Geen wereldtitel, wel een record: Mathieu van der Poel zorgt voor unicum

door
Geen wereldtitel, wel een record: Mathieu van der Poel zorgt voor unicum
Foto: © PhotoNews

Afgelopen zondag stond in Zürich de WK-wegrit op het programma. Daar zagen we een fabuleus kunststukje van Tadej Pogacar. Ook Mathieu van der Poel was niet opgewassen tegen het Sloveense wonderkind.

Geen uitsluiting

Al reed de Nederlander wel een ijzersterke koers. Eentje die hij bekroond zag met een bronzen medaille. Áls hij die nog mag behouden. Zo werd Van der Poel immers betrapt toen hij op de stoep reed, wat volgens de letter van de wet tot een uitsluiting kan leiden.

De Letse wielerbond kwam intussen ook met een klacht. Dat deden ze net na de wedstrijd ook al, maar de UCI-commissarissen grepen niet in. “Eén koerscommissaris zei dat alle commissarissen de situatie hadden gezien, maar het niet gevaarlijk vonden en ook niet iets dat moest bestraft worden”, klinkt het.

“We roepen de UCI op om zijn eigen regels consequent toe te passen, om zo de veiligheid en integriteit van het wielrennen te garanderen. We verwachten een uitleg van de UCI over dit besluit, om soortgelijke situaties te voorkomen”, luidt de oproep van Letland.

Unicum voor MVDP

Of er nog een straf of zelfs diskwalificatie zal komen moet nog duidelijk worden, maar die kans lijkt klein. En zo lijkt Van der Poel een fraai unicum beet te hebben na het wereldkampioenschap in Zürich.

Zo weten ze bij Cycling Statistics immers dat Van der Poel de eerste renner uit de geschiedenis is die er in is geslaagd om op het podium te eindigen in zowel De Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix, Luik-Bastenaken-Luik als het WK in hetzelfde seizoen. Een fraai record dus voor MVDP.

POLL: Een waardevol record?

Meer over