogste niveau te zien. Kobe is een meer dan behoorlijke klimmer; ben niet verbaasd als hij tijdens bergetappes in grote groepen aanvallers meetrekt en bij de beteren blijkt te horen!
Laurenz Rex - De man met misschien wel de meest brede rug van het hele peloton gaat ongetwijfeld laten zien wat hij in zijn mars heeft. Of het nu als knecht voor Thijssen in de sprinttrein is, of voor eigen kansen in de gravelrit: Rex valt alleen al door zijn gabarit op!
Gerben Thijssen - De spurter van dienst, naast wellicht Biniam Girmay, bij Intermarché. De laatste maanden is de vorm niet geweldig, maar als iemand moet kunnen verrassen tussen de rappe mannen is het deze 26-jarige sprinter.

Lidl-Trek


Tim Declercq - ‘El Tractor’, de bijnaam die we de hele Tour gaan horen tijdens vlakke etappes. Declercq gaat doen wat hij het beste kan: kilometers aan kop van het peloton sleuren, in functie van sprinter Mads Pedersen.
Jasper Stuyven - Ook ‘Jappe’ maakt onderdeel uit van de sprinttrein van Pedersen. Het is nog de vraag of hij of Ryan Gibbons de uiteindelijke leadout van de Deense ex-wereldkampioen zal zijn. In de Giro d’Italia deed Stuyven ook als knecht van Jonathan Milan gigantisch goed werk.

Lotto Dstny


Cédric Beullens - Lotto is de hofleverancier qua Belgische coureurs deze Tour; enkel Jarrad Drizners is een ‘buitenbeentje’ bij de Loterij-formatie. Beullens zag een goed voorjaar beloond worden met een Tour-selectie. Aanvallen? Knechten voor De Lie? Het kan allemaal.
Victor Campenaerts - ‘Vocsnor’ gaat weg bij Lotto, maar mag nog een keer mee naar de Tour. Op voorspraak van De Lie, die ook na het BK lyrisch was over de tijdrijder. Kopwerk, aanvalswerk, bidonnen halen: het maakt Campenaerts allemaal niets uit, hij doet het zonder klagen!
Arnaud De Lie - ‘De Stier’ gaat als Belgisch kampioen naar zijn eerste grote ronde. Mogen we verwachtingen hebben? Normaal niet van een debutant, maar dit is ‘gene gewone’… Een ritzege? Als hij goed geplaatst zit, waarom niet?
Sébastien Grignard - Grignard heeft echt al een geweldig druk seizoen achter de rug; overal waar de ploeg een renner extra nodig had, was hij van de partij. Grignard is de knecht in optima forma – een waterdrager, maar dan alleen voor het begin van de koers.
Maxim Van Gils - Een van de grootste talenten van Belgische makelij en vorig jaar al dichtbij een ritzege na een ferm exploot op de Grand Colombier. Mogen we dit jaar, na onder meer drie zeges en een podium in Strade Bianche en de Waalse Pijl, een ritzege verwachten? Het parcours is wellicht niet al te gunstig voor Van Gils.
Brent Van Moer - Een belangrijk onderdeel van de sprinttrein van De Lie, al mogen we ook niet verbaasd opkijken als Van Moer een keer voor eigen kansen mag gaan vanuit de vlucht.
Harm Vanhoucke - De klimmer van dienst in deze formatie. Zal zich vaak laten zien in de vlucht, al is het potentieel dat er in Vanhoucke zat nooit helemaal uitgekomen. Dat kan in de Tour echter zomaar veranderen…

Soudal Quick-Step


Remco Evenepoel - De verwachtingen voor Evenepoel rijzen de pan uit. Ritwinst in de tijdrit? Een goed klassement? Geen klassement en jagen op meerdere dagsuccessen? Deze Tour wordt één grote ontdekking voor een van onze grootste talenten van deze eeuw.
Yves Lampaert - ‘Lampie’ zal in de vlakke ritten Evenepoel moeten bijstaan in het manoeuvreren in het peloton. Of kan hij nog een keer verrassen in de eerste tijdrit? Als we al van een verrassing kunnen spreken, ze kennen hem inmiddels…
Ilan Van Wilder - Samen met Mikel Landa de belangrijkste man om bij Evenepoel te blijven bergop. Heeft zelf ook talent genoeg om een leuke eindklassering te noteren, maar geeft zich liever nog heel even voor Evenepoel.
Louis Vervaeke - Het eerste knechtenwerk bergop moet normaal gesproken voor Vervaeke zijn. Nu zal Soudal Quick-Step niet zo naïef zijn om tegen de formaties van UAE, Visma | LAB en INEOS op te willen boksen, toch?

Team Visma | Lease A Bike


Tiesj Benoot - De ideale knecht voor Jonas Vingegaard. Doet bergop zijn ding, is op het vlakke een ideale windvanger en in de graveletappe komt hij zo tot zijn recht, dat ook andere kopmannen zich comfortabel zullen voelen.
Wout van Aert - Tja, wat moeten we verwachten van Wout in de Tour? Een Tour ‘op z’n Van der Poels’ zou ideaal zijn – in de luwte en af en toe eens uithalen. Gaan de in Frankrijk aanwezige Belgische media dat goedkeuren?

TotalÉnergies


Steff Cras - De stiekeme klassementsrenner bij uitstek. Kan heel goed klimmen, geeft zich altijd honderd procent en als hij op zijn fiets blijft zitten is dit een krasse knar, die zomaar tussen plek tien en vijftien uitkomt na drie weken Tour.

UAE Team Emirates


Tim Wellens - Zit vermoedelijk in de formatie waar het allemaal om draait deze Tour. Het sterrenteam van UAE is van ongekende kwaliteit. Het achttal is zó goed, dat Wellens en Nils Politt de knechten voor op het vlakke zijn… Kan Tadej Pogacar na de Giro d’Italia ook de Tour de France winnen?

POLL: Van wie verwacht jij het grootste succes deze Tour?

Laatste wielernieuws

<strong>Van Evenepoel tot Van Aert: alle 28 (!) Belgen in de Tour</strong>
Van Evenepoel tot Van Aert: alle 28 (!) Belgen in de Tour

Komende zaterdag is het zover: de Tour de France gaat van start. Op de lijst met startende namen ...

97
97
<strong>De favorieten voor de gele trui | Tour de France 2024</strong>
De favorieten voor de gele trui | Tour de France 2024

Het draait in de Tour de France natuurlijk allemaal om het winnen van de gele trui. Wie kroont zich ...

366
366
Bardet stunt met ritwinst in Tour na knotsgekke koppeltijdrit met ploegmakker
Bardet stunt met ritwinst in Tour na knotsgekke koppeltijdrit met ploegmakker

De afscheidnemende Romain Bardet heeft op zijn 33e eindelijk zijn eerste gele trui in de Ronde van ...

0
0
🎥 Brakende Mark Cavendish moet al op eerste klim lossen
🎥 Brakende Mark Cavendish moet al op eerste klim lossen

De Ronde van Frankrijk 2024 is nog maar pas van start gegaan, of het gaat het al flink mis bij Mark ...

27
27
Tourorganisator ASO deelt genadeslag uit aan Visma - Lease a Bike
Tourorganisator ASO deelt genadeslag uit aan Visma - Lease a Bike

-Update onderaan- Bij Visma-Lease a Bike zullen ze ongetwijfeld met een bang hartje richting ...

60
60
Wuyts haalt topploeg door de gehaktmolen: 'Het is een stelletje ongeregeld!'
Wuyts haalt topploeg door de gehaktmolen: 'Het is een stelletje ongeregeld!'

Bij INEOS Grenadiers koersen ze tijdens de komende Ronde van Frankrijk met maar liefst vier hanen op ...

16
16
Lefevere haalt snoeihard uit naar Tourorganisatie na bizar incident
Lefevere haalt snoeihard uit naar Tourorganisatie na bizar incident

De Ronde van Frankrijk was nog niet officieel op gang getrokken, of de eerste valpartij was al een ...

81
81
Lampaert furieus over valpartij ploeggenoot: "Het is compleet onaanvaardbaar"
Lampaert furieus over valpartij ploeggenoot: "Het is compleet onaanvaardbaar"

Vlak voor de start van de eerste Touretappe kwam Jan Hirt zwaar ten val. De Tsjech bleef haken ...

58
58
Drama voor kamp-Evenepoel: bebloed gezicht én 3 gebroken tanden vlak  voor start
Drama voor kamp-Evenepoel: bebloed gezicht én 3 gebroken tanden vlak voor start

Alsof het niet mag zijn. In de voorbereiding zag Remco Evenepoel al meesterknechten Cattaneo en ...

142
142
Roodhooft is zeker: 'Zonder pech is Van der Poel daar niet te kloppen'
Roodhooft is zeker: 'Zonder pech is Van der Poel daar niet te kloppen'

Vandaag gaat de Tour de France van start, en daarin hoopt ook Mathieu van der Poel te scoren. Dat is ...

72
72
<strong>Meteen gouden kans voor Wout van Aert – Voorbeschouwing rit 1 | Tour 2024</strong>
Meteen gouden kans voor Wout van Aert – Voorbeschouwing rit 1 | Tour 2024

Het wachten is over: de Tour de France van 2024 is aan! Op zaterdag starten we in het Italiaanse ...

80
80
Philippe Gilbert lost verrassende top 3 voor Tour de France
Philippe Gilbert lost verrassende top 3 voor Tour de France

Eindelijk is het zover: de Tour de France gaat vandaag van start. Mogelijk krijgen we in de ...

92
92
Evenepoel zelfbewust: 'Pogacar of Vingegaard nog nooit zien doen'
Evenepoel zelfbewust: 'Pogacar of Vingegaard nog nooit zien doen'

Remco Evenepoel staat voor een uitdagende maar aartsmoeilijke opdracht. Zijn eerste Tour de France, ...

74
74
Remco Evenepoel ziet eerste crisis meteen bezworen
Remco Evenepoel ziet eerste crisis meteen bezworen

-Update onderaan- Remco Evenepoel begint zaterdag aan zijn allereerste Tour de France. Het circus is ...

31
31
Wout van Aert komt met emotioneel bericht voor Sarah, Georges en Jerome
Wout van Aert komt met emotioneel bericht voor Sarah, Georges en Jerome

Wout van Aert staat - toch tegen vele verwachtingen in - zaterdag aan de start van de Tour de ...

807
807
Lefevere en Bakelants hekelen Visma: 'Wout zal het niet graag horen'
Lefevere en Bakelants hekelen Visma: 'Wout zal het niet graag horen'

Ook voor Patrick Lefevere zijn het ongetwijfeld spannende momenten. Remco Evenepoel staat aan de ...

161
161
Eindelijk onthuld: of Van Aert en Evenepoel vrienden zijn?
Eindelijk onthuld: of Van Aert en Evenepoel vrienden zijn?

Er was al eens een fikse rel tussen beide, maar het is eigenlijk een goed bewaard geheim: komen ...

230
230