Thibau Nys maakt grote sprongen in de wielerwereld. De zoon van crosslegende Sven Nys reed op amper een jaar al zes grote profoverwinningen bij elkaar en wil nu de wereldtop gaan bestormen. Als hij daar nu al niet staat.
Want wat de jongste telg van de Nys-familie dinsdag alweer liet zien in De Ronde van Zwitserland was toch alweer om duimen en vingers van af te likken. Mannen als Alberto Bettiol, Adam Yates of Richard Carapaz lijken wel klein bier geworden op finishes als deze. Maar hoe zien we hem straks evolueren?
🚴🇨🇭 | Daar is hij weer! Thibau Nys met nog maar eens een indrukwekkende overwinning. Zal Wilco Kelderman ondertussen even gedacht hebben aan eindelijk een ritzege? #tds2024
— Eurosport Nederland (@Eurosport_NL) June 11, 2024
📺 Koers kijk je op HBO Max. pic.twitter.com/ywpW32Ja9o
Voorzichtigheid
In samenspraak met Lidl-Trek werd besloten om na de crosswinter eens een deftige pauze te pakken. De periode zonder professionele wedstrijden was zelfs nog een maand langer dan vorig jaar, toen Thibau zijn eerste profkoers voor de ploeg reed in Nokere-Koerse.
Voor de rest lijkt het programma grotendeels hetzelfde als in 2023: de Ronde van Romandië, gevolgd door die van Hongarije en België, nu dus De Ronde van Zwitserland, om eind juli via de Tour de Wallonie het najaar in te luiden. Daar staat voorlopig als grote koers de Bretagne Classic op het menu, waar de kleine Nys vorig jaar nog afstapte.
Plan van aanpak
De aanpak van Lidl-Trek werpt al twee seizoenen op rij haar vruchten af. In zijn eerste profseizoen won de inmiddels 21-jarige renner een rit in de Ronde van Noorwegen en de GP Kanton Aargau, dit jaar deed hij er nog een laag bovenop.
Dat er een kanttekening gemaakt kan worden bij zijn winst in de Ronde van Romandië omdat hij in Les Marécottes overbleef uit een vroege vlucht is allemaal leuk en aardig, aan het einde telt enkel die zege op WorldTour-niveau.
De puntjes op de i voor wat betreft de progressie van de jongeling kwamen er in de Ronde van Hongarije. Na met een waanzinnig staaltje timen gecombineerd met explosieve benen de derde rit gewonnen werd, was het een dag erop een demonstratieve zege voor Nys. In de slotrit toonde hij ook nog eens de druk van een naderende eindzege aan te kunnen en hoefde de Belg enkel de dagwinst aan een ander te laten.
Wetten van de wielerwereld
Nu is het tijd voor de volgende stap. Tenminste, als het aan de gemiddelde wielerfan ligt natuurlijk. Die wil altijd maar meer en meer, een logische drang is dat ook, maar helemaal evident is dit niet. Alle stappen vergen tijd, emotie, fysieke inspanningen en planning.
Daarbij mogen we niet vergeten dat Thibau pas in november 22 jaar oud wordt. De zoon van misschien wel de meest succesvolle crosser aller tijden is nog steeds een ‘broekie’. Lidl-Trek weet dat ook en Nys junior zelf probeert het daardoor ook rustiger aan te pakken.
In een tijd waarin Juan Ayuso, Remco Evenepoel en Tadej Pogacar met de wielerwetten van de leeftijd spotten spreekt het misschien juist wel in het voordeel van de ploeg en Nys dat ze samen alles ‘zo rustig aan’ doen. De match tussen team en renner is er duidelijk, dus smaakt dit naar meer.
Wereldtop wacht
Zij die meer op een hoger niveau willen, zullen dit jaar wat Nys betreft wellicht nog wat op hun honger moeten zitten. Zoals eerder vermeld is het wedstrijdprogramma hetzelfde als vorig jaar, voorlopig dan. Via Noorwegen naar Zwitserland, België en dan via de Tour de Wallonie richting Bretagne eind augustus.
Alles ertussen of erna ligt nog niet vast. Wat wel vaststaat, is dat Lidl-Trek met deze ingenieuze wijze van werken – namelijk door Nys af en toe bewust weg te houden van de allergrootste koersen, precies gaat weten wat voor vlees ze daadwerkelijk in de kuip hebben.
Ze tasten met Thibau namelijk de grenzen van zijn mogelijkheden op een – met alle respect – lager niveau af, om zo te zien op welk gebied Nys’ potentie echt tot uiting komt: zijn dat de kortere beklimmingen, de langere klimmen of blijkt hij uiteindelijk toch meer een sprinter te zijn?
De potentie is er ontegenzeggelijk. Aan Lidl-Trek en Thibau Nys om dat, via deze onorthodoxe maar goed uitgedachte methode, geleidelijk aan de oppervlakte te laten komen. Echter is het maar de vraag of ze de lokroep van de echt grote afspraken nog veel langer zullen kunnen weerstaan. Daarbij kunnen we bijvoorbeeld meteen denken aan een mogelijke Vuelta-deelname. Tijd zal het (snel) uitwijzen.