Het zwarte gat? Daar hoeft u hoegenaamd geen schrik voor te hebben. Zelfs niet na de Tour de France én de Olympische Spelen. Intussen is de Tour des Femmes al volop aan de gang, zaterdag beginnen de mannen dan weer aan de laatste grote ronde van het seizoen: De Vuelta.
De derde (en de laatste)
En dat is toch wel de meest atypische of meest onvoorspelbare grote ronde van het seizoen. Het feit dat de Vuelta als laatste grote ronde op de kalender staat is daar natuurlijk niet vreemd aan. Want mochten ploegen en renners er in het begin van het seizoen al een hoofddoel van maken, dan is het nog maar afwachten wat er zich in tussentijd allemaal al heeft afgespeeld.
Zo is het dan ook steeds lang wachten op de definitieve startlijst, al is die intussen wel bijna compleet zoals u onderstaand kan zien. Echter is het door die lange onzekerheid ook wel moeilijk om op voorhand al enkele interessante lijstjes te kunnen samenstellen. Zo is het door de schaarse sprintkansen bijvoorbeeld een quasi onmogelijke opdracht om de favorieten voor de puntentrui (afgezien van Van Aert dan) er te kunnen uitpikken.
Data powered by FirstCycling.com
Dat is voor het bergklassement eigenlijk steevast het geval, daar voornamelijk door het feit dat mannen met klassementsambities hun doelen verleggen eens ze één keer door het ijs gezakt zijn. Daardoor opteren we er dan ook voor om de meest interessante zaken voor de Belgische kijker/lezer er uit te pikken.
Want die zijn er ábsoluut. Vooraleerst telt de Vuelta de meeste hoogtemeters van de drie grote rondes dit seizoen, en staan er dan logischerwijs dan ook heel wat interessante en stevige etappes op het menu. Daardoor moeten de sprinters – die dan ook bijna niet zullen afzakken – wel flink inboeten. Op papier amper 3 echt vlakke etappes. En zo komen we naadloos terecht bij Wout van Aert.
De Belgen
De Kempenaar topt immers het aanlokkelijk lijstje aan Belgische deelnemers in Spanje. Voor Van Aert zou het weleens één groot rittenfestijn kunnen worden in de Vuelta. In de sprints – al dan niet vlak of met beperkte groep – kan hij zijn slag slaan, maar ook in de tijdritten, vluchten of zelfs (semi-) bergritten is ritwinst absoluut mogelijk. Zelf is hij er alvast tuk op om opnieuw het zegegebaar te mogen maken.
Maar er zijn nog wel enkele Belgen voor wie dit straks een reële mogelijkheid is. Net zoals dat voor Van Aert het geval is staan er immers ook heel wat ritten op het lijf geschreven van Quinten Hermans, die zonder Mathieu van der Poel één van de speerpunten is bij Alpecin-Deceuninck. Dat zijn tegelijkertijd – en deels voor hetzelfde soort etappes – ook Arne Marit en Vito Braet bij Intermarché-Wanty.
Maar ook voor het hooggebergte zijn we als België alweer goed vertegenwoordigd. Dan denken we uiteraard meteen aan Cian Uijtdebroeks, die in de schaduw van Sepp Kuss mogelijk weleens voor een mooie prestatie zou kunnen zorgen. Voor Laurens De Plus zou dit ook mogelijk zijn, al valt af te wachten wat zijn taak zal zijn bij Ineos-Grenadiers en voor kopman Carlos Rodriguez.
Bij Soudal Quick-Step is het dan weer uitkijken naar de jonge Belgische garde met Mauri Vansevenant en William Junior Lecerf, zijn eerste grote ronde ooit. Ook van Dylan Teuns mogen we wat verwachten bij Israël-Premier Tech, Lotto Dstny heeft met Lennert Van Eetvelt, Thomas De Gendt en Victor Campenaerts ook zoals steeds enkele Belgische speerpunten.
De grote namen
Gaan we dan even bekijken hoe de strijd om het algemene klassement er zal uitzien. Want gepland of niet: op dat vlak zitten we qua deelnemersveld flink gebeiteld voor de komende drie weken. Primoz Roglic mag met recht en rede de grootste naam in het startveld worden genoemd, al valt af te wachten hoe hij hersteld is van zijn laatste valpartij.
Dat zal toch voldoende moeten zijn om echt te kunnen meestrijden voor de eindzege, want de concurrentie is absoluut niet min. Zo is Mattias Skjelmose één van die weinigen die in het begin van het seizoen al een hoofddoel heeft gemaakt van deze Vuelta. Met Giulio Ciccone en Tao Geoghegan Hart heeft hij ook ijzersterke kompanen mee.
Dat is uiteraard ook opnieuw het geval bij Team UAE. Geen Tadej Pogacar weliswaar, maar met mannen als Adam Yates en Joao Almeida kan je ook naar de oorlog. Al is die dan in tegenstelling tot wat bij de Sloveen veelal het geval is op voorhand nog niet gewonnen. Isaac Del Toro is een andere interessante naam om in de gaten te houden bij de Emiraten.
Voor Visma-Lease a Bike hadden we Uijtdebroeks al vermeld, net als Sepp Kuss die zijn titel komt verdedigen in Spanje. Benieuwd of hij als absolute kopman een klassement uit de brand kan slepen. Tot slot zijn er nog voldoende uitdagers met Mikel Landa (Soudal Quick-Step), Enric Mas (Movistar), Richard Carapaz (EF Education), Carlos Rodriguez (Ineos-Grenadiers) en Ben O’Connor (Decathlon-AG2R).
De televisie
Kortom: we zitten toch alweer klaar voor drie weken spektakel. En dat kan u uiteraard vanop de eerste rij volgen. Vanaf het moment dat u uw televisietoestel heeft aangeschakeld krijg je zelfs de keuze tussen Sporza en Eurosport.
En ook bij WielerNieuws zorgen we uiteraard dagelijks voor een ritverslag en zal u ook voor het overige niets hoeven te missen van de belevenissen in Spanje. Vamos!