In het wielrennen zijn ze altijd op zoek naar de laatste procentjes, en daarbij kunnen ook allerhande – legale, voor alle duidelijkheid – middelen en manier voor worden aangehaald. Tegenwoordig populair zo blijkt: Koolmonoxide-rebreathers.
Argwaan
Wablieft? Wel het was Jean-René Bernaudeau die deze week opnieuw de kat de bel aanbond over het gebruik van koolmonoxide-rebreathers door enkele ploegen. “Dat schaadt de reputatie van het wielrennen”, is hij bijzonder argwanend, in zijn geval tegenover Tadej Pogacar en Team UAE. Maar wel meer ploegen gebruiken het.
Afgelopen zomer kwam de site Escape Collective immers met het bericht dat ploegen als Visma-Lease a Bike en dus Team UAE fervente gebruikers zijn. De bedoeling van het apparaat is dat het de bloedwaarden nauwkeurig opmeet. Maar er bestaat toch flinke controverse over.
“Escape Collective kan onthullen dat meerdere Tour de France-teams de controversiële en potentieel gevaarlijke praktijk van het inademen van het dodelijke gas koolmonoxide gebruiken om de hoogtetraining van hun atleten te optimaliseren”, klonk het.
Extra voordelen (?)
Want: er kan nog wel meer met die koolmonoxide-rebreathers. Zo zou het ook de zuurstofopname kunnen verhogen. Het op die manier gebruiken is niet verboden maar het zou wel best gevaarlijk kunnen zijn. De producent van het product raadde het zelfs af om het door wielrenners te laten gebruiken.
Bij Visma-Lease a Bike deden ze het verhaal eerder al af als een storm in een glas water. “We zijn er als ploeg zeer duidelijk en transparant in: we gebruiken het niet op die manier en hebben er zelfs nog niet over nagedacht om het zo te gebruiken. Mocht blijken dat het een effectieve methode zou zijn om extra rode bloedcellen aan te maken, zal WADA hopelijk snel ingrijpen”, aldus intussen ex-sportief directeur Merijn Zeeman.
Nieuwe doping
Want dan zou het uiteraard gewoon een dopingmiddel worden. extra rode bloedcellen aanmaken is namelijk precies wat ook de befaamde EPO deed. En wat voor onheil heeft die periode allemaal met zich meegebracht voor het wielrennen. Bovendien zou het dus gewoonweg gevaarlijk kunnen zijn.
Bij Mouvement Pour un Cyclisme Crédible zien ze de WADA het dan ook graag verbieden. “Met de (mogelijke fatale) gezondheidsrisico's, het complexe en technische aspect en de anti-doping-code inachtnemend, kan de MPCC alleen maar sterk tegen het gebruik van deze techniek zijn... totdat het is verbannen”, luidt het duidelijk. Benieuwd of hier gehoor aan zal worden gegeven.