Remco Evenepoel begint straks aan zijn allerlaatste grote doel van dit jaar: het WK in Zürich. De renner van Soudal Quick-Step hoopt er voor een tweede keer in zijn carrière wereldkampioen te worden. Mogelijk de laatste keer dat hij de regenboogtrui zou kunnen veroveren als renner van The Wolfpack.
Alweer een topseizoen
Het seizoen van Evenepoel zal er alleszins niet met staan of vallen. Want ondanks die onfortuinlijke valpartij in De Ronde van het Baskenland – die hem ettelijke maanden aan de kant hield en een zware herstelperiode met zich meebracht - was het andermaal een boerenjaar voor de Aerokogel van Schepdaal.
En dat heeft Evenepoel te danken aan een indrukwekkende zomer, of zeg maar indrukwekkende maand juli. In zijn eerste Tour de France eindigde hij prompt op het podium, na de twee tenoren van de afgelopen jaren, Tadej Pogacar en Jonas Vingegaard.
Zelfs daar kon je al stellen dat het seizoen van Evenepoel geslaagd was, maar van genoegzaamheid was er bij de renner zelf absoluut geen sprake. Amper een week na de Tour knalde hij overtuigend naar olympisch goud in de tijdrit, om er zeven dagen nadien doodleuk een tweede gouden plak aan toe te voegen in de wegrit.
Extra-sportieve gevolgen
De sportieve prestaties waren dus andermaal meer dan naar behoren, en dat heeft ook zo zijn gevolgen op extra-sportief vlak. Want zo blijft de naam Evenepoel toch maar opduiken in geruchten omtrent een transfer naar één van de grootmachten uit het peloton. Voornamelijk Red Bull-Bora Hansgrohe wordt genoemd.
Is het een gevolg van de beslommeringen uit het verleden, zeker met name de afgesprongen fusie met Jumbo-Visma van vorig jaar? Het is zeker een mogelijkheid dat journalisten hier makkelijker gaan vissen, ook wetende dat Evenepoel één van de beste renners uit het peloton is, maar diezelfde plaats niet bezet als het aankomt op het financiële vlak.
Mannen als Tadej Pogacar, Jonas Vingegaard, Primoz Roglic, Mathieu van der Poel en Wout van Aert verdienen gevoelig meer. Doorgaans moeten deze geruchten dan ook met een korrel zout worden genomen, maar dat ligt in dit geval toch net iets anders. Hier lijkt voornamelijk het spreekwoord ‘waar rook is, is vuur’ van toepassing.
Betrouwbare bronnen
Dat zit namelijk zo: in talloze gevallen komen transfergeruchten naar boven door niet de meest betrouwbare bronnen. Wel, net dat maakt dat de situatie hier anders ligt. De Britse journalist Daniel Benson – vroeger bij GCN – en Ciro Scognamiglio van La Gazzette dello Sport schudden heus niet zomaar wat uit hun mouw.
Zij gelden mogelijk zelfs als dé meest betrouwbare bronnen, zeker als het aankomt op transfers van renners. Zelden of nooit zitten zij ernaast. De Italiaan heeft zelfs al weet van een jaarloon van 10 miljoen euro bij Red Bull.
Info @Gazzetta_it - According to my sources @EvenepoelRemco will be bought out from his current contract and signed by @RBH_ProCycling. Salary of €10 million has been agreed upon. @cycling_podcast
— Ciro Scognamiglio (@clrogazzetta) September 9, 2024
Wat het des te opvallender maakt dat er in de Belgische media amper met een woord wordt gerept over een mogelijke transfer.
Uiteraard zouden zij dan ook op de hoogte moeten zijn van wat er zich allemaal afspeelt omtrent de figuur Evenepoel. Bovenstaande journalisten hebben ook hun bronnen. Die zouden dan ook gekend moeten zijn in België, zou je denken.
Argwaan wordt gewekt
Het vraagstuk óf er wat speelt met Evenepoel, lijkt alvast opgelost. De vraag is waarom het een staatsgeheim lijkt te zijn. Wie speelt er onder één hoedje met wie? Dan zijn er de verschillende pionnen met Evenepoel zelf, zijn vader, Patrick Lefevere, Soudal Quick-Step, Red Bull-Bora Hansgrohe en de media.
Onlangs werd Evenepoel er dan tóch naar gevraagd, maar klonk het afwijkend. "Daar weet ik zelf niets van. Er komt altijd zoveel naar buiten zonder dat er iets van waarheid in zit." Blijf je dan bij Quick-Step? “Dat is een ja, he”, verwees hij naar het vorige antwoord.
Heel erg overtuigend was het alvast niet. Hetzelfde kan worden gezegd van de reactie van Ralf Denk, CEO bij het genoemde Red Bull-Bora Hansgrohe. “Ik zie en lees de geruchten ook, maar ik heb er niets over te zeggen. Ik kan, mag en wil daar niet op reageren.”
Kosten op het sterfhuis
Het lijkt alvast niet moeilijk om duidelijk te stellen: ‘Er is helemaal niets van aan, wij hebben geen interesse om Remco Evenepoel volgend jaar al over te nemen.’ Hetzelfde kan worden gezegd van de renner zelf, al deed die dan toch nog een kleine poging.
Het wordt dan ook afwachten hoe deze saga zich verder zal ontwikkelen. In tussentijd zet Lefevere evenwel alle middelen bij om de kern rond Evenepoel voor de grote rondes te versterken. Mikel Landa kwam vorig jaar, Maximilian Schachmann werd al aangekondigd, Wout Poels en Valentin Paret-Peintre werden ook al genoemd.
Zeker wat betreft die laatste zou het eigenlijk al zo goed als rond zijn. Tegelijkertijd blijven ook die dossiers aanslepen. Omdat er wordt gewacht op Evenepoel en kosten op het sterfhuis worden vermeden? De waarheid ligt alvast niet meer ver van ons.